Tämä onkin harvinaista herkkua! Suomen eteläreunalla ollaan totuttu noteeraamaan vain ampumaratojen sulkemisia. Mutta Vantaalle on äskettäin avattu uusi sisäampumarata nimeltä Ruutisavu.

Ruutisavu on uusi sisäampumarata Vantaalla. Kuva: Pekka Suuronen

Ruutisavu on uusi sisäampumarata Vantaalla. Kuva: Pekka Suuronen

Ampumarata sijaitsee entisessä Wiiman koritehtaassa Kiitoradantiellä, lähellä Helsinki-Vantaan kiitotien 33 kynnystä. Täällä toimi aikoinaan Suomen suurin linja-auton koreja valmistava tehdas. V. 1989 Suomen kolme koritehdasta (Wiima, Ajokki ja Delta Plan) yhdistyivät Carrusiksi. Tämä myytin Volvo Busille. Volvo sulki Wiiman tehtaan v. 2001 ja siirsi tuotannon Puolaan. Tyhjäksi jäi valtava kiinteistömassa.

Yhden kuolema on toisen syntymä. Wiiman tiloissa toimii nyt tilava sisäampumarata. 8 rataa/ampumapaikkaa, leveys 10 metriä, ampumaetäisyys 25 metriä. Rata on uusi ja moderni. Sen sijainti on omalla autolla helposti saavutettavissa. Julkisilla tultaessa Jumbosta on 10 minuutin kävelymatka. Ruutisavu on sisäampumarata jossa voi ampua kesät-talvet. Kaupallisella radalla on noviisillakin mahdollisuus päästä kokeilemaan yhdenkäden aseella (pistoolilla) tapahtuvaa ammuntaa.

Radan tekniikkaa

Rata on rakennettu Wiiman ”alatehtaan” eteläpuoliseen yläkertaan. Lupabyrokratia kesti reilun vuoden. Yrittäjä Simo Latvala kiittelee Vantaan kaupungin suhtautumista. Hän ei ole kokenut minkäänlaista jarrutusta, lupien hankkiminen on vain ollut töisevää. Ensin on perustettava ammuntaa harjoittava yhdistys. Sitten haetaan lupia Vantaan kaupungin rakennusvirastolta ja poliisihallitukselta (POHA). Paikallispoliisin ja pelastuslaitoksen tarkastukset tarvitaan. Näistä POHA on ollut ehkä vaativin toimija. Yrittäjä Latvala ei kuitenkaan halua ”syyllistää” POHAa. Pykälät ovat vain ankarat kun puhutaan ampumisesta kaupallisella tasolla.

Ruutisavun yrittäjä Simo Latvala. Kuva: Pekka Suuronen

Ruutisavun yrittäjä Simo Latvala. Kuva: Pekka Suuronen

Sisäampumaradalla tärkeitä ovat turvallisuus ja ilmanvaihto. Turvallisuudesta vastaa ampumaradan pitäjä. Ilmanvaihdosta huolehtii tuliterä laitteisto, joka on säädetty vaihtamaan ilmaa tahtiin 3.900 m³ tunnissa. Vaihdettavaa ilmamäärää voidaan kiihdyttää jos tarvitaan.

Ampumaradan katto on valettua betonia johon on asennettu akustiikkalevyt ja teräksiset luotiohjurit. Seinät ovat lasikuituverkotettua 130 cm umpiharkkoa. Molemmin puolin on huoltoväli ja sen jälkeen tulee tehdasrakennuksen vanha tiiliseinä. Vanhat ikkunat on peitetty levyillä ja tiilillä ampumaradan kohdalla.

Lattia on tehty kelluvaksi vanhan betonilattian päälle. Ampumapaikkojen alla on 3 mm kumimatto ja 12 mm teräslevyt. Nämä kaikki on suunniteltu äänieristyksen ja turvallisuuden vuoksi. Ampumaradalle tullaan ikkunallisten kaksoisovien kautta. Välitilassa on isot ikkunat, joten ammuntojen seuraaminen onnistuu ilman kuulosuojaimiakin.

Taustavalli muodostuu 1 cm kumimatosta, 35 cm kumirouhekerroksesta ja teräksestä valmistetusta luotiloukusta. Järjestelmä on suunniteltu ja valmistettu yhteistyössä kierrätystoimija Kuusakoski Oy:n kanssa. Kuusakoski toimittaa kumirouheen (tehty loppuunajetuista autonrenkaista). Kumirouheen käyttö teräksen sijaan minimoi lyijypölyn ja äänen määrän. Kun rouhe on kesyttänyt tarpeeksi lyijyä sisäänsä, Kuusakoski käy vaihtamassa materiaalin panssaroidun luukun kautta imu- ja puhallusmenetelmällä. Lyijy erotetaan ja hyödynnetään uusiokäyttöön. Rouhe palaa takaisin loukkuun seuraavalla materiaalin vaihtokerralla. Aika hienoa!

Radalla on myös juoksevan hirven tai villikarjun laitteisto loppuviilausta vaille valmis, joten pian Ruutisavusta tulee kivääriratakin. Kunhan toiminta vakiintuu, voidaan olettaa monien seurojen varaavan vakiovuoroja ja harjoittavan esimerkiksi ISSF/SAL-sääntöjen mukaista disipliiniammuntaa.

Toisaalta radalla on varauduttu myös practical-harjoitteluun. Radalle on maalattu 5, 10 ja 15 m viivat tätä lajia varten.

Myös elämysmatkailua

Kokemuksen perusteella yritykset, seurat ja seurueet haluavat itse kokea tai näyttää intresenteilleen ”minkälaista se ampuminen oikein on”. Sitä mitä telkkarissa ja leffoissa näkee.

Näitä varten yritys voi vuokrata aseita. Kaliiperit ovat tällä hetkellä 22 LR, 9 mm, 357 Mag. ja 44 Mag. Kalustoa päivitetään jatkuvasti. Kirjoitushetkellä se käsittää brändit Ruger, SIG-Sauer, Smith & Wesson, Glock ja CZ, siis valtamerkkejä. Sisärata-ammuntoihin räätälöityjä patruunoita voi ostaa paikan päältä.

Noviiseille järjestetään välttämätön ja tarpeellinen koulutus. Miten asetta käsitellään turvallisesti ja miten tähdätään. Opetus tapahtuu ”tähdätään mustan keskelle” opilla. Aseet ovat kohdistetut sillä tavoin.

Ruutisavulla on tilavat koulutustilat, joita voi käyttää esimerkiksi yrityksen omiin palavereihin. Löytyy myös 10 hengen saunatilat ja jäähdyttelypaikat.

Ampumarata ja sauna löytyvät osoitteesta Kiitoradantie 6, Vantaa. Kuva: Pekka Suuronen

Ampumarata ja sauna löytyvät osoitteesta Kiitoradantie 6, Vantaa. Kuva: Pekka Suuronen

Elämä jatkuu ampujillakin

Pistooliammunta ei ole täysin Suomesta kuollut, vaikka yhteiskunta on parhaansa yrittänytkin. Suuntaus alkoi v. 2007. Hallitus kertoi selkokielisesti eduskunnan kannan 11.3.2009.

Aselupia myönnetään yhä. Myös pistoolilupia vaikka menettely onkin tehty töisevämmäksi. Tarkoituksella. Mutta lupia myönnetään niille jotka ovat liikkeellä tosimielessä. Ja lain edellyttämä nuhteettomuus on tallella.

Harrastuksen vakavasti ottaville on nyt tarjolla pääkaupunkiseudulla uusi paikka eli Ruutisavu. Kaupallisia sisäampumaratoja on muitakin, esim. Helsinki Shooting Club, Helsingin Urheilutalo ja West Shooters. Yksityisiä ratoja on sitten paljonkin, mutta ne ovat enemmän tai vähemmän sisäpiirin juttuja.