Blaser ensiesitteli uuden F16-haulikon Pohjoismaille Norjassa viikolla 16-2016. Aseessa on teknisiä uudistuksia mutta kuluttaja arvostanee eniten F3-mallia edullisempaa hintaa. Blaser F16 asettuu uuteen hintaluokkaan.

F16 on saksalaisen Blaser-asetehtaan tuliterä haulikkouutuus. Kuva: Blaser

F16 on saksalaisen Blaser-asetehtaan tuliterä haulikkouutuus. Kuva: Blaser

F = Flinte, haulikko; 16 = (20)16, esittelyvuosi. Edellinen oli F3 (vuodelta 2003). F16 on päällekkäispiippuinen haulikko 12/76 pesityksellä ja vaihtosupistimilla. Teräshaulikelpoinen. Ventiloitu matala tähtäinkisko. Yksiliipaisimisessa laukaisulaitteessa on mekaaninen vaihdin. Piipunvalitsin on liipaisinkaaren sisäpuolella. Varmistin lukitsee myös iskuvasarat. Baskyylin pintakäsittely on PVD (Physical Vapor Deposition), jonka seurauksena syntyy väri ”Blaser Gun Metal Grey”. Poskissa punaiset F16-logot. Nallipiikit käyttäjän vaihdettavissa. Alkuun tarjotaan sporting- ja metsästysmallit (Game). Sportingissa on lisäpainojen kiinnitysmahdollisuus. Tehdas kertoo F16:n rakenteen olevan markkinoiden matalin ja sen mukana painopiste sijaitsee hyvin alhaalla. Mutta mennään yksityiskohtiin ja spekseihin:

Facts and figures

Muutamia numeroita metsästysmallista (Game):
• Etutukki ”English style”
• Vetopituus 375 mm
• Piipunpituus 710 tai 760 mm
• Tähtäinkisko kapeneva 9,0 > 7,5 mm
• Hopeanvärinen nuppijyvä
• Tukin pudotus 38/56 mm tai 38/50 mm
• Sivuvääryys 3, 6 tai 8 mm
• Tukin kulma 84°
• Perätukin painotanko on valinnainen lisävaruste
• Kumiperälevy
• Puun laatu Grade 2 (valinnaisesti Grade 3 tai 4)
• Paino noin 3,1 kg

Ja samoja sporting-mallista:
• Etutukki ”English style”
• Vetopituus 375 mm
• Piipunpituus 760 tai 810 mm
• Tähtäinkisko kapeneva 9,0 > 7,5 mm
• 3 mm punainen loistejyvä
• Tukin pudotus 38/50 mm vakio tai valinnaisesti 38/56 mm
• Sivuvääryys 3, 6 tai 8 mm
• Tukin kulma 84°
• Perätukissa painopisteen säädöllä varustetut painot
• Piippupainot valinnainen lisävaruste (4 x 42,5 g)
• Liipaisin säädettävissä ees-taas
• Kumiperälevy
• Puun laatu Grade 2 (valinnaisesti Grade 3 tai 4)
• Paino noin 3,4-3,8 kg

Sekä metsästys- että ratahaulikot ovat teräshaulikelpoisia M-supistusasteeseen saakka. Kuva: Pekka Suuronen

Sekä metsästys- että ratahaulikot ovat teräshaulikelpoisia M-supistusasteeseen saakka. Kuva: Pekka Suuronen

Molemmissa aseissa laukaisuvastus on 1650 g. Laukaisulaitteessa on IBS (Inertial Block System), joka estää ns. sormipummin syntymisen. Käyttäjän ”sallitaan” purkavan F16-haulikon koneistoa perätukin irrotuksen jälkeen kuuteen osaan. F16-koneiston kerrotaan olevan yksinkertaisemman kuin esim. F3-mallissa.

Blaser-haulikot valmistetaan Isny im Allgäussa, aivan eteläisessä Saksassa. Horst Blaser myi perustamansa yhtiön v. 1985. Muutaman omistajavaihdoksen jälkeen yhtiön omistavat tällä hetkellä liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän yrityksensä L & O Holding omistaa myös brändit Mauser, Sauer, SIG Sauer, SAN Swiss Arms, John Rigby ja GSG (German Sport Guns).

Blaserin tuotekehitysinsinööri Günter Appelt kertoo uuden F16-haulikon saloista. Kuva: Pekka Suuronen

Blaserin tuotekehitysinsinööri Günter Appelt kertoo uuden F16-haulikon saloista. Kuva: Pekka Suuronen

Hinnat ja saatavuus

Blaserin maahantuoja on NorDis. Sieltä kerrotaan suositushinnoiksi 2990 euroa Game-mallille ja 3290 eur sportingille. Kiekkohaulikoksi Blaser sijoittuu hinnallisesti keskiluokkaan tai ehkä jopa alempaan keskiluokkaan. Metsähaulikoissa kolme tonnia taas sijoittuu vähintään ylempään keskiluokkaan tai ehkä korkeammallekin.

Metsähaulikoiden odotetaan saapuvan maahan alkukesästä, sporting-mallien elo-syyskuussa 2016.

F16 esiteltiin Norjassa Pohjoismaiden kauppiaille ja lehdistölle. Kuva: Pekka Suuronen

F16 esiteltiin Norjassa Pohjoismaiden kauppiaille ja lehdistölle. Kuva: Pekka Suuronen