Yritykset ovat lisääntyvässä määrin tiedostaneet naiset metsästys- ja urheiluaseiden asiakaskuntana. Ja mikseivät olisi? Tällä pallolla on yli 7 miljardia ihmistä, joista naisia on enemmän kuin miehiä.

Metsästys on lisääntyvässä määrin myös naisten juttu. Kuva.: Merkel

Metsästys on lisääntyvässä määrin myös naisten juttu, myös Suomessa. Kuva: Merkel-Die-Jagd

Tietysti tämä johtuu naisten korkeammasta eliniän odotuksesta. Tuskin Aasian syytinkimummot ostavat trap-haulikkoa, mutta kaikkiaan naiset ovat valtava potentiaalinen ostajakunta. Monet asevalmistajat ovat kiinnostuneet tästä, viimeisimpänä Italian nouseva tähti Caesar Guerini. Guerini käyttää naisille suunnatusta haulikkolinjastosta nimitystä Syren. Se on jopa perustanut USA:an oman yhtiön jonka nimi on Syren USA. Aseiden brändi on Syren, valmistajat Guerini ja Fabarm.

Syren = seireeni?

Minulle heräsi ajatus että mahtaako Guerinin nimenvalinnassa olla takana Kreikan mytologia. Kuningas Odysseus purjehti 3000 vuotta sitten vaarallisten seireenien asuttamassa saaristossa. Nämä houkuttelivat kauniilla lauluillaan ohiajavia laivoja luokseen ja tappoivat miehistön. Seireenien ulkomuotoa ovat kuvanneet monet taidemaalarit. Joidenkin mielestä seireenit olivat upeita alastomia naisia, toisten mielestä taas eräänlaisia olioita, mutta naispuolisia kuitenkin.

Herbert James Draper maalasi n. 1909 oman käsityksensä seireeneistä. Odysses on sidottu mastoon ja soutajilla on vahatulpat korvissa. Kuva: Wikipedia Public Domain

Herbert James Draper maalasi n. 1909 oman käsityksensä seireeneistä. Odysseus on sidottu mastoon ja soutajilla on vahatulpat korvissa. Kuva: Wikipedia Public Domain

Odysseus halusi kuulla seireenien laulun 10-vuotisella matkallaan saariston läpi mutta ryhtyi varotoimenpiteisiin. Hän valoi miehistön korviin vahatulpat mutta jätti omat korvansa avoimeksi kuulemaan laulut. Hän sidotutti itsensä kiinni mastoon jotta ei retkahtaisi seireenien houkutuksille.

Kreikan mytologiat ja Homeroksen tarinat sikseen. Syren-haulikoita on Suomessa jo joitain malleja ja lisää on tulossa. Näissä on keveämmät puut, keveämpi lukonkehys/baskyyli, lyhyempi vetopituus, erityisesti naisen anatomialle sovitettu tukin muotoilu ja leidien makuun suunnattu koristelu. Metsämallien Syren Tempio ja Tempio Light kaliiperi on 20/76, 71 cm piiput ja hinta 2660 euroa. Paino joko 2,98 kg tai 2,56 kg (Light). Syren Tempio Sporting on pesitetty 12/70-patruunoille, 71 cm piiput, paino 3,55 kg ja se maksaa 3395 euroa. Syren-haulikoita voi tiedustella Hjorth-kauppiailta.

Saksalainen Merkel esitteli v. 2015 IWA:ssa naisille suunnattuja haulikoita ja kivääreitä. Tehdas toi messuille tukkisepän, jonka erikoisalana on suunnitella naisille sopivia tukkimalleja ”Lady Line”. ”Three sisters” taas on Faustin asetehtaan lempinimi, koska Stefano Faustin tyttäret pyörittävät tätä. Faustilta löytyy runsaaasti naisten haulikoita. Kotimaisella Sakolla on kivääriuutuus Tikka T3x compact, jonka tukki on kuluttajan säädettävissä.

Metsästys ja rata-ammunta

Haulikko on Suomen yleisin ampuma-ase. Sillä voidaan harjoittaa sekä pienriistan metsästystä että urheiluammuntaa eli kiekkojen rikkomista SAL-lajeissa trap, skeet, sporting, sekä SML-lajeissa metsästyshaulikko ja metsästystrap.

Suomen Metsästäjäliiton järjestösihteeri Teemu Simenius kertoo, että noin 20.000 naisella on metsästyskortti. 300.000 metsästäjästä heidän osuutensa on 7 %.

Urheiluammunnassa Suomella on ja on ollut hyviä naispuolisia haulikkoampujia. Satu Mäkelä-Nummela on valittu Rioon edustamaan Suomea trapissa 2016. Hän voitti kultaa Pekingin olympialaisissa 2008 uudella olympiaennätyksellä ja osallistui 2012 olympialaisiin. Hän on voittanut MM-kilpailuissa pronssia kahdesti henkilökohtaisesti ja kahdesti joukkuekilpailussa.

Onnellinen Satu Mäkelä-Nummela v. 2008 Pekingissä olympialaisten trap-kultamitalin kera. Kuva: Ukas/Wikimedia Commons

Onnellinen Satu Mäkelä-Nummela v. 2008 Pekingissä olympialaisten trap-kultamitalin kera. Kuva: Ukas/Wikimedia Commons

Satu Pusila on ampunut sekä trapia että kaksoistrapia. Hän on voittanut MM-kilpailuissa vuosina 1990-1999 neljä kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Hän on osallistunut olympialaisiin 1996 ja 2000 ampuen trapia ja kaksoistrapia.

Maarit Lepomäki on osallistunut olympialaisiin 2000 ja 2004 ampuen skeetia. Hänellä on EM-kilpailuista 3 kultaa, 1 hopea ja 2 pronssia. Maailmancupeista on 2 kultaa ja 1 hopea.

Pia Nybäck (s. Julin) on osallistunut olympialaisiin 2000 ampuen kaksoistrapia. Hän voitti MM-kilpailun 1999. Hän on tällä hetkellä Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) puheenjohtaja.

Riitta-Mari Murtoniemi on osallistunut olympialaisiin 1996 ampuen trapia. Hänellä on mm. 2 maailmancupin voittoa. Yllä olevat saavutusluettelot ovat ”muun muassa” eivätkä täydellisiä. Lisäksi luettelosta puuttuvat kivääri- ja pistooliampujat. Niissäkin on naisedustajia.

Hyvää äitienpäivää!