Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin asenäyttely pidettiin Nürnbergissä maaliskuun alkupäivinä. Ensimmäistä kertaa IWA:n 42-vuotisessa historiassa ylitettiin 40.000 kävijän raja. Tarkalleen 41.748 iikkaa käveli porttien läpi neljän päivän aikana. Näytteilleasettajia oli 1383.

Hiilikuitutukkinen Sako 85 Carbonlight on vuoden 2015 uutuuksia. Kuva: Sako

Hiilikuitutukkinen Sako 85 Carbonlight on vuoden 2015 uutuuksia. Kuva: Sako

Tänä vuonna printtilehteen ei tule IWA-raporttia, joten käsittelen tässä muutamia messujen kohokohtia.

Sako

Sako esitteli kiväärin nimeltä Carbonlight. Kerrottiin, että se on kaikkien aikojen kevyin Sako-kivääri, 2,4 kg. Salaisuutena on nimen mukaisesti hiilikuituinen tukki ja kevennetyt rosteriraudat. Piippu on uritettu ja se on 515 mm pituinen. Hiilikuitu on erittäin kevyttä ja lujaa materiaalia, jota käytetään esimerkiksi avaruusaluksissa ja F1-autoissa. Kevyt kivääri on mukavampi kantaa metsällä, mutta tietenkin se potkii ammuttaessa enemmän. Monet metsästäjät sanovat, että metsästyskivääriä pääsääntöisesti kannetaan ja vain harvoin sillä ammutaan. Jokainen päättää itse.

Kaliipereita löytyy 22-250 Rem., 243 Win., 260 Rem., 7mm-08 Rem. ja 308 Win. Hiilikuitu on arvokasta materiaalia, mikä heijastuu aseen hintaan. Se saattaa jopa tuplaantua perusmalliin verrattuna.

Toinen uutuus Sakolta on ilmoitus, että sniper-kivääriä TRG M10 ruvetaan myymään myös siviilimarkkinoille. Ja kolmas uutinen tulee patruunatehtaalta Hausjärveltä. Sako ryhtyy valmistamaan patruunaa 338 Lapua Magnum (LM).

Lapua

Lapua on lisännyt kuparisten, myrkyttömien Naturalis-patruunoiden tarjontaa useaan kaliiperiin välillä 6,5 x 47 – 9,3 x 62. Alun perin tarkkuuspatruunaksi suunniteltu 6,5 x 47 Lapuasta tuli tässä kahinassa myös metsästyspatruuna. – Käy kaikelle hirveä pienemmälle, määritteli markkinointipäällikkö Erkki Seikkula.

Tarkkuuspuolella 6 mm BR:ää ladataan 5,8 g Scenar OTM-luodilla ja pitkän matkan hommiin löytyy 338 LM 19,44 g Lock Basella. Myös nouseva tähti 300 AAC Blackout on tullut ohjelmaan hylsynä. Tämä on 7,62 mm kaliiperiin ja arskan aktioon sekä lippaaseen sovitettu patruuna. Eräänlainen lännen vastine 7,62 x 39 Russianille,

Patruuna 6,5 x 47 Lapua on tässä kuvassa Scenar-tarkkuusluodilla, mutta nyt patruunaa saa myös lyijyttömällä Naturalis-metsästysluodilla. Kuva: Lapua

Patruuna 6,5 x 47 Lapua on tässä kuvassa Scenar-tarkkuusluodilla, mutta nyt patruunaa saa myös lyijyttömällä Naturalis-metsästysluodilla. Kuva: Lapua

SK

Nammo Schönebeck GmbH valmistaa sekä Lapua- että SK-brändätyt reunasytytteiset 22 LR-patruunat. Lapualta ei ollut uutta, mutta SK nuorensi ulkoisen asunsa kertaheitolla. – Edellinen graafinen ilme olikin jo 16 vuoden ikäinen, totesi markkinointipäällikkö Jörg Melcher.

SK hakee nyt nuorempaa asiakaskuntaa. Tulee sellainenkin ajatus mieleen että SK:sta tehdään eräänlainen junioribrändi, josta ”pro gradun” jälkeen siirryttäisiin Lapuaan. SK:lla on kylläkin high-velocity hollow point-patruuna metsästykseen, mutta muuten yrityksen painotus näyttää siirtyvän tarkkuusammunnan puolelle. SK:n ohjelmaan on tullut myös Biathlon ampumahiihtoon. Sen luvataan pelittävän -23°C pakkaseen asti. Ampumahiihtokilpailun pakkasraja on -21°C.

Lynx (Pirkan Ase)

Oriveteläinen Lynx Rifles esitteli  TD15 takedown-version suoravetolukkoisesta Lynx-kivääristä. Kuva: Pirkan Ase

Oriveteläinen Lynx Rifles esitteli TD15 takedown-version suoravetolukkoisesta Lynx-kivääristä. Kuva: Pirkan Ase

Vuonna 1994 introtusta suoravetolukkoisesta Lynx-metsästyskivääristä on tehty TD 15-takedown versio. Ajattelumalli on erilainen kuin tavanomaisissa takedown-ratkaisuissa, jossa piippu irrotetaan lukonkehyksestä purkamalla jonkinlainen pikaliitos. Lynx-mallissa ei katkaista piippu-lukonkehys-yhteyttä, vaan irrotetaan pelkästään perätukki. Tämä on tarkkuuden kannalta parempi ratkaisu. Aseen purkaminen on myös nopeampaa.

Winchester

Tämä legendaarinen amerikkalaismerkki (perustettu 1866) kukistui kotipaikkakunnallaan New Havenissa v. 2006. Sittemmin Winchester-brändi on noussut tuhkasta belgialaisen Browning Internationalin sateenvarjon alla. Aseita valmistetaan eri maissa. IWA:ssa esiteltiin Winchester XPR, joka on ensimmäinen uusi asekonstruktio Winchester-nimen alla 50 vuoteen.

XPR:llä loikataan edullisten kiväärien hintakilpailuun. Lähes kaikilla valmistajilla on ”halpiskivääri”. XPR on suunniteltu vastaamaan tähän haasteeseen. Aseeseen on kuitenkin ladattu houkuttelevia ominaisuuksia. Kivääriä valmistetaan hirvikelpoisissa kaliipereissa 270 Win. – 338 WM.

Mauser

Ihan toisessa hintaluokassa liikutaan kun puhutaan Mauserista, tuosta legendaarisesta brändistä. M98 on edelleen valmistuksessa mutta erittäin hienoksi tehtynä. – Jos haluat aidon Mauserin, sinulla on varmasti varaa maksaa siitä, taitaa ajatus tehtaalla kulkea. Ensi kesäksi Suomeen on tulossa hieman edullisempi Mauser M98 Magnum, Nordisin maahantuomana. Silloin hinta pudonnee alle kymppitonnin.

Mossberg

Hintojen vuoristoradassa pudotaan sitten taas alaspäin. Mossbergilta on tulossa edullinen metsästyskiväärien Patriot-mallisto. Dollari on kallistunut euroon verrattuna, joten ehkä ihan pohjanoteerauksia amerikkalaisista aseista emme enää saa. Mutta varmasti saamme yhä edullisia aseita kaliipereihin 375 Ruger saakka.

Sauer

Ja taas kalliimpaan päähän. Sauer 404 on uusi kivääri, jossa mm. käsiviritys, irtolipas ja vaihtokaliiperisuus (243 Win. – 375 H&H Mag.). Sauerin erikoisuus on laukaisuvastuksen säätö aseen ulkopuolelta omalla avaimella. Ei tarvitse arvailla eikä punnita vastusta, vaan avaimella voi valita neljästä esiasetetusta pykälästä. Klik-klik-klik.

Aselupia myönnetään niin kuin ennenkin

Aikoinaan nämä uutuudet rantautuvat Suomeenkin. Ja lopuksi muistutus: Aselupia myönnetään yhä edelleen ilman ongelmia henkilöille, jotka ovat aselupakelpoisia ja jotka esittävät hyväksytyn syyn aseen hankintaan. Jos olet vakavissasi metsästyksen ja/tai urheiluammunnan suhteen, hanki tarvittavat liitteet, tee poliisilaitoksella aseen hankkimislupahakemus. Aselupa tulee, jos taustatietosi ovat nuhteettomat.