Naapurimaamme kuningas täyttää vapunaattona 70 vuotta. Hän on ollut valtaistuimella lähes 43 vuotta. Hän peri kuninkuuden isoisältään Kustaa VI Aadolfilta 19.9.1973.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuva: Ruotsin kuningashuone

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa. Kuva: Ruotsin kuningashuone

Kuningas on partiolainen ja harrastaa myös metsästystä. Hän on käynyt Suomessakin metsällä muutaman kerran mm. Urho Kekkosen vieraana. Ruotsissa hän käy hirvimetsällä säännöllisesti.

Norman kuninkaallinen lahja

Ruotsalaisella patruunavalmistajalla Normalla (per. 1902) on eräs maailman suurimmista kaliiperivalikoimista, yli 110. Se on ollut kauan Kuninkaallinen hovihankkija, ”Kunglig Hovleverantör”. Tämä on monarkioissa yleinen käytäntö ja toimittajalle tietysti suuri kunnia. Takavuosina tästä piti maksaakin, mutta kertoman mukaan Kaarle XVI Kustaa lopetti maksukäytännön v. 1973 ja supisti hovihankkijoiden määrää. Ruotsissa näitä on tällä erää parisensataa. Asepuolella luettelossa näkyy Norman lisäksi kuuluisa tukholmalainen aseliike ja huutokauppakamari Mauritz Widforss. Kalastuspuolella tietysti Abu Garcia.

Lahjalaatikkossa oli 30 kpl Norma-hirvipatruunoita 30-06 luodeilla EcoStrike ja TipStrike tulpannuna. Kuva: Norma

Lahjalaatikkossa oli 30 kpl Norma-hirvipatruunoita 30-06 luodeilla EcoStrike ja TipStrike tulpattuna. Kuva: Martin Hugne

Norma antoi kuninkaalle 70-vuotislahjaksi rasian hirvestykseen sopivia patruunoita kaliiperissa 30-06 ladattuna uusilla EcoStrike- ja TipStrike-luodeilla, 15 kumpaakin. EcoStrike on muovikärkinen 9,7 g umpikupariluoti. Se lähtee Norman tehdaspatruunasta (V5) 900 m/s luovuttaen 100 m päässä (E100) 3309 J energiaa. TipStrike on 11,0 g lyijysydäminen vaippaluoti muovikärjellä. Numerot ovat vastaavasti (V5) 850 m/s ja (E100) 3379 J.

Hylsyissä oli erityinen pintakäsittely ja kaiverrus ”H.M. Konung Carl XVI Gustaf”. Saapa nähdä, raaskiiko kuningas ampua näitä tulevana syksynä hirvimetsällä. Samanlaisia patruunoita, tosin ilman hylsykaiverrusta ja arkisessa pahvirasiassa, on tulossa Suomeenkin syksyn hirvestykseen.

Sitten UKK:n meillä ei ole ollut metsästävää presidenttiä, eikä ole nytkään. Mahdollisesti Björn ”Nalle” Wahlroos menee ”tuuraamaan” tasavallan presidentti Sauli Niinistöä tällä osastolla.

Suomalainen edustus lahjan luovutuksessa

Patruunat luovutettiin ulkoisesti koruttoman näköisessä puulaatikossa, mutta se oli valmistettu perinteisestä värmlantilaisesta koivusta perinteisellä tavalla Norman kotisijoilla Arvikan seudulla. Laatikon rakensi Marita Anderson ja sen lukkosalvat seppä Mats Jonsson. Patruunat latasi Ann Jansson ja hylsyt valmisti Camilla Berntsson.

Lahjalaatikko edusti värmlantilaista käsityötä sekä puun että raudan osalta. Kuva: Norma

Lahjalaatikko edusti värmlantilaista käsityötä sekä puun että raudan osalta. Kuva: Martin Hugne

Patruunalaatikon kuninkaalle luovutti Norman toimitusjohtaja, espoolaislähtöinen Paul-Erik Toivo. Mukana olivat Norman työntekijät Jansson ja Berntsson.

Ollaanpa monarkiasta valtiomuotona mieltä mitä tahansa, täytyy ihailla näitä pieniäkin kuninkaallisia seremonioita. Kaikki kansa voi katsoa synttärisankarin mietteitä vappuaattona 30.4., TV 1 kello 15:45 – 16:45.

Norman lahjan Ruotsin kuninkaalle luovutti toimitusjohtaja Paul-Erik Toivo, alunperin Suomesta ja Espoosta. Kuva: Norma

Norman lahjan Ruotsin kuninkaalle luovutti toimitusjohtaja Paul-Erik Toivo, lähtöisin Suomesta ja Espoosta. Kuva: Martin Hugne