Kuopion Tapio Suihko on eläkkeellä oleva Asevarikko 1:n insinöörieverstiluutnantti, aseseppä, aseiden huoltaja ja korjaaja. Nykyisin hän on aikamoinen kirjailijadynamokin.

 

ASE käsikirja 1 alo

Asesepän käsikirja 1

Teos on ilmestynyt tänä vuonna. Se käsittää yksinomaan räjäytys- ja varaosakuvia. Niitä on peräti 165 kappaletta. On haulikoita, kivääreitä, pienoiskivääreitä, pistooleja ja revolvereita. Kuvat ovat vaihtelevan tasoisia. Ne on ilmeisesti koottu valmistajien julkaisuista.

Monet esitetyt aseet ovat juuri niitä mitkä ovat kuluneet ja kuluvat suomalaisten metsästäjien käsissä: Baikalit, Remingtonit, Valmetit, Tikat ja Sakot.

Kirjan sivukoko on A4, sivuja on 167. Ulkoasu on kansia lukuun ottamatta mustavalkoinen ja sidonta on kierreselkäinen. Kirja pysyy siten auki avatulta kohdalta. Sivut ovat tukevaa paperia ja kestävät ahkerampaakin pläräämistä.

 

ASE tekn perustiedot keski

Asetekniikan Perustiedot, Asesepän oppikirja 1

Tämä kirja on ilmestynyt v. 2014. Sivukoko on A5, sivuja on 153 ja kierreselkäinen sidonta. Sisällysluettelosta voidaan poimia lukuja: Asetekniikan määritelmiä, asetekniikan mittasuureita, ampuma-aseiden määritelmät, aseopin perusteet, kaliiperi, sulkuväli, sulkujärjestelmät, aseen pääosat, toimintakoneistot, tähtäinlaitteet, varusteet, ruudit, patruunat, aseiden turvallisuus sekä asesanasto englanti-suomi.

Eli tässä on yksissä kansissa tarvittava perustieto aloittelevalle aseihmiselle, tai miksei kokeneemmallekin. Eritoten tuo sanastokysymys on omaa sydäntäni lähellä. Suihko kertoo esipuheessaan: ”Asetekninen terminologia noudattaa Suomen puolustusvoimien ja lainsäädännön ammattisanastoa”. Esimerkin vuoksi toimintatapaa ”puoliautomaattinen” viljellään kansan ja jopa kaupan suussa yleisesti, vaikka oikea termi – sekä toiminnallisesti, lakitekstillisesti että vaikkapa aselupahakemuksia täytettäessä – on ollut itselataava jo kymmenien vuosien ajan.

Sanasto englanti-suomi on yhdeksän sivun mittainen. Monet kokevat varmasti senkin hyödyllisenä.

 

ASE korjaus 2

Asesepän oppikirja, osa 2, aseiden korjausohjeita

Kirja on vuodelta 2015. Sivukoko on A5, sivuja on 101 ja kierreselkäinen sidonta. Kirjassa käsitellään aseiden perushuoltoja. Merkit ovat Finnclassic, Valmet ja Tikka 412 sekä 512, itselataava haulikko, Beretta 680-sarja ja Diana malli 75. Kerrotaan Finnclassicin piipun sovitustoimenpiteet, jos tällaiseen hankitaan uusia piippupareja. Kerrotaan kivääri M39:n laukaisukoneiston tutkiminen ja tuunaaminen sekä erilaisia petausmahdollisuuksia.

Lisäksi käsitellään sinistys kotioloissa Super Sini-aineella, Valmet-aseiden kaksoislaukausongelmia, Mauser 1898:n lukon huolto, Tikka 500-600-sarjan lukon huolto, yhdistelmäaseen (haulirihla) kohdistaminen ja muuta hyödyllistä.

Kirjan sivulla 4 on kirjoittajan huomautus: ”VAROITUS: Kirja ei sovellu Tee-se-itse miehille oppaaksi. Vain asealan asiantuntijat osaavat käyttää kirjan opastuksia. Maallikot saattavat tulkita ja soveltaa ohjeita väärällä ja vaarallisella tavalla.”

Tässä yhteydessä pitää muistuttaa termistä ”aseen paineenalaiset osat”. Jos niihin tehdään muutoksia, mitä tahansa tai kenen tahansa toimesta, niin koko ase on koeammutettava Poliisihallituksen asetarkastuslaitoksessa Riihimäellä. Paineenalaisia osia ovat piippu, iskupohjalla varustettu lukko tai sulkukappale(et) ja revolverin rulla. Tarkastus maksaa 17 euroa kaikille asetyypeille. Toimitusaika on noin kaksi viikkoa.

Jokainen voi itse miettiä, ovatko piipun lyhentäminen tai piipunsuun kierteitys esim. äänenvaimenninta varten uutta koeammuntaa vaativia ”muutoksia”. Lain kirjaimen mukaan ne olisivat.

Eri käsite on ”aseen luvanvaraiset osat”. Näistä on hyvä esitys poliisin sivuilla, ja myös lupavapaat osat on listattu samassa. Nykylain mukaan esim. äänenvaimennin on luvanvarainen osa, esim. laukaisukoneisto tai lipas eivät ole. Luvanvaraisen osan hallussapito on kielletty ilman aselupaa asianosaiseen tai sen tyyppiseen aseeseen.

Kaikkien aseinsinööri Suihkon kirjojen hinta on 40 euroa. Hinta sisältää toimitus- eli postikulut. Tilaus tapahtuu vaikkapa tästä.