Yhdysvaltain Seattlesta kuuluu kummia. Kaupunki on määrännyt jokaiselle myydylle aseelle 25 dollarin veron ja jokaiselle myydylle patruunalle 5 centin veron paitsi kaks’kakkosille vero on kaksi senttiä. Kirjoituspäivän turistivaluutan kurssin mukaan nämä vastaisivat eurosummia 23,15 €; 0,047 € ja 0,019 €.

Seattle WA

USA:n metsästäjien ja ampujien etujärjestöt NSSF ja NRA nostivat välittömästi kissin pöydälle ja haastoivat Seattlen kaupungin oikeuteen. Edessä on oikeusvyyhti josta vain jenkit itse saavat jotain tolkkua. Jos saavat hekään. USA:n lainsäädäntö kun on niin monitasoista. Esimerkin vuoksi:

V. 1981 Morton Groven pikkukaupunki Illinois’ssa julisti pistoolien (”käsiase”, ”yhdenkäden ase”) totaalisen hallussapitokiellon. Vastavetona Kennesaw, Atlantan esikaupunki Georgiassa, sääti seuraavana vuonna lain, jonka mukaan jokaisen talouden perheenpään on omistettava tuliase ja siihen sopivia patruunoita.

Tästä suomalainen voisi vetää johtopäätöksen, että USA:n lait ovat sellaisia – öh – ei ehkä niin vakavasti otettavia. Mutta tämä on väärä johtopäätös. USA:ssa jos missä lain rikkomisesta voi räpsähtää tuomio, joka on suomalaisen mittapuun mukaan täysin kohtuuton tai sitten naurettava. 30.000 vuoden vankeusrangaistus on tätä jälkimmäistä. Toisaalta kuolemantuomiossa (capital punishment) ei ole mitään naurettavaa, ja niitäkin voidaan jakaa 31:ssä USA:n 50:stä osavaltiosta.

Seattlen tempaus

Seattle on asukasmäärältään hieman Helsinkiä suurempi rannikkokaupunki USA:n luoteiskolkassa, Washingtonin osavaltiossa. Se on mielestäni hyvin sympaattinen, pohjoismainen kaupunki, missä on esimerkiksi paljon norjalaista sukujuurta omaavia. Se on myös monella tapaa hyvin liberaali kaupunki. Seattle on hyvä bisnes-kaupunki ja on mm. Boeingin, Microsoftin ja Amazonin kotipaikka. Seattlen metro-alue on arvioitu 14. vauraimmaksi seuduksi USA:ssa.

10.8.2015 Seattlen kaupunginvaltuusto hyväksyi otsikossa mainitun lain. Jos tällainen laki olisi julistettu Detroitissa, Baltimoressa, Philadelphiassa, Clevelandissa tai Newarkissa, ymmärtäisin ehkä paremmin. Mutta että Seattlessa?

Hurjaa käyttää termiä ”Gun Violence Tax” eli aseiden väkivaltavero. Se on eritoten Washingtonin osavaltiossa loukkaus aseenomistajia kohtaan. Valtion pinta-ala on yli puolet Suomen alasta, mutta asukkaita on vain 7 miljoonaa. Se on siis suhteellisen harvaan asuttu valtio, jossa riittää sekä metsiä että metsästysmaita. Washingtonista itään ja kaakkoon aukeavat USA:n parhaat metsästysseudut, Idaho, Montana, Wyoming, Colorado.

Puhumattakaan Kanadasta, maailman toiseksi suurimmasta valtiosta, jonka 10 miljoonaa neliökilometriä alkavat Seattlesta runsaan 200 km päässä. Kanadan asukastiheys on vain alle viidennes Suomen vastaavasta. Täällä metsästysmaita todella riittää.

Non-violence Lund

Kun Seattlen kaupunki dissaa metsästyksen aseen omistamisen motiivina ja puhuu ”väkivaltaverosta”, tämä on käsittämätöntä. Entä ampumaurheilu? Monet lajit ovat lähtöisin nimenomaan USA:sta. Siluetti, kasa-ammunta, practical, skeet ja nostalginen cowboy action. Lisäksi ylipitkiltä matkoilta (jopa 1000 jaardiin) suoritettava tarkkuusammunta on nimenomaan USA:n heiniä. Euroopassa tällaisten ampumaratojen paikat ovat harvassa.

Pikku detalji. Arvo Ojala (1920-2005), tuo western-tähtien aseopettaja (mm. Henry Fonda ja Paul Newman), pikavetoekspertti, holsterivalmistaja ja näyttelijä, oli kotoisin Seattlesta. Tarinan mukaan Arvo opetteli nopeaa vetoa ja tarkkuutta ampuessaan six-shooterilla isänsä maatilalla Yakimassa, Seattlen lähellä, kalkkarokäärmeitä päähän.

Suomen tilanne

Suomessa ei ole tietääkseni koskaan puhuttu aseiden osalta ”väkivaltaverosta”. Jos jotain tulisi, sen nimi saattaisi olla ”haittavero”. Seattlen tarkoitus lienee jarruttaa asekauppaa aivan ex-tempore-ostajien osalta. Seattlessa (ja Washingtonin osavaltiossa) aseen kun voi ostaa tiskiltä mukaansa niin kuin ranskanleivän.

Suomessa eduskunnan ilmaisema halu vähentää asekantaa on hoidettu säätelemällä aseluvan hintaa. Se on nyt 79 euroa mikä on enemmän kuin edullisimpien käytettyjen aseiden hinta. Aseluvan hinta suitsii tehokkaasti asekauppaa, kuten koko aseala voi todistaa. Uusien aseiden myynti on pudonnut kolmannekseen tai neljännekseen alan parhaista vuosista. Tietysti tämän päivän yleinen taloudellinen tilannekin vaikuttaa. Kun kukkaron pohja rupeaa paistamaan, niin on keskityttävä oleellisten menojen kattamiseen.