Voidaan sanoa, että tässä on kaksi asemaailman tunnetuinta nimeä. ”Koltti” ja ”Vinsesteri” ovat yleisnimiä, jotka tuntevat myös ei-aseihmiset. Kuuluisuus ei ole merkinnyt näiden yritysten kohdalla aina pelkkää auvoa ja ruusuilla tanssimista.

Winchesterin ympärille on tehty paljon elokuvia. Tämä versio on vuodelta 1950, Suomessa esitetty nimellä "Kohtalon ase". Kuva: Wikipedia

Winchesterin ympärille on tehty paljon elokuvia. Tämä versio on vuodelta 1950. Se on esitetty Suomessa nimellä ”Kohtalon ase”. Kuva: Wikipedia

Molemmat brändit viittaavat perustajan nimeen. Oliver Fisher Winchester (1810-1880) perusti yrityksen New Haven, Connecticutiin 22.5.1866, joten brändi täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Samuel Colt (1814-1862) perusti ensimmäisen tehtaansa v. 1836 Paterson, New Jerseyyn, mutta se meni kuppi nurin v. 1842. Uusi yritys (Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company) perustettiin Hartford, Connecticutiin v. 1855. Jos lasketaan tuosta uudesta Coltista, se täyttää tänä vuonna 161 vuotta. Jotkut lähtevät liikkeelle vuodesta 1836, jolloin tulisi 180 vuotta. Kumpikaan yritys ei ole selvinnyt kolhuitta näistä vuosista.

Colt

Samuel Colt kuoli keskellä USA:n sisällissodan melskeitä. Yritys myi pohjoisvaltioille suuren määrän Colt Army Model 1860-revolvereita. Tämän originaalit ja replikat ovat yhä mustaruutiampujien suosiossa. Oikea jackpot oli 1873 Single Action Army, jota myytiin sekä sotaväelle että siviileille. Sitä valmistetaan tänäkin päivänä, tosin eri valmistajien replikoina paljon enemmän kuin Coltin itsensä toimesta. Colt yksin on valmistanut yli 350.000 SAA-revolveria.

Colt 1873 Single Action Army on eräs maailman kuuluisimmista aseista. Kuva: Colt

Colt 1873 Single Action Army on eräs maailman kuuluisimmista aseista. Kuva: Colt

Toisen bestsellerin suunnitteli John Moses Browning, pistoolimallin 1911, ns. ”Colt Goverment Model”. Tämä on yhä suuressa suosiossa, nykyään paljon enemmän muiden valmistamana kuin Coltin itsensä. Pistoolin valmistusmäärä lähenee 3 miljoonaa.

Kolmas kuuluisa Coltin valmistama ase on USA:n sotaväen M16, joa on kehitelmä Eugene Stonerin suunnittelemasta ArmaLite AR-15-kivääristä. Sitä on valmistettu vuodesta 1962. Neljä vuotta kestäneen Coltin työntekijöiden lakon seurauksena sotaväen kontrahti annettiin v. 1988 FN:n tytäryritykselle FNH USA South Carolinassa. Jälleen kerran, AR-15-tyyppisiä kivääreitä (”Arskoja”) muut valmistavat tänään paljon enemmän kuin Colt itse. Aseita on valmistettu miljoonia, pelkästään M16-mallia yli 8 miljoonaa.

Winchester

Winchester 1873 on legendaarinen "villin lännen winsu". Tässä Ubertin valmistama replika. Kuva: Uberti

Winchester 1873 on legendaarinen ”villin lännen winsu”. Tässä Ubertin valmistama replika. Kuva: Uberti

Oliver Winchester kerkisi nähdä Winchester Repeating Arms Companyn ensimmäisen suuren menestyksen, malli 1873-kiväärin. Yhdessä Colt 1873:n kanssa näiden aseiden sanotaan ”valloittaneen lännen”. Ne käyttivät alkuun jopa samaa patruunaa 44 WCF eli 44-40. Menestysartikkeleita syntyi sittemmin tiuhaan tahtiin, kivääreitä ja haulikoita. Monet näistä olivat John Moses Browningin suunnittelemia. Colt ja Winchester tekivät sopimuksen, että Colt ei valmista kivääreitä eikä Winchester pistooleita. Niinpä Browning myi pistoolipatenttejaan Coltille ja myöhemmin Belgiaan FN:lle.

Vuoden 1929 pörssiromahdus ja sitä seurannut lama panivat voimakkaan Winchesterinkin polvilleen, suoritustilaan ja myöhemmin konkurssiin. Yrityksen konkurssipesän osti Western Cartridge Company, jonka omisti John Olinin hallinnoima Olin Corporation. Hän yhdisti patruunabrändit Winchester-Westerniksi ja ryhtyi laittamaan asevalmistusta kuntoon.

2. maailmansota takasi kaikille USA:n asetehtaille täystyöllisyyden. 1970-luku toi taas ongelmia ja Winchesterinkin asetehtaille pitkäaikaisen lakon. Olin Corp. suivaantui lakkoiluun ja myi v. 1981 aseteollisuuden toimivalle johdolle pitäen kuitenkin itsellään patruunatuotannon ja oikeuden Winchesterin brändiin. Uuden yrityksen nimeksi tuli U.S.Repeating Arms Co. Tämä meni konkurssiin v. 1987, jolloin suuren osuuden pesästä osti belgialainen FN Herstal, asetehdas jo vuodesta 1888. V. 1991 FN Herstalin osti ranskalainen asejätti GIAT, mutta v. 1997 Belgian Vallonian osavaltio osti FN Herstalin (myöhemmin Herstal Group), jonka sateenvarjon alla ovat FN ja amerikkalainen Browning Arms Company. V. 2006 omistajat kyllästyivät USA:n Winchesterin New Havenin tehtaiden tappiokierteeseen ja sulkivat ne lopullisesti 140 toimintavuoden jälkeen.

Herstal Group muodosti yhtiön Browning International, jonka se omistaa 100 %. Se vuokrasi Winchester-brändin käyttöoikeuden vuoteen 2021 asti. Suurella todennäköisyydellä brändisopimusta jatketaan. Tänä päivänä Winchester-aseet voivat paksusti, mutta vain brändinä. Aseita valmistetaan eri puolilla maailmaa, mm. Belgiassa, Portugalissa, Turkissa, USA:ssa ja Japanissa.

Winchester-patruunat valmistaa edelleen Olin Corporation. Valtaosin USA:ssa, mutta myös Italiassa ja Australiassa. Merkkivuotta juhlistetaan erityisesti suunnitelluilla patruunarasioilla, joihin on ikuistettu merkkipylväitä kuluneilta vuosilta.

Coltille ehdotetut uudenvuodenlupaukset

Coltia on pilkottu ja yhdistelty moneen kertaan. Viimeisimpänä vaiheena yritys meni jälleen kerran velkasaneeraukseen (Chapter 11) kesäkuussa 2015. Colt on USA:ssa vähän samaa kuin Nokia Suomessa eli kansallisomaisuutta, ”Americanaa”. SHOT Show’ssa tammikuussa 2016 eräs lehti ehdotti Coltille kuutta uudenvuoden lupausta. Nuo ehdotetut lupaukset (tai patistukset) ovat:

(1) Coltin tulee jatkaa kilpailua sotaväen kontrahdeista.
(2) AR-15-linjasto on päivitettävä.
(3) Kehitettävä kunnollinen AR-308-linjasto.
(4) Kehitettävä kunnollinen (uusi) palvelupistoolien linjasto.
(5) Luotava uudelleen kaksitoimisten revolverien linjasto.
(6) Parannettava Colt Custom Shopin tuotantoa.

AR-15/M16 on eräs Coltin kuuluisista tuotantoaseista. AR-15 on muuten edelleen Coltin rekisteröimä tavaramerkki. Kuva: Colt

AR-15/M16 on eräs Coltin kuuluisista tuotantoaseista. AR-15 on muuten edelleen Coltin rekisteröimä tavaramerkki. Kuva: Colt

Brändit Suomessa

Coltilla on ollut vuosien saatossa useita maahantuojia. Lähes parinkymmenen vuoden ajan maahantuoja on ollut virtolainen Asetalo Oy. ”Paitsi että viime aikoina ei ole ollut paljoa maahantuotavaa”, suree tilannetta Asetalon toimitusjohtaja Timo Huikkala. Suurin syy on ollut Coltin omat vaikeudet USA:ssa.

”Tänään näyttää paremmalta. Uudet vientilisenssit on haettu ja tehtaan mukaan tavaraakin tänä vuonna saisi. Olen saanut jo v. 2016 hinnastot ja esitteet. Näin toivonkin että kevään aikana tavaraa rupeaisi tulemaan”, Huikkala kertoo.

Oy K. Hjorth Ab on ollut Winchesterin maahantuoja ikuisuuden. En tiedä tarkkaa alkamisajankohtaa”, kertoo Hjorthin toimitusjohtaja Kalle Pohja. Itse olen takavuosina kysynyt samaa Hjorthin aikaisemmilta sukupolvilta. Muistelot menivät tsaarin ajalle eli 1900-luvun alkuvuosiin.

Browningin ja Winchesterin brändit yhdistyivät yrityskauppojen ja sattumien summana. 1990-luvun alkupuolelta asti Browning International on ollut Euroopan jakelukanavien määräämisen osalta ajajan pallilla. Monimutkaisten yrityskauppojen ja fuusioiden seurauksena maalahtelainen Gyttorp Finland Oy on toiminut vuodesta 2011 toisena Winchesterin maahantuojana. Tämä koskee myös patruunapuolta.

”Asepuolella Winchesteriä myydään lähinnä haulikkoina”, kertoo Kalle Pohja edelleen. ”Tässä Sako-Tikka-maassa Winchester-brändättyjen kiväärien myynti on haasteellista. Meille on tulossa erittäin edullinen Winchester XPR-kivääri. Katsotaan tänä keväänä mikä sen vastaanotto tulee olemaan.”

”Patruunapuolella kauppa käy mukavasti. Haulikonpatruunoiden puolella myydään hyvin erikoispatruunoita, jotka tulevat USA:sta. Suurimman osan Suomessa myymistämme metsästyspatruunoista Winchester valmistaa Italiassa, koska USA:n haulikoot, -lataukset ja -materiaalit eivät ole eurooppalaisten ja meikäläisten metsästäjien tottumusten mukaisia. Komponenttipuolella myydään nalleja itsetataajille.”