Lukija lähestyi toimitusta kysymyksellä, josko saksalaisella drillingillä uskaltaisi/saisi ampua amerikkalaisia vähän tuhdimpia patruunoita. Näille on Suomessa annettu (todennäköisesti 1980-luvulla Vihtavuoren ja Valmetin lanseeraamina) epävirallinen nimike ”minimagnum”.

Drillinki on perinteinen keskieurooppalainen yhdistelmäase monipuoliseen metsästykseen. Kuva: Merkel Die Jagd

Drillinki on perinteinen keskieurooppalainen yhdistelmäase monipuoliseen metsästykseen. Kuva: Merkel Die Jagd

Olen laittanut kysymyksen tähän lyhentäen ja editoiden, jotta pääasia tulee esiin. ”Olen hankkinut Federal Prairie Storm patruunoita. Näissä 12/70-patruunoissa on 36 g haulilataus ja 457 m/s lähtönopeus. Patruunat on tehty USA:ssa, jossa SAAMI määrittää normaalipatruunoiden maksimipaineeksi 740 bar. Tämän yli menevät ovat niin sanottuja minimagnumeja. Minimagnumin paineet voivat olla jotain 741-1050 barin väliltä. Väitän että voivat vaihdella valmistuserien välillä suurestikin.”

C.I.P.-standardin haulikoiden koeistuspaine on vuodesta 1992 ollut normaali 12/70 1200 bar (patruunat max. 740 bar) ja 12/70-12/89 High Performance 1370 bar (nykyisin 1320 bar) (patruunat max. 1050 bar). SAAMI-standardin mukaan haulikot koemmutaan 1313 – 1413 barin paineilla. Uskaltaako haulikolla, joka on valmistettu v. 1995 ja koeammuttu näillä standardipatruunoilla (max. 740 bar) ampua USA:ssa valmistettuja patruunoita? Ase on Merkel S90-drillinki. Koeammuntamaasta ei ole tietoa.”

”Entä teräshaulipatruunat? Hull Steel Game 32 g 3,25 mm haulikoolla on pelannut hyvin. Entäpä Valmet Leijona ja teräslataukset 12/70? Olen innokas vesilinnustaja ja haluaisin Valmetin mukaan nostalgiamielessä.”

Lehti vastaa varovaisuudella

…eli ainoalla mahdollisella tavalla. On mentävä sääntöjen mukaan (go by the book). Kun Suomi on C.I.P.-jäsenmaa (ollut vuodesta 1982), on vastauksen mentävä lain mukaan.
Merkel on valmistettu Saksan Suhlissa. 99,9 % varmuudella se on myös koeammuttu Suhlissa, jossa on ollut tarkastuslaitos 1.4.1893 lähtien. Suhlin leima löytyy alta (toinen oikealta).

DRI Saksan leimoja

Suurella todennäköisyydellä drillinkejä ei koeammuttu erikoispaineilla eikä teräshauleilla vielä 1995.

On mahdollista ja todennäköistä että drillinki kestää sekä minimagnumit että teräshaulit. Mutta lehti ei voi tällaista suositella, koska drillinki ei liene tällaisille suunniteltu. Otetaanpa analogia autopuolelta: Auton valmistaja on laittanut käyntinopeusmittariin punaviivan 6000 rpm kohdalle. Mikään lehti ei suosittele, että moottoria laulatetaan 8000 rpm, eikä sellainen olisi älykästäkään.

Jos pitää ampua minimagnumeita, niin kannattaa hankkia haulikko, joka on suunniteltu, koemmuttu ja leimattu tällaisille. Jos kyseessä on Suomessa suoritettu koeammunta, leijonanpään ja vuosiluvun edessä on ”E”-kirjain kertomassa tästä. Jos pitää ampua teräshauleja, kannattaa hankkia haulikko, jossa on Ranskan lilja kertomassa tällaisesta koeammunnasta.

Eikä arvokasta drillinkiä ehkä kannattaisi viedä vesilintujahtiin, ei ainakaan suolaveden äärelle. Tarkoitukseen löytyy halvempia haulinheittimiä, esimerkiksi pumput. Saa vielä bonuksena lisää patruunakapasiteettia. Jos on kova halu ampua korkeapaineisia patruunoita, niin italialainen Fabarm on muutaman vuoden ajan koeammuttanut haulikkonsa peräti 1630 barin paineella. Silloin ainakin löytyy varmuusmarginaalia.

Ja onhan sellainenkin mahdollista, että koeammuttaa drillingin Riihimäen C.I.P.-laitoksella sekä erikoispaineella ”E” 1320 barilla että teräshauleilla. Kustannukset ovat joitain kymmeniä euroja.

Valmet Leijonalla en voi suositella teräshaulien ampumista. Haulikko on valmistettu aikana, jolloin teräshauleista ei oltu vielä nähty untakaan. Jälleen kerran, uutta haulikkoa kehiin vain. Sellaista, josta löytyy Ranskan lilja ja mahdollisesti 76 mm pesät. Teräshaulit vaativat enemmän tilaa.

Prairie Storm-patruunoita valmistetaan sekä lyijy- että teräshauleilla. Kuva: Federal/Vista Outdoors

Prairie Storm-patruunoita valmistetaan sekä lyijy- että teräshauleilla. Kuva: Federal/Vista Outdoors