Virallisen tiedotteen sanamuoto kuuluu: Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran Suomessa sunnuntaina 19.4.2015. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14.4.2015 ja ulkomailla 8.-11.4.2015. Eduskuntavaaleissa 2015 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Jo muinaisessa Roomassa äänestettiin. Tämä raha on tiettävästi vuodelta 63 e.a.a.  (c) CC BY-SA

Jo muinaisessa Roomassa äänestettiin. Tämä raha on tiettävästi vuodelta 63 e.a.a. (c) CC BY-SA

Äänestäjä saa valita vain oman vaalipiirinsä ehdokkaista, eli ”kirjoilla olon kunta” ratkaisee vaalipiirin. Vaalipiirejä on 12 plus Ahvenanmaa, joka on oma juttunsa kaikin puolin. Nyt eduskunnassa istuu edustajia yhdeksästä puolueesta. Rekisteröityjä puolueita on seitsemän lisää, ja arvatenkin tai mahdollisesti kaikki yrittävät saada ehdokkaansa läpi. Äänestäjällä on valittavana siten 16 rekisteröityä puoluetta, joilla on mahdollista lähteä kampanjoimaan vaaleissa. Puolueilla on kullakin omat ohjelmansa, ideologiansa ja ehdokkaansa.

Tämä blogi on aseiden omistajan, metsästäjän ja urheiluampujan äänenkannattaja, joten keskityn tunnettuihin puoluekantoihin vain tällä alueella. Myönnän, että elämää on aseiden ulkopuolellakin. Mutta jos sinulla on aseita, haluatko oikeasti äänestää henkilöä, joka on julkisesti vaatinut (a) aseiden totaalista kieltämistä yksityishenkilöiltä tai (b) aseiden kotona säilyttämisen kategorista kieltoa? Tällaisia edustajia istuu tällä hetkellä eduskunnassa.

Jahti-lehden gallup

Suomen Metsästäjäliiton julkaisema Jahti-lehti on 1/2015-numerossaan (ss. 26-30) ehättänyt kysymään kahdeksan istuvan puolueen kannanottoja viiteen kysymykseen. Jos et kuulu SML:n jäsenseuraan, voit tilata Jahti-lehden joko yksittäisnumerona tai vuosikertana SML:stä.

Gallupin kysymys no. 2 liittyi aseisiin: – Pitäisikö aseenhankintaan liittyvää byrokratiaa mielestänne keventää ja järkiperäistää? Kuinka se tapahtuu?

Puolueiden vastauksia lyhyesti referoituina: Vasemmistoliitto ja vihreät ovat sitä mieltä, ettei nykymenettelyä ole tarpeen keventää lainkaan. Sosiaalidemokraattien vastaus on ympäripyöreä ja mitäänsanomaton. Ruotsalainen kansanpuolue olisi valmis keventämään lupamenettelyä ensimmäisen metsästysaseluvan jälkeen. Kristillisdemokraatit kertovat, että lupamenettelykoneisto kaipaa järkiperäistämistä. Keskusta sanoo että pitää keventää, erityisesti ensimmäisen aseluvan jälkeen. Kokoomuksen mielestä ”aseiden hankintaan ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista pitää arvioida ja lupia myönnettäessä on puututtava todellisiin turvallisuusriskeihin”.

Perussuomalaisten vastaus on pisin, He vastustavat HE 20/2014:n esitystä, jossa eräänä kohtana turvakaappivaatimusta laajennettaisi koskemaan yli viittä mitä tahansa ruutiasetta. Tämän myötä kaappivelvoite tulisi 60.000 uudelle aseenomistajalle. He myös esittävät, että aseen vaihtaminen samanlaiseen (esim. aseen rikkouduttua tai kuluttua loppuun) voisi tapahtua ilman uuden luvan hakumenettelyä.

Yksittäisten kansanedustajien mielipiteitä

Uusmaalaisia metsästäjiä saattaa kiinnostaa, että Lauri Kontro asettuu keskustan ehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Hänen meriitteihinsä kuuluvat mm. Suomen Metsästäjäliiton puheenjohtajuus vuodesta 2008, Pohjoismaiden Metsästäjäliiton puheenjohtajuus v:sta 2012 sekä Euroopan Metsästäjäliiton varapuheenjohtajuus v:sta 2012.

Oululainen istuva kansanedustaja Olli Immonen on puolustanut pontevasti aseiden omistajien oikeuksia. Hän on ilmoittautunut mukaan vuoden 2015 kilpaan (ps, Oulun vp.).

Eräs näkyvimmistä aseihmisten oikeuksien puolustajista ja nykyisen aselakipolitiikan kritisoijista on on ollut edustaja Reijo Hongisto (ps, Vaasan vp.). Voit lukea hänen mielipiteitään esim. Urheiluampuja-lehdestä numero 6/2013, ss. 10-11. Reijo Hongisto on siviiliammatiltaan poliisi. Hän on vaaleissa ehdokkaana. Reijo Hongisto on tehnyt lukuisia kirjallisia kysymyksiä (KK) eduskunnassa.

Muita aseasioihin liittyviä kirjallisia kysymyksiä eduskunnassa on dokumentoitu Erän keskustelupalstalla Aseharrasteet: Jari Myllykoski (KK 1036/2014, vas, Satakunnan vp.), Ari Jalonen (KK 647/2014, ps, Satakunnan vp.), Timo Heinonen (KK 167/2014, kok, Hämeen vp.), Hanna Mäntylä (KK 996/2013, ps, Lapin vp.), Markku Eestilä (KK 904/2013, kok, Pohjois-Savon vp.), Teuvo Hakkarainen (KK 428/2013, ps, Keski-Suomen vp.), Ismo Soukola (KK 458/2013, ps, Hämeen vp.), Inkeri Kerola (KK 778/2012, kesk, Vaasan vp.), Ville Vähämäki (KK 678/2012 ja 449/2011, ps, Oulun vp.), Jussi Niinistö (KK 647/2012, ps, Uudenmaan vp.), Heikki Autto (KK 604/2012, kok, Lapin vp.), Raimo Piirainen (KK 459/2012, sd, Oulun vp.), Marjo Matikainen-Kallström (447/2012, kok, Uudenmaan vp.), Tom Packalén (KK 212, ps, Helsingin vp.), Markus Mustajärvi (KK 467/2011, vasenryhmä, Lapin vp.), Jussi Halla-aho (KK 67/2011, ps, Helsingin vp.).

Yllä mainitut kansanedustajat ovat tehneet aseharrastuksen, aselakien, ampumaurheilun ja metsästyksen kannalta positiivisia esityksiä. Luettelo ei ole täydellinen. Kirjallisia kysymyksiä voit tutkia täältä.

Julkisesti asevastaisia kansanedustajia

Näitä ovat mm. nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (68, sd, Helsingin vp.), Annika Lapintie (59, vas, Varsinais-Suomen vp.) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (38, vas, Helsingin vp.).

HS:n kyselyn mukaan v. 2011 joka kymmenes kansanedustaja haluaisi kieltää pistoolit kokonaan. Tosin koulusurmat olivat tällöin tuoreena mielessä. Näissä käytettiin pistoolia ja tunteet olivat vielä pinnassa. Tällä listalla olivat mm. sosiaalidemokraattien Tarja Filatov, Jukka Gustafsson, Rakel Hiltunen, Mika Kari, Päivi Lipponen, Riitta Myller, Hanna Tainio, Erkki Tuomioja; perussuomalaisten Arja Juvonen; keskustan Anu Vehviläinen; vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, Annika Lapintie, Silvia Modig, Eila Tiainen ja Erkki Virtanen; vihreiden Satu Haapanen ja Jani Toivola; ruotsalaisen kansanpuolueen Mikaela Nylander. Mm. Erkki Tuomioja (sd); Ville Niinistö (vihr) ja Anni Sinnemäki (vihr) ovat ehdottaneet, että pistoolit pitäisi säilyttää poliisilaitoksella tai ampumaradalla.

Suomessa on 650.000 aseenomistajaa, yli 20 % aktiivi-ikäisestä väestöstä. Näillä on joka neljäs vuosi mahdollisuus vaikuttaa ampumaurheilun ja metsästyksen mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Nyt on aika ottaa kantaa. Seuraava mahdollisuus tulee vasta neljän vuoden kuluttua, vuonna 2019.

(c)  CC BY-SA 2.5 Cako

(c) CC BY-SA 2.5 Cako