Muovihylsyisiä patruunoita on kokeiltu ennenkin, mutta ne eivät ole pääsääntöisesti jääneet elämään. Haulikonpatruunat ovat tietysti oma juttunsa. Muovihylsy näissä on sääntö eikä poikkeus. Toisaalta luotipatruunoissa käytetyt messinkihylsyt ovat haulikoissa hyvin harvinaisia. Niitä tapaa enää lähinnä Etelä-Amerikassa.

PolyCase patruuna on muovihylsyssä, vaikka ulkonäöstä ei uskoisi. Kuva: PolyCase

PolyCase patruuna on muovihylsyssä, vaikka ulkonäöstä ei uskoisi. Kuva: PolyCase

SHOT Show’ssa 2016 oli näytteilleasettajana PolyCase-niminen yritys. Se oli esiintynyt SHOT Show’ssa jo vuotta aikaisemmin, mutta v. 2016 kerrottiin merkittävästä yhteistyöstä Rugerin kanssa. Tämän vuoksi tämänkertaisesta yrityksestä saattaa tulla jotain. Ruger saattaa olla maailman suurin siviiliaseiden valmistaja, vaikka yritys itse kieltäytyy jyrkästi antamasta mitään arviota omasta markkina-asemastaan.

Vanha ruiskuvaluyritys

PolyCase on Savannah, Georgiassa, USA:ssa toimiva yritys, joka kertoo omaavansa yli 90 vuoden kokemuksen ruiskuvalusta. Patruunoiden valmistuksesta he kiinnostuivat viitisen vuotta sitten.

Ruiskuvalu on tekniikkaa, missä sulaa ja kuumaa materiaalia ruiskutetaan suurella paineella muottiin. Erilaiset muovit (mm. termoplastiset polymerit ja elastomerit) soveltuvat ruiskuvaluun erinomaisesti, vaikka metalliakin voidaan ruiskuvalaa. Tyypillisesti ruiskuvaluprosessissa on korkeat aloituskustannukset, koska muotit ovat kalliita. Kun alkuun on päästy, syntyy hyvin mittatarkkoja kappaleita automaattikoneilla edullisesti ja nopeasti.

PolyCase ryhtyi tutkimaan, miten saataisiin tuotettua edullisia hylsyjä ”muovista”. Hylsyjä, jotka olisivat tarpeeksi lujia kestämään pistooliluokan patruunoiden paineet. Kiväärihylsyjä ei toistaiseksi ole tarjolla, mutta 223 Rem:stä puhutaan.

Automaattikoneilla perinteiset messinkihylsytkin tehdään, mutta nämä koneet ovat huimasti kalliimpia ja monityövaiheisempia. Raaka-ainekin on kalliimpaa messinkiä. Niinpä messinkihylsyisen patruunan hinnasta hylsyn osuus voi olla 40-60 %. Tähän perustuu patruunoiden jälleen- eli itselataus.

Symbioosi Rugerin kanssa

PolyCase iskee suureen markkinarakoon, eli USA:n ”law enforcement” eli viranomaissegmenttiin. Täällä ammutaan harjoituksissa suuria patruunamääriä. Jälleenlataus ei heitä kiinnosta tippaakaan, mutta hinta kylläkin. Jos pystytään tarjoamaan toimivaa patruunaa halvemmalla, ostaja on kiinnostunut. Tarkkuus ei ole ensisijainen kriteeri näillä markkinoilla.

Suomea ajatellen practical-ampujilla on samoja ajatuksia. Ampumamatkat ovat lyhyitä. Ammutut patruunamäärät ovat valtavia tavanomaisen pistoolirata-ampujan silmissä. Ja practical-ampuja hankkii patruunat itse. Eipä ole työnantajaa maksamassa huiluja.

PolyCase kertoo mainoslauseessaan, että heidän patruunansa ovat kevyempiä, rekyloivat vähemmän, ampuvat laakeammalla lentoradalla, ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä, säästävät arvokkaita metallivaroja, käyttävät tuotantoprosessissa vähemmän vettä ja tuottavat vähemmän metallipäästöjä vesistöihin. Osa argumenteista on helppo ymmärtää.

PolyCase luodit

Valmistaja ei ole tyytynyt pelkkiin muovisiin hylsyihin. He ovat yhdessä Rugerin kanssa luoneet ARX-luodin, joka on sekin ruiskuvalettu tuote. Luodin koostumus on sekoitus kuparijauhetta ja polymeria (muovia). Se painaa n. 70 % vastaavasta lyijyluodista, lähtee vastaavasti hieman vihaisemmin ja kehittää vähemmän painetta hylsyyn. Luodin kärjen muoto muistuttaa itseporautuvaa ruuvia. Ajateltu käyttö on ”law enforcement”, mutta USA:ssa näitä myydään varmasti ”kodin puolustukseen”. Jos patruunat rantautuvat Suomeen ja jos hinta on oikea, ne saattavat löytää tiensä practical-ampujien suosioon. Tämä vähentäisi ampumaratojen lyijykuormitustakin.

Hylsyt ovat muovia, luodit ovat kuparin ja muovin sekoitusta. Kuva: PolyCase

Hylsyt ovat muovia, luodit ovat kuparin ja muovin sekoitusta. Kuva: PolyCase

Tällä hetkellä sortimentti on seuraava:

9 mm Para (Luger), (9 x 19)
• V0 = 440 m/s
• Luoti ARX 5,18 g

380 Auto (ACP, 9 mm Short, 9 x 17)
• V0 = 401 m/s
• Luoti ARX 3,63 g

PolyCasen nettisivujen mukaan ”coming soon”:

40 S&W (10 x 22)
• V0 = 402 m/s
• Luoti ARX 6,93 g

45 ACP (Auto), (11,43 x 23)
• V0 = 398 m/s
• Luoti ARX 7,65 g

Merkittävää on, että rasiat kantavat Rugerin nimeä.

PolyCase on lyöttäytynyt markkinoinnissaan yhteen Rgerin kanssa. Kuva: PolyCase

PolyCase on lyöttäytynyt markkinoinnissaan yhteen Rugerin kanssa. Kuva: PolyCase