Räjähdeasetusta muokattiin 1.9.2015 uuteen uskoon. Numero on 1101/2015. Tämän asetuksen 41 §:ssä lukee:

PAT Lapua box 65x47

Ampuma-aseiden patruunat, ruuti, patruunoiden sytytysnallit … on käytön ulkopuolella pidettävä lukitussa kaapissa, joka kestää vähintään 30 minuuttia palorasitusta. Kaappi on merkittävä vähintään räjähdemerkinnällä, säilytyksestä vastaavan henkilön yhteystiedoilla sekä avotulen teon ja tupakoinnin kieltävillä merkinnöillä.

Sanamuodon seurauksena Suomen 650.000 aseenomistajaa olisivat joutuneet hankkimaan patruunoilleen kaapin joka kestää palorasitusta. Aseiden turvakaapit, joista on ollut paljon juttua sekä blogeissani että printtilehdessä Erä 1/2015, on suunniteltu murtokestävyyttä silmälläpitäen. Suomen standardissa SFS 5870 keskitytään poraamiseen ja moukaroitiin, ei tulipaloon. Eurooppa-standardien EN-1143-1 ja EN-14450 sisällöstä en ole varma.

Tällainen paloa sietävä kaappi on oma juttunsa. Sellaisia on ollut esim. aseliikkeissä maailman sivu ja niissä on juuri noita mainittuja oranssinvärisiä varoitustarroja.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myönsi tehneensä virheen ja lupasi, että nykyinen säilytyskäytäntö palautetaan ennalleen. Mutta asetus voidaan kumota vain asetuksella, johon menee oma aikansa. Toivottavasti kukaan ei ole kerinnyt hankkia paloturvallista kaappia aseiden turvakaapin rinnalle!

Patruunoiden säilytysmääräykset

Tavallisen aseenomistajan patruunoiden ja itselataustarpeiden (ruuti ja nallit) säilytystä säädetään räjähdeasetuksessa.  Asuinhuoneistossa (ei väliä onko ok- vai kerrostalo) saa säilyttää enintään 20.000 patruunaa, 1.000 nallia ja 2 kg ruutia. Näitä ei saa säilyttää samassa kaapissa missä on pyrotekniikkaa, esim. ilotulitteita. Sen läheisyydessä ei saa olla lämmönlähteitä eikä tulenkäsittelyä. Kaapin on oltava lukittu. Lukituksen tasoa ei ole määritelty.

Sitten tärkeä pykälä: ”Räjähteitä ei kuitenkaan saa säilyttää ullakkotiloissa eikä … [yhteistilojen kellarikomeroissa]”. Eli ns. ”yleisissä tiloissa”. Oli tapaus, jossa ampuja säilytti merkittävän määrän patruunoita kerrostalon kellarikomerossa. Voro tuli ja pölli patruunat. Ampuja ilmoitti varkauden poliisille. Voroa ei koskaan löydetty, mutta ampuja sai sakot patruunoiden lainvastaisesta säilytyksestä.

20.000 patruunaa riittää kovallekin urheiluampujalle, metsästäjästä puhumattakaan. Toisaalta ruudin ja nallien määrä on puhuttanut aikaisemminkin. Ahkera itselataaja saattaa tarvita useampia ruutilaatuja. Vihtavuorella on parikymmentä ruutilaatua, jotka ovat 1,0 tai 0,5 kg purkeissa. Nallit ovat 1.000 kpl lähetyspakkauksessa jos haluaa shoppailla hintaa. Nalleja on seitsemää erilaista.

Jos kiintiö ei riitä, on mahdollisesti mentävä kansalaistottelemattomuuden puolelle tai sitten jaettava varastointia tuttavien tai naapurien kesken. Näkemykseni mukaan relo-ruudin tai (pohja)nallien säilytys ei vaadi lupaa, ei esim. aselupaa. Sanotaan vain että näitä ei saa antaa ”päihtyneelle eikä alle 18-vuotiaalle”. Naapurinkin tulee noudattaa säilytysmääräyksiä, siis lukittu tila jne.

Asuinhuoneiston ulkopuolella (esim. ok-talon ulkovarastossa) voidaan säilyttää toisenlaisia määriä, mutta se olisi oman juttunsa aihe. Savuton ruuti on tulenarkaa. Se ei räjähdä avoimessa tilassa mutta siinä on varastoituneena suunnaton määrä energiaa . Nallit ovatkin sitten paljon herkempi tapaus. Ne voivat syttyä paitsi kuumuudesta myös mekaanisesta iskusta.

Pistooli ei ole helppo ase

Sitten toisenlaiseen aiheeseen. Olkoon tämä niin kuin MTV3:n uutiskevennys lopuksi, paitsi ettei tässä ole mitään huvittavaa. Seuraava tapaus sattui 4.9.2015 New York Cityn Brooklynissa. Taparikollinen oli ryöstämässä erään miehen autoa, mutta tämä panikin hanttiin. Rikollinen ampui ryöstettävää käteen ja lähti pakoon. Ryöstön uhri kimpaantui ja lähti jalkaisin ajamaan ryöstäjää takaa. Ajojahtiin liittyi neljä poliisia. Poliisit ampuivat ryöstäjää 52 kertaa ja tämä vastasi tuleen. Mukaan liittyi vielä kaksi poliisia lisää. Nämä ampuivat 32 kertaa. Vasta 84. laukaus osui ryöstäjää jalkaan, jolloin tämä talttui ja pidätettiin.

Pauke oli kuin O. K. Corralissa Tombstonessa 26.10.1881. Brooklynin asukkaat kutsuivat näytelmää ”uskomattomaksi”. Poliisien hämmästyttävän osaamattomuuden puolustukseksi on sanottava, että tapahtumat sattuivat keskellä yötä ja autojen välissä. Ja tilanne on tietenkin ollut hektinen.

Näytelty kuvaelma O.K.Corralin kuuluistasta taistelusta. Kuva: Wikimedia Commons via James G. Howes

Näytelty kuvaelma O.K.Corralin kuuluistasta taistelusta. Kuva: Wikimedia Commons via James G. Howes

Sanon painokkaasti, että en ota blogissani kantaa rotuasioihin, New York Cityn rikollisuuteen, turvallisuuteen tai sen mahdolliseen puutteeseen, aseiden määrään USA:ssa tai paljon puhuttuun USA:n poliisin liipaisinherkkyyteen. Sen sijaan sanon painokkaasti, että pistooli on haastava urheiluväline. Ihan toiselta planeetalta kuin kiikaritähtäimellä varustettu kivääri penkkiin tuettuna hirvikokeessa. Nimim. ”kokemusta on”.

Kieli poskella voisin melkein sanoa, etteivät ne pistoolit olekaan niin vaarallisia kuin on puhuttu. Ainakaan osaamattomissa käsissä.