Tänä vuonna monet asevalmistajat juhlivat kauan jatkunutta toimintaansa. Aloitetaan aakkosjärjestyksessä Anschützista.

Anschütz 160 vuotta
ASE Ansu 54.30
Saksalainen Anschütz pitää perustamispäivänään 1.7.1856. Paikka oli Zella-Mehlis, pikkukaupunki Suhlin vieressä Thüringenissä. Toisen maailmansodan jälkeen alue jäi venäläisten miehitysvyöhykkeelle. Saksan tästä osasta perustettiin v. 1949 DDR:n valtio eli ”Itä-Saksa”. Anschütz päätti lähteä lipettiin. Uusi tehdas perustettiin eteläiseen Saksaan Ulmiin Tonavan varrelle.

Ansu on pysynyt perheyrityksenä kaikki nämä vuodet. CEO tällä hetkellä on Jochen Anschütz, mutta kuudes sukupolvi (Max) opiskelee parhaillaan kauppaa ja tekniikkaa.

Juhlavuoden kunniaksi Anschütz valmistaa juhlamalleja kahdeksasta aseestaan. Kustakin asemallista valmistetaan vain 20 kpl sarja. Ne tullaan numeroimaan 160 0 001 – 160 0 160. Malleja introtaan ase per kuukausi aina 2017 IWA:an asti.

Anschützin maahantuoja on Gyttorp Finland Maalahdella.

Beretta 490 vuotta

Italialaista Berettaa tituleerataan maailman vanhimmaksi teolliseksi dynastiaksi. Ja tämäkin on säilynyt perheyhtiönä! Johdossa on edelleen Beretta-nimisiä. CEO on Franco Gussalli-Beretta. Berettaa pidetään Euroopan suurimpana asevalmistajana. Se valmistaa konsernin sisällä ihan kaikkia aseita, myös sotilasaseita ja mustaruutisellaisia. Wikipedian mukaan Beretta työllisti v. 2014 yli 3000 henkeä ja myynti oli yli 600 meur.

ASE Beretta 692

Beretta Holding-konserniin kuuluvat mm. brändit ja tehtaat Sako, Tikka, Benelli, Franchi, A. Uberti, Stoeger, Steiner, STS ja Burris.

Kaikkien muiden brändien maahantuoja on Sako paitsi Benellin Teuvo Louhisola.

Browning Arms Company 138 vuotta

Browningin veljekset (John Moses ja Matthew) perustivat asetehtaan Morgan, Utahiin, v. 1878. Se on siellä yhä ja valmistaa mm. pistooleita. Kuitenkin John Moses rupesi 1900-luvun alussa viettämään aikaa yhä enemmän Belgian Herstalissa FN:n tehtaalla. Jo varhaisessa vaiheessa hän antoi FN:lle oikeuden käyttää nimeään pistoolien markkinoinnissa. Vuosien varrella omistusta lipui Belgian suuntaan. Tänään Browning International omistaa 100 % USA:n Browningin. Herstal Group (eli Vallonian osavaltio eli FN) puolestaan omistaa 100 % Browning Internationalin.
034029526 034029518 034029529

Yritysrypäs valmistaa haulikoita, kivääreitä ja pistooleita monessa maassa Browning- ja Winchester-nimillä. Browningin maahantuoja on Gyttorp Finland.

Krieghoff 130 vuotta

Vuonna 1886 Ludwig Krieghoff perusti yhtiökumppaninsa kanssa Suhliin yrityksen Gewehrfabrik Sempert & Krieghoff. V. 1916 Ludwigin poika Heinrich perusti oman asevalmistuksen, joka myöhemmin otti haltuunsa isän yrityksen. 1920-30-luvuilla yritys tuli tunnetuiksi itselataavista kivääreitä ja drillingeistä.

Sodan jälkeen tuli lähtö Suhlista kuten Anschützillekin. Myös Krieghoff asettui Ulmiin Etelä-Saksaan. Tänään Krieghoff tunnetaan mm. hyvin arvokkaista kiekkohaulikoista K-80. Yrityksen johdossa on viides sukupolvi, Phil Krieghoff. Yritys on kovassa mainessa suurissa urheiluhaulikkomaissa Britanniassa ja USA:ssa.

ASE Krieghoff K-80

Suomen maahantuoja on Finn Enterprise. Uuden Krieghoff K-80:n ostajan tulee varautua viisinumeroiseen hintalappuun.

Merkel 118 vuotta

Gebrüder Merkel (Merkelin veljekset) perustettiin Suhliin v. 1898 hommamiehinä veljekset Albert, Karl ja Gebhard Merkel. He kehittävät taittopiippuisen kaksoiskiväärin, jossa piiput olivat päällekkäin (”Bock”). Aseeseen kehitettiin alumiinirunko keveyden vuoksi. 1930-luvulla yritys jatkoi metsästysaseiden valmistusta.

Sodan jälkeen Merkel oli saman edessä kuin muutkin suhlilaiset asevalmistajat. Merkel jäi kuitenkin Suhliin. Se kansallistettiin kuuluen lopulta suureen kombinaattiin VEB Ernst Thälmann Werke. Merkelistä tuli DDR:n aseteollisuuden lippulaiva ja tärkeä valuuttatulojen tuoja. Wikin mukaan vuosien 1945 ja 1987 välillä valmistettiin 150.000 asetta.

Saksojen yhdistymisen (”Die Wende”) jälkeen tuli vaikeuksia ja konkurssi. Mm. saksalainen Heckler & Koch ja itävaltalainen Steyr olivat väliin omistajia. V. 2007 omistajaksi tuli abudhabilainen Caracal, joka puolestaan kuuluu suureen arabikonserniin. Tänä päivänä toimitaan uudessa tehtaassa Suhlissa. Perinteisten taittopiippuaseiden (”Kipplauf”) lisäksi valmisteaan suoravetolukkoisia ja pulttilukkoisia kivääreitä. Samaan allianssiin kuluu Haenel, joka on Merkeliäkin vanhempi asevalmistaja.

ASE Merkel drill 961

Merkelin maahantuoja on Normark Suomi Jyväskylässä.

Remington 200 vuotta

Remington on USA:n vanhin asevalmistaja. Eliphalet Remington II valmisti ensimmäisen piilukkoisen kiväärinsä kesällä 1816 upstate New Yorkissa. Remington pysyi suvun hallinnassa vuoteen 1888. Sen jälkeen omistajia on ollut useita, mm. kemianjätti DuPont pitkään. Tänään Remingtonin omistaa Freedom Groupin kautta pörssiyhtiö Cerberus Capital Management.

Remington valmistaa haulikoita, kivääreitä, pienoiskivääreitä, MSR-kivääreita (”arskoja”) ja 1911-mallisia pistooleita. Joko Remingtonin tai Freedom Groupin tai Cerberusin yritysryppääseen kuuluu suuri määrä asealan bändejä ja tehtaita, mm. Bushmaster, DPMS Panther, AAC, Marlin, Parker, Dakota, Nesika, Harrington & Richardson, Para USA ja Barnes Bullets.
ASE Rem700_200Yrs

200-v-juhlamalli tehtiin pulttilukkokivääristä M700, joita on valmistettu yli 5 miljoonaa kappaletta. Remingtonin maahantuoja on Normark Suomi.

Sauer 265 vuotta

J.P.Sauer & Sohn perustettiin Suhliin v. 1751 ja on täten Saksan vanhin asevalmistaja. Se valmisti etupäässä sotilasaseita, kunnes noin v. 1880 metsästysaseista tuli pääartikkeli. Hitlerin valtaantulon jälkeen v. 1933 alkoi taas sotilasaseiden valmistus.

Sodan jälkeen Sauer halkesi kahtia. Uusi J.P.Sauer & Sohn perustettiin Pohjois-Saksaan Eckernfördeen. Mutta Sauer-merkkisten haulikoiden valmistusta jatkettiin Suhlissa. Tästä aiheutuikin lihava nimiriita. DDR-haulikot leimattiin johonkin aikaan ”SAUER SUHL – VORM. J.P.SAUER & SOHN” eli ”ennen aikaan merkki oli tämä”.

Saksojen yhdistymisen jälkeen (”Die Wende”) Sauer-merkkisiä aseita ei enää Suhlissa valmistettu. ”Länsi-Sauer” Eckernfördessä valmisti etupäässä pistooleita. V. 2009 liikemiehet Lüke ja Ortmeyer perustivat Etelä-Saksan Isnyyn uuden Sauer-yhtiön, johon liitettiin myös Blaser- ja Mauser-brändit. Sauer on jälleen voimissaan.

ASE SAUER_SBS

Sauerin maahantuoja on Normark Suomi. Blaserin ja Mauserin maahantuoja on lapualainen NorDis.

Winchester 150 vuotta

Oliver Winchester perusti Winchester Repeating Armsin New Haven, Connecticutiin, 22.5.1866. Pohjana oli Benjamin Tyler Henryn kehittämä vipulukkokivääri Henry M1860 ja perustama yritys New Haven Arms Company. Vuosien varrella omistajat vaihtuivat useasti. New Havenin tehdas suljettiin lopullisesti 17.1.2006. Belgialainen Browning International vuokrasi Winchester-brändin käyttöoikeudet ja valmistaa nyt Winsuja USA:ssa, Portugalissa, Japanissa, Belgiassa ja Turkissa. Aseet ovat kivääreitä, pienoiskivääreitä ja haulikoita.
534236140

Juhlamallit tehtiin ”Yellow Boysta” eli M1866 vipulukosta, siitä ensimmäisestä Winsusta, sekä kuuluisasta M70 pulttilukosta vuodelta 1936. Winchesteriä tuovat maahan sekä Gyttorp Finland että tamperelainen Hjorth.

– – –
Yllä olevan perusteella ei voine väittää, että asebisness on auringonlaskun alaa?