Perjantai 17.4.2015 aukeni asemielessä ikävästi. YouTubessa julkaistiin video, jossa vuodenvaihteessa esitellystä pumppuhaulikko Winchester SXP:stä kerrottiin hyvin vaarallinen piirre.

Winchester SXP pumppuhaulikko on sinänsä vanha konstruktio. Se pohjautuu 1300-malliin. Kuva: Winchester Repeating Arms

Winchester SXP pumppuhaulikko on sinänsä vanha konstruktio. Se pohjautuu 1300-malliin. Kuva: Winchester Repeating Arms

YouTuben rakentanut henkilö lataa tämän haulikon, laittaa varmistimen päälle ja sulkee aktion eli työntää pumppukahvan etuasentoon. Sormi pidetään kaukana liipaisimesta. Toimenpide pesittää patruunan ja sulkee lukon. Ase laukeaa kun aktio sulkeutuu. YouTube-esittelijä toistaa toimenpiteet ja ase laukeaa taas. Englanninkielinen termi tälle on ”slamfire”.

Selvästikin tämä haulikko laatikosta otettuna on ollut vaarallisessa tilassa. Ei ole tietoa, onko kyseessä yksittäiskappale vaiko laajempikin ongelma.

Informaatioyhteiskunta

Entä jos tämä olisi tapahtunut noin vuonna 1870 jolloin Winchesterin tehdas New Haven, Connecticutissa olisi toiminut jo nelisen vuotta? Oletetaan, että jokunen haulikko olisi jo kerinnyt Suomeenkin asti. Jos tietoa olisi lähetetty New Havenista purjelaivalla Eurooppaan, ensin Britanniaan josta Ruotsiin josta Suomeen, tämän tiedon kulkeminen olisi kestänyt 7-10 viikkoa. Nyt meni vain pari päivää.

USA:ssa 17.4. ladattu video oli jo kerinnyt maanantaina 20.4.2015 laajaan tiedotukseen Suomessa. Mm. Iltalehti ja Aselaki.Info kerkisivät tiedottamaan asiasta. Eräs Winchesterin maahantuojista, Hjorth Urheilutukku, otti maanantaina yhteyttä tämän kirjoittajaan ja ilmoitti kantanaan, että tästä on syytä informoida metsästäjiä ja aseenomistajia. Tämä yhteydenotto on poikinut tämä blogin.

Winchester-haulikoita on saattanut kulkeutua Suomeen Hjorthin lisäksi muitakin reittejä pitkin.

Aseet ovat aina potentiaalisesti vaarallisia

Otsikon sanoma on syytä ottaa tosissaan. Aseet ovat tappavan vaarallisia, sillä sellaiseksihan ne on suunniteltu. Metsästyksen kyseessä ollen, ne on suunniteltu tappamaan aiottu riista nopeasti, humaanisti ja tehokkaasti.

Vahingonlaukaukset tapahtuvat lähes poikkeuksetta inhimillisen tekijän seurauksena. Siis joko huolimattomuudesta tai vahingosta. Tässä Winchester SXP-tapauksessa kysymys näyttää olevan mekaanisesta virheestä tai viasta. Tiedossani ei ole, mistä tarkalleen ongelma johtuu.

Luonnollisesti vialliset haulikot kutsutaan takaisin (recall). Recall-teksti löytyy tästä mutta Suomessa ase pitää palauttaa ostopaikkaan josta se hoidetaan edelleen vastuulliselle maahantuojalle. Vialliset haulikot näyttävät kuuluvan ns. supermagnum-haulikoiden sarjaan (12/89 eli 3½” pesitettyjä). Näyttäisi siltä, että ns. magnum-haulikot (12/76 eli 3″) eivät kuuluisi takaisinvetoon.

Haulikon ulkonäköä ja speksejä voi katsoa tästä. Jos ja kun asiasta tulee lisätietoja, liitän ne tämän blogin perään.