Jatkan vielä IWA 2015 tarjonnasta edellisen blogin jälkeen. Yleishuomiona voisi sanoa, että asepuolella ei ollut niinkään säkenöiviä uutuuksia, mutta patruuna- ja optiikkapuolella oli enemmän pöhinää.

Nelipiippuinen kivääri vaikka huonommallekin metsästäjälle. Valmistaja on Prinz-Waffen Baijerista. Kuva: Pekka Suuronen

Nelipiippuinen kivääri vaikka huonommallekin metsästäjälle. Valmistaja on Prinz-Waffen Baijerista. Kuva: Pekka Suuronen

28 Nosler

Aivan uusi kaliiperikin syntyi. Asialla oli amerikkalainen Nosler. Se esitteli viime vuonna kaliiperin 26 Nosler. Tänä vuonna vuorossa oli 28 Nosler. Tämä on suurihylsyinen 7 mm-kaliiperin hotrod-patruuna. 11,34 g luoti lähtee 953 m/s suunopeudella, 8,36-grammainen 1036 m/s. Lentorata on laakea. Tällainen lataus syö piippua. Sillä ei ole niin väliä metsästyksessä, koska laukausmäärät jäävät vähiin, mutta ratakiväärissä tämä tulisi hintoihinsa. Kuten kasa-ampujat tietävät.

Lyijyttömät luodit

Tällaisten tarjonta lisääntyy vuosi vuodelta. Eri puolilla maailmaa syyllistetään ampumiseen käytettyä lyijyä. Keihäänkärkenä on USA:n Kalifornia, kuinkas muuten. Siellä ei oikeastaan saa ampua enää mitään lyijyä sisältävillä patruunoilla, ei radalla eikä metsällä. Lyijykiellosta on keskusteltu myös esim. Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Kalifornia on USA:n väkirikkain osavaltio (39 miljoonaa) ja siellä on myös metsästysmaita.

Patruunanvalmistajat ovat kehittäneet lyijyttömiä luoteja pitkin hampain, sillä he ovat melko yksimielisiä siinä, että paras mahdollinen luodin sydämen materiaali on lyijy. Huomioiden myös patruunan kuluttajahinnan.

Lapualla on ollut kuparinen Naturalis jos lähes vuosikymmenen ajan. Sitä ennen Barnes Bullets oli alan pioneeri parikymmentä vuotta sitten. Sakolla on ollut Copperhead runsaan vuoden verran.

IWA 2015:ssa vuoden uutuuksia tai minulle uusia oli runsaasti: Saksalainen RWS esitteli HIT-luodin, joka on kuparia vaikka se on niklattu. Niinikään saksalainen Jaguar esitteli suuren valikoiman sekä kupari- että messinkiluoteja, sekä metsästykseen että rata-ammuntaan. Italialainen Hasler ja eteläafrikkalainen Frontier olivat voimakkaasti esillä lyijyttömillä luodeillaan.

Haulikonpatruunapuolellakin puhutaan lyijyttömyydestä, tai oikeastaan juuri siellä. Lyijyn ajojahti alkoi juuri haulikoista. Yhden patruunan haulikuorma voi olla painoltaan moninkertainen luotiaseeseen verrattuna. Haulit myös leviävät laajalle alueelle.

Kummajaisia

Jokaisessa IWA:ssa on aina kummajaisensa. Niinpä näimme tällä kertaa nelipiippuisen kiväärin, vieläpä tuhdeissa kaliipereissa. Baijerilainen aseseppä Oswald Prinz värkkäilee Maierhöfenissä Etelä-Saksassa töikseen drillinkejä ja vierlinkejä, mutta niin kuin opinnäytteenä hän toi näytille nelipiippuisen kiväärin. Olisihan se keskustelunaihe hirvijahdissa. Rakenteeseen liittyy vielä erikoinen pystykiila, joka toimii iskupohjana. Ilmeisesti lukkorunko on alumiinia, jotta aseen paino pysyisi järkevänä.

Baijerissa aseseppiä riittää, niinpä Innogun on myös sieltä kotoisin. Asetta kutsutaan hybridiksi. Ase on taittopiippuinen pumppu. Ylemmän piipun saa luoti- tai haulipesityksellä, alapiippu ampuu pumppausliikkeellä repertterinä. Sen kaliiperit ovat 7 x 64 – 9,3 x 62.

Mossbergin Blaze-47 tai ”Blaze-nikov” on nähtävä hupiaseeksi, jolle ei ehkä löydy Suomesta ostajia tai lupaviranomaisissa ymmärtäjiä. Ase on Mossen itselataavan piekkarin ympärille rakennettu AK-47:n look-a-like. Kaliiperi tietysti 22 LR ja lipas tietysti käyrä.

Optiikka

Perinteisesti optiikkapuolella introtaan valtavasti uusia malleja. Loppupeleissä ne ovat useimmiten vain ”viilauksia”, joilla saadaan uusia numeraalisia arvoja kehiin. Muutama vuosi sitten esitelty 34 mm runkoputki rupeaa yleistymään ja näille löytyy myös renkaita. Zoom-kertoimessa useilla valmistajilla on jo tarjota 10 x zoom. Monet perinteiset valmistajat tyytyvät 6 x zoomiin.

Suurin esillä ollut objektiivi oli 80 mm (March). Tällöin putki nousee jo melko korkealle. Tsekkiläinen Meopta esitteli säätötorneja, jotka olivat kalibroidut mrad-asteikolle.

Joissain Ruger-kivääreissä tulee aseen mukana suujarru. Se merkitsee, että äänenvaimentimellekin on kierteet valmiina. Kuva: Pekka Suuronen

Joissain Ruger-kivääreissä tulee aseen mukana suujarru. Se merkitsee, että äänenvaimentimellekin on kierteet valmiina. Kuva: Pekka Suuronen

Schmidt & Bender esitteli tähtäimen nimeltä 2,5-10 x 50 Polar T96. T96 viittaa transmissioon eli valonläpäisylukuun. S & B:n mukaan ensimmäistä kertaa tähtäinhistoriassa on päästy yli 96 % valonläpäisyyn. Tällainen tähtäin olisi poikaa pimeällä.

SIG-Sauer Electro-Optics on optiikassa uusi nimi. Se toimii USA:n länsirannikolla sveitsiläis-saksalaisista juuristaan huolimatta. Yritys lupaa rysäyttää laajan valikoiman urheiluoptiikkaa markkinoille vuoden 2015 kuluessa.

Weshoot – haulikkoampujien foorumi

Ranskalainen kiekkojen ja heitinten valmistaja Laporte kertoi uudesta sosiaalisesta interaktiivisesta mediasta joka on eräänlainen yksityinen Facebook. Se on suunnattu nimenomaan haulikkoihmisille ja kiekkoampujille. Sen nimi on Weshoot. Frédéric Laporten mukaan sillä on jo 40000 jäsentä. Täällä jäsenet voivat jakaa uutisia, kokemuksia, videoita, valokuvia jne. Myös organisaatiot kuten valmistajat ja ampumaradat voivat tehdä tänne omat ilmoitustaulunsa.

Portaali löytyy osoittesta www.weshootapp.com

P.S. Muistakaapa käydä äänestämässä! Olen kertonut muutamien ehdokkaiden kannoista aseiden suhteen tässä blogissani.