Suomessa on valmistettu muutaman vuoden ajan uudentyyppisiä metsästysluoteja. Valmistaja on nimeltään Red Moose. Sen takana on Vesa Nurminen, 59, metallimies henkeen ja vereen, yrittäjä ja insinööri. Hänellä on takanaan 33 vuoden työrupeama Wärtsilän suuria diesel- ja kaasumoottoreita valmistavassa yrityksessä. Hän on toiminut siellä mm. Konepajakoulun opettajana.

Tarvas on uusi suomalainen, messingistä valmistettu metsästysluoti. Kuva: Red Moose

Tarvas on uusi suomalainen, messingistä valmistettu metsästysluoti. Kuva: Red Moose

Tarvas-nimike on kadonnut nykysuomesta. Se tulee vanhoista balttilaiskielistä. Esimerkiksi viron kielessä se tarkoittaa alkuhärkää tai saksanhirveä. Luotimateriaali on messinkiä. Raaka-aine tulee Euroopasta, sillä Suomessa ei sopivaa lyijyvapaata messinkimateriaalia valmisteta. Lyijyä lisätään ns. automaattimessinkiin, sillä se tekee siitä helpompaa työstää. Mutta se myös haurastuttaa messinkiä, joten sellainen luoti ei avaudu vaan katkeaa. Tarvas-luoti on lyijyvapaa. Motiivina on luodin toimivuus, vaikkakin lyijytön raaka-aine on automaattimessinkiä kalliimpaa.

Luotien sorvaus suoritetaan Suomessa kahdessa konepajassa. Yrityksen päämaja sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Laihialla. Red Moose on satsannut kunnolla markkinointiin, sillä takana on jo kaksi SHOT Show’ta ja kaksi IWA:a. Erämessut kesäkuussa 2016 Riihimäellä on seuraava rasti.

Trumpetoituva luoti

Vesa Nurminen puhuu ”trumpetoituvasta” luodin avautumisesta. Luoti avautuu trumpetin suun näköiseksi, 1,10-1,15 x luodin halkaisija. Kupariluodit avautuvat enemmän, jopa kaksikertaiseen halkaisijaan. Nurminen piti Nürnbergissä ansiokkaan visuaalisen esitelmän haavakanavista. Kupariluoti ”sienettyy”, jolloin se aiheuttaa suuren pintatrauman. Sen jälkeen luodin tunkeutumisteho häviää.

Tarvas-luoti avautuu kohteessa maltillisesti. Valmistaja kutsuu tätä "trumpetoitumiseksi". Kuva: Red Moose

Tarvas-luoti avautuu kohteessa maltillisesti. Valmistaja kutsuu tätä ”trumpetoitumiseksi”. Kuva: Red Moose

Messinkinen Tarvas-luoti tunkeutuu pitemmälle. Tarvas-esitteen mukaan 30-kal. sienettyvä luoti tunkeutuu noin 50 cm, kun Tarvas tunkeutuu 120 cm. Mediana käytettiin erittäin märäksi kasteltuja sanomalehtinippuja. Vesa Nurmisen mukaan pitkä ja putkimainen haavakanava tappaa riistan tehokkaammin pienemmällä lihahävikillä.

Red Moosen esitteessä on kerrottu vuoden 2015 Tarvas-kilpailuun ilmoitettujen riistaeläinten pakolaukoista. Saaliseläiminä oli etupäässä hirviä mutta mukana oli myös valkohäntäpeuroja, kauriita ja villisikoja. 70 % pakolaukoista kesti alle 10 m. 88 % alle 50 m ja 98 % kaatui alle 100 metrin. Keskiarvona oli 17 metriä. Kuten tiedetään, hirvi on suuri ja vahva eläin. Sillä riittää suonissa verta ja adrenaliinia pitkään.

Luodin anatomiaa

Eräs Red Moosen markkinointiargumentteja on, että sama luoti sopii sekä pien- että suurriistalle. Suositeltu minimi kohtaamisnopeus on 550 m/s, maksimi 850 m/s. Luodin rakenne on ikään kuin kaksi luotia päällekkäin. Ensin maltillisesti avautuva (”trumpetoituva”), sitten soliidi jööti. Kokonaisuus pysyy yhdessä. Luodin kärkimuodoksi Nurminen ilmoittaa ”hybrid ogive”. Luodin kovuuden ja rakenteen luvataan kestävän 900 m/s kohtaamisnopeuden.

Messinki on määritelmän mukaan kuparin ja sinkin sekoitus, johon voidaa sisällyttää lyijyä. Sekoitussuhde ei ole kiinteä, siksi on ”messinkiä” ja ”messinkiä”. Nurminen kertoo oman materiaalinsa tiheydeksi 8,57, kun puhtaan kuparin on 8,92 ja puhtaan lyijyn on 11,34. Luodin keveyttä pitää kompensoida muulla toimivuudella.

Luotivalikoimaa

Tällä kirjoittamalla ei valmiita Tarvas-patruunoita ole, joten itselataamisen puolelle kaatuu. Luotivalikoima on tällä hetkellä seuraava. Numeroiden järjestys on halkaisija / luodin paino / ballistinen kerroin / suositeltu aseen rihlan nousu:

• 6,5 mm / 8,4 g / .300 / 8,7″
• 7 mm / 9,7 g / .301 / 10″
• 7,83 mm / 10,7 g / .301 / 12″
• 7,83 mm / 11,7 g / .317 / 11″
• 8,6 mm / 13,0 g / .304 / 12″
• 8,6 mm / 14,6 g / .340 / 10″
• 9,3 mm / 16,2 g / .323 / 14″
• 9,55 mm / 17,5 g / .350 / 12″

Red Moose julkaisee webbisivuillaan latausopasta Vihtavuoren ruudeille. Nyrkkisääntönä yritys sanoo, että umpikupariluotien latausarvoja voi käyttää. Sivuilta löytyy myös jälleenmyyjien luettelo. Tällä erää Suomesta löytyy yksitoista, ulkomailta löytyy kuusi maahantuojaa. Eli kova urakka on edessä. Yksi mahdollisuus olisi saada olemassa oleva patruunanlataaja istuttamaan Tarvas-luoti patruunan nokalle.

Deep wound channel! Oustanding stopping power! Minimal meat loss! Näihin kolmeen slogaaniin yrittäjä kiteyttää argumenttinsa. Jotain kertoo että sekä esitteet että webbisivut ovat vain englanniksi. Yrittäjä uskoo viennin voimaan.

TAR logo