Riihimäen Suomen Metsästysmuseossa avattiin marraskuussa uusi näyttely, suomalaiset aseet ja patruunat.
Avajaisissa oli runsas kutsuvierasjoukko. Avajaispuheita pitivät mm. Metsästysmuseon hallituksen puheenjohtaja Kari Kuparinen, joka tunnetaan myös Sako Oy:n tuotekehitysjohtajana, sekä Raimo Karjalainen, Sako Oy:n toimitusjohtaja. Puheissa valotettiin Metsästysmuseon historiaa muistellen miten se muutti 25 vuotta sitten Porvoosta Riihimäelle. Ja miten se onnistui saamaan todella hovikelpoiset ja näyttävät tilat.
Kari Kuparisen puheen jälkeen näyttelyn avasi Raimo Karjalainen, Sakon edustajana museon ja uuden aseosaston merkittävä sponsori. Hän muisteli menneitä teemanäyttelyitä ja 360.000 käynyttä asiakasta vuosien saatossa. Kiitoksia saivat Asesali-näyttelyn kokoojat eli mm. museon Jukka Peltonen ja Vesa Anttila sekä Sakon eläkkeellä oleva tuotekehityspäällikkö Erkki Kauppi, jonká omista kokelmista patruunaosio oli pääosin rakennettu.

Erkki Kauppi on Sakon patruunoiden tuotekehityspäällikkö emeritus. Hän oli pääosin koonnut patruunanäyttelyn. Kuva: Pekka Suuronen
Asesalin antia
Useimmat näyttelyn aseista ovat peräisin museon omista kokoelmista. Aseet on keskitetty ja fokusoitu yhteen saliin. Esimerkiksi sakolaisia kivääreitä löytyy 20 mallia Ilves-pienoiskivääristä (1931>) L61R Finnbeariin (1962>). Viimeiset esillä olevat sakolaiset on valmistettu noin v. 1980, joten uudempi Sako-asepolvi puuttuu.
Myös muistettiin useita projektissa mukana olleita, sillä teemanäyttely Asesali on mittava punnerrus. Se on esillä toistaiseksi, mutta koko tammikuun Metsästysmuseo on kiinni. 1.2.2016 lähtien Metsästysmuseo on jälleen auki tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Kevään pyhäpäiviä ovat pitkäperjantai, 2. pääsiäispäivä, vapunpäivä ja juhannuspäivä. Metsästysmuseon osoite on Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki.
Valtion Kivääritehtaan (myöhemmin Valmet Tourulan tehdas) tuotteista esillä on ensimmäisestä aseesta, L-S m/26 pikakivääristä (1928>) viimeiseen eli Valmet 412-haulikkoon (>1989). Yhteensä 16 asetta.
Toinen keskisuomalainen, Tikkakoski Oy, on esillä yhdeksän aseen voimin Skohan Tikasta (1930>) Tikka M55:een (>1985), jonka jälkeen Tikka sulautettiin Sakoon.
Näiden kolmen jälkeen ehkä suurin valmistaja oli Tampereen Asepaja (TAP), joka toimi vv. 1927-1987. Esillä on useita TAP:in asemalleja, myös nostalgisia sotilasaseista ”sportteerattuja”, joilla pula-Suomi harjoitti metsästystä 1950-luvulla. Näistä monet ovat vielä elossa ja hyötykäytössäkin.
Metsästyskortilla ilmaiseksi
Muistathan, että voimassa olevalla metsästyskortilla museoon pääsee ilmaiseksi! Ja samoin museokortilla. Vaikka eivätpä mitkään liput hinnan kiroissa ole. Normaalilippu maksaa 6 eur, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja varusmiehet 4 eur, lapset 7-16 v. 3 eur.
Tervemenoa Riihimäelle! Käynti kannattaa.