Jyväskylän Puuppolassa toimii v. 2000 perustettu Masina-Tuote. Yrittäjä Martti Silvennoisessa on keksijän vikaa. Aseteknisten varusteiden puolella hän on suunnitellut ja valmistaa mm. kiikaritähtäinten jalustoja useisiin asemalleihin sekä äänenvaimentimia.

MAS Aloituskuva

Vuoden 2016 uutuuksia ovat mm. Picatinny-kiskoon sopiva pikavaihtojalusta QDP, Tikka T3:een sopiva malli QD R/L, 95 mm pitkä pikavaihtojalusta QDP95 ja Sako 85:een sopiva pikavaihtojalusta. Viimeiksi mainittua markkinoidaan Sako-jälleenmyyjien kautta, muut ovat saatavana yleisen kaupan ja aseliikkeiden kautta.

Martti Silvennoisen mukaan kiikari kannattaa irroittaa kuljetuksen ajaksi, jolloin se ei joutuisi alttiiksi kolhimiselle. SML-kilpailijat voivat käyttää yhtä kiikaria usean aseen päällä, jotka sopivat eri lajeihin.

QDR-jalusta on kaksiosainen ja varustettu 1″ renkailla. Pintakäsittely on musta anodisointi. Pari painaa 188 g ja maksaa noin 225 euroa.

Masina QDP kaksiosainen pikajalusta Picatinny-kiskoon. Kuva: Masina-Tuote

Masina QDP kaksiosainen pikajalusta Picatinny-kiskoon. Kuva: Masina-Tuote

Tikka T3:n jalusta on yksiosainen. Toimitukseen kuuluvat sekä 1″ että 30 mm renkaat, vararuuvit ja kuusiokoloavain. Jalusta toimitetaan rekyylitappi irtonaisena. Se pannaan paikalleen vasta kun tiedetään tuleeko jalusta oikean- vai vasenkätiseen aseeseen. Jalusta voidaan kääntää ympäri, jolloin kauppiaan tarvitsee varastoida vain yhtä mallia sekä RH- että LH-asemalleihin.

Kiinnitysrenkaiden vapaa väli on 51-103 mm. Jalusta renkaineen painaa 160 g, se on mustattua alumiinia ja maksaa noin 162 euroa.

Yksiosainen Tikka T3 jalusta on vaihdettavissa  RH- ja RH käyttöön kääntämällä jalusta ympäri. Kuva: Masina-Tuote

Yksiosainen Tikka T3 jalusta on vaihdettavissa RH- ja RH käyttöön kääntämällä jalusta ympäri. Kuva: Masina-Tuote

Pikajalka QDP95 on yksiosainen, 95 mm pitkä. Renkaat ovat 1″ putkelle. Valmistaja kertoo tämän jalan sopivan erityisesti reserviläiskäyttöön. Se maksaa noin 175 euroa.

Lyhyt QDP95 pikajalka sopii esimerkiksi reserviläiskivääreihin. Kuva: Masina-Tuote

Lyhyt QDP95 pikajalka sopii esimerkiksi reserviläiskivääreihin. Kuva: Masina-Tuote