Jotain on tapahtunut. Ei voi enää avata televisiota tai lukea lehteä huomaamatta, että yleinen turvattomuuden tunne on lisääntynyt eritoten naisväestön keskuudessa.

Turvakerroin Oy:n Turvasumutin  on tarkoitettu torjumaan mahdollisia vihamielisiä hyökkäyksiä. Kuva: Pekka Suuronen

Turvakerroin Oy:n Turvasumutin on tarkoitettu torjumaan mahdollisia vihamielisiä hyökkäyksiä. Kuva: Pekka Suuronen

Eräs helppo tapa saada ajankuvaa on katsoa kaikki Suomen alueuutiset Uudeltamaalta Lappiin yhteen putkeen (YLE TV1 tiistai-lauantai kello 11:05-12:15). Eräänä päivänä kolmella uutisalueella kerrottiin sattuneista ahdistelusta tai raiskauksista, neljännellä kerrottiin naisille järjestetyistä itsepuolustuskursseista. Seuraavan päivän alueuutisissa kerrottiin Lahden seudulta, että turvasumuttimien myynti on lisääntynyt 100-kertaiseksi tämän syksyn aikana.

Paikallislehdessä Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että heidän alueellaan on tapahtunut tänä vuonna kahdeksan niin sanottua puskaraiskausta tai sen yritystä. Helsingissä tapauksia on ollut 14 ja ”ne ovat keskittyneet pääradan varteen”. VR kertoo, että junaliikenteessä on lisätty turvatoimia.

Käväisin Tukholmassa ja poimin Metro-lehden. Uutinen 2.12.2015: Tukholman lähistöllä nainen oli raiskattu kahteen eri otteeseen, kahtena erillisenä tekona, ”omkring hundra meter från varandra och kort efter varandra” eli 100 metrin päässä toisistaan ja lyhyen ajan sisällä. Karu kohtalo.

TUR-Metro-STO

Turvasumuttimen käsite

Oikea turvasumute (kansanomaisesti puhutaan kyynelkaasusta ja/tai paprika- tai OC-sumutteesta) on mainittu aselaissa. Tällöin puhutaan kaasusumuttimesta jota käsitellään ampuma-aselain 11 §:ssä. Luvan saaminen poliisilta tällaiselle ei ole helppoa. Muutenkin lainsäädäntö ”oikeiden” kaasusumuttimien suhteen on nyt käymistilassa, joten en puutu siihen tässä yhteydessä. Kerron tässä blogissa sumuttimesta, mikä ei tarvitse mitään lupia. Ilmeisesti nuo Lahdessa kaupaksi käyvät ovat juuri tällaisia.

Kauttualla toimiva Turvakerroin Oy valmistaa lupavapaata turvasumutinta. Tämä on aerosolipullo, joka painaa 85 g. Se on 112 mm pitkä ja halkaisijaltaan 35 mm. Tekstiä pakkauksesta: ”Käyttötarkoitus uhkaavien tilanteiden ja oikeudettomien hyökkäysten torjuminen. Turvasumuttimen voimakas hälytysääni herättää ympäristön huomion, tehoaineet sokaisevat sekä värjäävät hyökkääjän antaen sumuttimen käyttäjälle aikaa paeta. Hyökkääjä on jälkeenpäin tunnistettavissa [3-4 päivää] iholle ja vaatteille tarttuneesta punaisesta väriaineesta.”

Käyttöetäisyydeksi mainitaan 1-4 metriä. Painike on kaksiportainen. (1) Varovainen painallus, hälytinääni aktivoituu. (2) Voimakas painallus: Sekä hälytinääni että turvasuihke. Käyttäjää kehotetaan testaamaan suihkepulloa 1-2 sekunnin mittaisella kokeella sopivassa paikassa, ei toista henkilöä päin!

Valmistajalla on omia jakelukanavia, mutta myös asetukkuri Hjorth on ottanut tämän suihkeen jakeluunsa. Siksi tällaista voi kysyä myös aseliikkeistä. Viitehinta on 39 euroa.

Asiantuntijat varoittavat tuudittautumasta suihkeen antamaan turvan tunteeseen liikaa. Parasta on välttää joutumista hankaliin tilanteisiin. Ennen kaikkea pitää välttää vaarallisia paikkoja. Ennen wanhaan Helsingin asematunneli ja rautatieasema olivat tällaisia. Ne ovat nykyisin hieman rauhoittuneet, kiitos vartijoiden, mutta Kaisaniemen puistossa meno on ennallaan. Tuoreessa lehdessä kerrottiin kahdesta erillisestä puukotuksesta yhdessä illassa täällä. Helsingin Kaisaniemen puistoon ei kannata pimeän aikaan mennä oli sukupuoli tai etninen tausta mitä tahansa. Monilla paikkakunnilla on ikiomat ”kaisaniemenpuistonsa”.

# # # # #

Moose Burger?

Kuljin Chico’s’in ohi. Tämä on S-ryhmän HOK-Elantoon kuuluva ravintolaketju, jolla on ravintoloita pääkaupunkiseudulla. Ikkunassa tarjottiin Moose Burgeria melko tukevaan hintaan. Pakko kävellä sisään kysymään, onko se ihan oikeasti ”moosea” (hirveä eli Alces alces). Keittiöstä kerrottiin, että burgerissa on 50 % hirveä ja 50 % nautaa. Ja että hirvi olisi kotimaista.

Chico's'in ikkunassa mainostetaan "hirvipurilaisia". Kuva: Pekka Suuronen

Chico’s’in ikkunassa mainostetaan ”hirvipurilaisia”. Kuva: Pekka Suuronen

Kohtalaisen tukeva hinta purilaisesta? Mutta ei se mitään. Hirvenlihan vähittäishintoja Espoon Niittykummun K-Supermarket Ruokaniitystä: Jauheliha 17 eur, paisti 30-50 eur, sisäfile 65 eur. Tähän kauppaan hirvenliha tulee Virosta.

Hirvi on Suomen riistaeläinten kuninkaallista aatelia. Tänä vuonna Riistakeskus myönsi 37.400 kaatolupaa. Hirvenmetsästys päättyy 31.12.2015 eli juuri kohta.

Hyvää uutta vuotta!