Saksalainen aselehti Visier on tutkinut kahdeksaa 308 Win.-kaliiperista pulttilukkoista metsästyskivääriä.

EDU Visier aloitus

 

Tässä raportissa on mielenkiintoa myös suomalaiselle lukijalle. Niin Saksassa kuin Suomessakin 308 Win.-kaliiperi on yleinen sekä metsästysammunnoissa että metsästyksessä. Visier-lehti on vuonna 1987 perustettu arvostettu ja perusteellinen julkaisu. Arvostan henkilökohtaisesti Visierin jenkkikolleegojen yläpuolelle puolueettomuudessaan ja esitystavassaan. Jos aseesta löytyy sanottavaa, Visier sanoo sen suoremmin kuin esimerkiksi Guns & Ammo tai Shooting Times. Pahaksi onneksi vain suomalaisten saksan kielen taito on nykyään vähäisempää kuin englannin. Se on sääli, sillä Saksa on Euroopan talouden ja politiikan veturimaa. Saksan, Itävallan ja Sveitsin asukasluku on yhteensä lähes 100 miljoonaa. Suomen kauppakumppanina Saksa oli v. 2014 ykkönen kun ynnätään vienti ja tuonti.

Kahdeksan raskaspiippuista kivääriä

Visier oli asettanut vertailun hintakatoksi 1500 euroa. Saksan oman kivääriteollisuuden hintatasoa kuvastaa, että joukkoon ei mahtunut ensimmäistäkään saksalaista asetta. Valitut merkit tulivat Japanista (Howa 1500), Tsekinmaasta (CZ 550 Varmint), Suomesta (Tikka T 3 Varmint) ja USA:sta (Savage 12 FVSS Varmint, Marlin X7 VH, Marlin X7 sekä Remington 700 SPS ja 700 SPS Tactical). Kaikki aseet koeammuttiin samalla tähtäimellä eli Hawke Sidewinder IR30 8-32 x 56-mallilla.

Halvin kivääri oli Marlin X7 ja kallein CZ (yhden euron alle asetetun hintakaton). Kaikissa oli ”man made” tukki tavalla tai toisella toteutettuna. CZ:n tukki oli kevyttä ja lujaa Kevlaria mikä osaltaan selittänee kovaa hintaa. Howassa ja Remingtonissa oli Hogue Overmold-tukit, joissa on käytetty kumia muovin päällä. Muissa oli ilmoituksen mukaan ”synteettinen tukki” eli todennäköisesti erilaisista muoveista ruiskuvalettu. Heavy Barrel-piippujen rihlannousut vaihtelivat 10, 11 ja 12 tuuman välillä. Vain Remingtonissa oli piipunsuun kierteitys.

Laukaisulaite oli tavanomainen paitsi CZ:ssa oli herkistin ja Savagessa Accu Trigger. Jälkimmäisessä on se kuulu kaksiosainen liipaisin. Tikasta mainittiin, että herkistin on saatavana lisähintaan. Tikkaanhan saisi myös piipunsuun kierteityksen, mutta tätä ei oltu mainittu. Äänenvaimentimet eivät ole vielä tällä kirjoittamalla Saksassa laillisia radalla tai metsästyksessä, mutta toivo elää. Täten piipunsuun kierteillä ei ole Saksassa vielä arvoa. Irtolipas oli kaikissa paitsi molemmissa Remingtoneissa ja Marlineissa. Remingtoneissa on avattava lippaan pohjalevy mutta Marlineissa ei sitäkään, vaan lipas on kirjaimellisesti umpinainen sokkolipas. Missään aseessa ei ollut rautatähtäimiä.

EDU keskikuva

Arvostelu

Visier-tiimi arvioi kivääreistä seitsemää parametria: Tarkkuus (max. 50 pistettä), tukki (max. 10 p), laukaisu (max. 10 p), lipas ja lataustoimenpiteet (max. 5 p), tähtäimet (max. 5 p), käyttömukavuus ja aseen toiminnat (max. 10 p) ja työnlaatu (max. 10 p). Arvostelu on siis voimakkaasti painotettu tarkkuuden suuntaan. Toisaalta käyttöohjeiden laatua ei noteerattu lainkaan.

Kukin taaplaa tyylillään. Itselläni on ajatus, että aseet ovat tarkkuuden osalta yksilöitä. Tätä taustaa vasten hieman epäilen tuota suurta painotusta tarkkuuteen. Mutta tästä asiasta saa olla vapaasti eri mieltäkin. Eritoten jos piipun rihlaus suoritetaan leikkaavalla työstötavalla, on järkeenkäypää että terät tylsyvät ennen vaihtoa. Session alussa rihlat voivat olla über-terävät, loppua kohden enemmän ”vetelät”.

Kaikki kahdeksan kivääriä saivat tarkkuudesta maksimit eli 50 pistettä! Kaikki aseet ammuttiin peräti 11 erilaisella patruunalla (merkit Sako, Norma, Top Shot, RWS, Lapua, Hornady, S&B, Remington ja GECO). Paras 5 laukauksen keskiarvo oli 28 mm, huonoin 43 mm. Mainittiin myös neljän laukauksen keskiarvot, joka voisi olla metsästysaseessa parempi mittatikku. Tällöin paras oli 19 mm, huonoin 30 mm. Testaajat arvioivat, että nämä tarkkuudet ovat metsästykseen riittävät. Suomalaisia olosuhteita ajatellen näin varmasti onkin. Tiukin mitattu 4 laukauksen kasa (8 mm) ammuttiin Tikalla ja Lapuan 167 grs HPBT-patruunalla. Itseladatuilla patruunoilla ja Savagella saatiin 4 laukauksen 9 mm kasa (Lapua GB422 167 grs ja Vihtavuori N140).

Tukkiosastolla aseet saivat tasaisesti 7 tai 8 pistettä. Laukaisulaitteesta samoin seiskaa ja kahdeksaa, poikkeuksena CZ sai 9 p. Lippaan ja lipastamisen osalta oli tasaista neljää, poikkeuksina CZ:n 5- ja Marlineiden 3-numerot. Tähtäimistä annettiin kakkosta ja kolmosta. Vaikka aseissa ei edes ollut rautatähtäimiä!

Ergonomiasta annettiin enimmäkseen kahdeksaa. Poikkeuksena Savagen 9 ja Marlin X7 HV:n 7. Työnlaadusta muut saivat täyden kympin paitsi Tikka ja molemmat Marlinit yhdeksikön. Rokotusta näille tuli siitä, että etutukki kosketti piippuun, jolloin piippu ei ollut vapaasti värähtelevä. Aseiden painot vaihtelivat 2834 g (Marlin X7) ja 4100 g (CZ) välillä. Marlin olikin joukon ainoa ohutpiippuinen. Sen rekyyliä mainittiin merkittäväksi (”sie kickte deutlich!”)

Loppupisteet

Kun arvostelut ynnättiin, päästiin seuraavaan järjestykseen: CZ 93 p ja testivoittajan arvosana. Tikka tuli toiseksi, 91 p. Kolmanneksi kiilasi Remington 700 SPS Tactical, 90 p. Howa 1500, Remington 700 SPS Varmint ja Savage 12 FVSS saivat kukin 89 pistettä. Molemmat Marlinit saivat 86 pistettä.

Loppulauseissa Visier-lehti muistaa mainita hintahaitarin joka oli 559 – 1499 euroa. Siis lähes kolminkertainen zoomi. Testin jumbot eli Marlinit olivat juuri nämä kaksi edullisinta kivääriä. Niinpa ne saivat loppuarvostelussa lipun ”Visier Kauftipp”. Erä-lehdessä tuossa varmasti lukisi ”Hyvä ostos”.

Tulokset ovat yhteneväisiä omien muistikuvieni kanssa kyseisistä kivääreistä. Joukosta puuttui muutamia uudempia ”halpiskivääreitä” kuten Ruger American, Winchester XPR ja Mossberg Patriot.

Kiväärin ei tarvitse maksaa kuninkaan lunnaita, jotta se tekisi sen työn mitä sille on ajateltu. Ei tämä viimeisen kolmen vuoden aikana esille pompsahtanut ”halpiskivääribuumi” mitään sattumaa ole. Monet kuluttajat ovat nähneet valon. He ovat järkeilleet, ettei se tonnin kalliimpi kaunis pähkinäpuutukki ammu yhtään sen paremmin kuin ruiskuvalettu muovitukkikaan. Jälkimmäinen ei esimerkiksi vetele eikä vääntyile sääolosuhteiden mukaan.

 

Hyvää juhannusta!