Olen kertonut blogeissani 4.5.2012 ja 17.5.2012 Saksan Ulmista sijaitsevasta sisäampumaradasta Müller Schiess-Zentrum Ulm. Tällaisia on Saksassa ja Itävallassa jo satoja ja Ruotsissakin toistakymmentä. Nyt on Suomeen saatu ensimmäinen ”Schiesskino”.

Shooting Cinema on nyt totta Suomessakin eli Lappeenrannassa 9.5.2015 lähtien. Kuva: Pekka Suuronen

Shooting Cinema on nyt totta Suomessakin eli Lappeenrannassa 9.5.2015 lähtien. Kuva: Pekka Suuronen

Lappeenrannassa avattiin 9.5.2015 aseliike ja sisäampumarata nimeltään Sako Shooting Center. Nimestä voi päätellä, että yhteistyöpartnerina on Sako. Shooting Centerissä on esillä brändejä Sako, Tikka, Beretta, Steiner, Burris, Stoeger, Aimpoint, Olight, UOVision, BS Planet, Smith & Wesson jne. Eli kaikki Beretta-konsernin brändit ja vähän ulkopuoleltakin.

Todellinen kiinnostuksen aihe on Suomen ensimmäinen metsästyssimulaattori, Shooting Cinema, jonka suomenkielinen nimi on yhä hakusessa. Ehdotuksia saa tehdä vaikka tämän blogin kommenttialueelle!

Bittitekniikka jyllää

Metsästyssimulaattorissa ammutaan oikeilla aseilla ja oikeilla patruunoilla 25 m matkalta oikeassa maastossa kuvattua liikkuvaa riistaa. Vaikka ampumamatka on kiinteä, optisin keinoin näennäistä ampumaetäisyyttä voidaan jonkin verran säädellä. Samoin voidaan säädellä juoksun nopeutta ja valaistusolosuhteita. Näkyviin voidaan taikoa vaikka hirmuinen lumi- tai vesisade.

Aseiden kohdistusta tai keskinäistä tarkkuuskilpailua varten voidaan näyttää myös normaaleja rengastauluja.

Kuva projisoidaan videotykillä 8 metriä leveälle paperille. Luodin osuma paperiin käynnistää infrapunasensorit, jotka haistavat luodin kulun millimetrin osien tarkkuudella. Osumakohta merkitään videotykin lähettämällä punaisella täplällä maalipaperiin ja maali pysähtyy hetkeksi. Kun tällä kohtaa on juuri ammutun kohteen kuva, niin täplä käytännössä merkkaa osuman tai ohilaukauksen. Halutessa laukaus voidaan tulostaa printterillä.

Ammunta toimii niin kuin videopelissä, mutta se suoritetaan oikeilla aseilla, oikeilla tähtäimillä ja oikeilla patruunoilla, mistä seuraa oikea rekyyli ja oikea ääni. Realismi on täydellinen. Ampumapaikalla ei kuitenkaan tuule, ei ole kylmä, jalat eivät palele eikä vettä sada niskaan.

Tekniikan on toimittanut saksalainen SST Scheubeck, joka on valmistanut tällaisia laitteistoja vuodesta 1992.

Miljoonaluokan investointi

Sako Shooting Center on aputoiminimi, jonka takana on v. 2011 perustettu osakeyhtiö. Sen vetäjä ja samalla Shooting Centerin toimitusjohtaja on Matti Myllynen (56), metsästäjä henkeen ja vereen. Shooting Centerin tiloissa on useita trofeita ja täytettyjä eläimiä, mm. Kanadan karhu ja leijona, jotka kaikki ovat Matti Myllysen kaatamia.

Sako Shooting Centerin myymälässä Lappeenrannassa voit tavata leijonan. Kuva: Pekka Suuronen

Sako Shooting Centerin myymälässä Lappeenrannassa voit tavata leijonan. Kuva: Pekka Suuronen

Ampumakeskusta varten hankittiin tontti Lappeenrannan lentoaseman (EFLP) vierestä läheltä kiitotie 06:n kynnystä. Uudisrakennus on Shooting Centerin tarkoitukseen suunniteltu. Ampumarataosaston ovet, seinät ja katto ovat luodinkestävät. Taustavallina on 6,5 metriä kumirouhetta, jonne luodit jäävät. 375 H&H:n luoti uppoaa rouheeseen noin 60 cm, joten marginaalia on.

Ampumaratoja on neljä. Seurueen muut jäsenet voivat seurata ampumista 90 mm paksun lasin takaa, joka sekin on luodinkestävä ja vaimentaa äänen.

Sisäampumaradalla tarvitaan hyvä ilmanvaihto, jotta ruutikaasuista ei tulisi ongelmaa. Lappeenrannan Shooting Centerissä ilma vaihtuu tahtiin neljä kuutiometriä sekunnissa! Suomessa kun ollaan, niin poistoilman lämmön talteenotto on välttämättömyys, jotta lämmityskulut pysyisivät kurissa.

Matti Myllynen ei halua suoraan kertoa, paljonko rahaa Shooting Centeriin on uponnut. –Jos joku haluaisi tilata minulta tällaisen laitoksen – sanokaamme muualle Suomeen – niin lähtisin keskustelemaan puolestatoista millistä ylöspäin, hän sanoo.

Shooting Center sekä tarjoaa että vaatii

Kyseessä on hyvin varustettu aseliike. Jo alkuunkin tavaravalikoima on runsas, mutta epäilemättä se tulee kasvamaan Beretta-konsernin tarjonnan ulkopuolellekin. Myymälävastaava Timo Keskisaari on tässä avainhenkilö.

Shooting Center voi järjestää myös metsästysmatkoja ulkomaille. Samoin suosiotaan lisäävä nettikauppa on mukana alusta lähtien.

Myymälän ja Shooting Cineman lisäksi Shooting Centerissä on 30 hengen kokoustila, jossa voidaan pitää kaikenlaisia tilaisuuksia. Esitteessä on mainittu mm. yritys- ja polttaritapahtumat. Saunaosastoon mahtuu kymmenisen henkeä. Kahviossa on C-oikeudet sekä kahvia ja pikkusuolaista. Tilauksesta voidaan järjestää monipuolista tarjoilua, ”keitosta karhupaistiin”, lupaa Myllynen.

Shooting Cinemaan voidaan järjestää ammuttavaksi useita Sakon ja Tikan asemalleja eri kaliipereissa. Käyntini hetkellä valikoima oli välillä 22 LR – 338 WM, mutta sitä voidaan laajentaa kysynnän mukaan. Radalla voidaan ampua myös pistooleilla erilaisia lajeja.

Kun puhutaan aseista ja elävistä patruunoista, sääntöjen pitää olla tiukat. Shooting Cinemaan tulijoille annetaan 15-kohtainen turvallisuusohje, joka ampujan on luettava ja allekirjoitettava. Siinä puhutaan mm. ehdottomasta nollatoleranssista promillerajana. Jokainen ampuja tullaan puhalluttamaan.

Sako Shooting Centerin toimitusjohtaja Mikko Myllynen puhallutti kaikki ampumaan haluavat journalistitkin lehdistötilaisuudessa. Kuva: Pekka Suuronen

Sako Shooting Centerin toimitusjohtaja Mikko Myllynen puhallutti kaikki ampumahalukkaat journalistitkin lehdistötilaisuudessa. Kuva: Pekka Suuronen

Sallitut kaliiperit ovat välillä 22 LR – 375 H&H Mag. ERVA-aseet ja ERVA-patruunat ovat kiellettyjä. Patruunoiden tulee olla normaaleita metsästys- ja urheilupatruunoita. Sarjatulta ampuvat aseet ovat kiellettyjä. Kuulosuojainten käyttö on pakollista, suojalasien käyttö on suositeltavaa. Ammunnan valvojat ovat tsaareja, niin kuin ampumaradalla pitääkin olla. Omilla aseilla ja patruunoilla tulijoilta tarkistetaan aseluvat ja henkilöllisyys. Aseet tuodaan radalle takaoven kautta.

Jokainen hutilaukaus seinään, kattoon tai lattiaan maksaa 50 euroa. Alle 18-vuotiaatkin voivat ampua, mutta vain huoltajan suostumuksella.

Mitä maksaa, miten löytää?

Matti Myllynen kertoo, ettei avajaispäivän hinnasto ole betoniin valettu, mutta jostain pitää lähteä liikkeelle. Hinnasto löytyy yrityksen nettisivuilta. Esimerkiksi ratamaksut ja aukioloajat löytyvät tästä maalattuja sanoja klikkaamalla. Aseen vuokraaminen maksaa 10 euroa per ase, mutta avajaistarjouksena toukokuun loppuun saakka aseen voi vuokrata ilmaiseksi. Patruunat laskutetaan kulutuksen mukaan.

Sako Shooting Centeriin on helppo osata VT 6:lta lännestä tultaessa. Google Map löytyy tästä.

Yle Areenassa on nähtävänä noin 30 päivän ajan Yle Kaakkois-Suomen uutisten tekemä juttu Shooting Centeristä. Päiväys on 8.5.2015.

Suomi oli yllättävän kauan jälkijunassa ennen kuin saatiin Shooting Cinema. Mutta nyt meillä on sellainen!

Shooting Center painottaa ampumatilanteen realismia verrattuna esim. laserlaitteistoihin. Kuva: Pekka Suuronen

Shooting Center painottaa ampumatilanteen realismia verrattuna esim. laserlaitteistoihin. Kuva: Pekka Suuronen