Suomessa kehitetty kaliiperi 338 Lapua Magnum on päässyt tähdeksi kalifornialaisen veteraaninäyttelijä-ohjaaja Clint Eastwoodin uusimpaan elokuvaan ”American Sniper”.

Chris Kyle Camp Pendletonissa Kaliforniassa 13.1.2012. Kuva: U.S.Marines/Cpl Damien Gutierrez

Chris Kyle Camp Pendletonissa Kaliforniassa 13.1.2012. Kuva: U.S.Marines/Cpl Damien Gutierrez

Clinton Eastwood Jr. (s. 31.5.1930 San Franciscossa) on USA:n nimekkäimpiä näyttelijöitä. Hän aloitti uransa 1950-luvulla televisiossa mm. sarjoissa Maverick ja Rawhide. Eastwoodin ensimmäinen elokuva oli ”Kourallinen dollareita” vuonna 1964. Sergio Leonen ohjaamista ”italowesterneistä” tuli legenda Suomessakin, ei vähiten Ennio Morriconen meksikolaispaatoksellisten tunnarikappaleiden ansiosta. Clint Eastwood loi vähäpuheisen, sikareita tupruttelevan lännen koviksen,  jolla ei ollut nimeä mutta jolla oli lähes aina stetsoni päässä. Kerrottakoon valistuksen vuoksi että Eastwood ei tupakoi.

Eastwoodista tuli asemannekiini v. 1971 Don Siegelin ohjaamassa elokuvassa ”Likainen Harry”. Hyvä paha poliisi Harry Callahan nosti Smith & Wesson M29:n ja kaliiperin 44 Rem. Magnum uskomattomaan suosioon. Dirty Harry-elokuvia tehtiin 5 kpl aikavälillä 1971-1988.

Eastwood aloitti ohjaajana v. 1971. Hän on ohjannut 34 elokuvaa, joista uusin on tämä ”American Sniper”. Sen ensi-ilta oli USA:ssa 25.12.2014. Suomen ensi-illaksi on ilmoitettu 6.3.2015. Tässä elokuvan traileri.

Elokuva on kerännyt tätä kirjoitettaessa 248 miljoonan dollarin lipputulot. Sen pääosissa ovat Bradley Cooper ja Sienna Miller.

Tositarinaan perustuva elokuva

American Sniper kertoo Yhdysvaltain laivaston SEALs-erikoisjoukkojen tarkk’ampujasta (sniper) Chris Kyle. Tämä ampui elokuussa 2008 Irakissa tappavan laukauksen 1920 metrin päästä. Kylea mainitaan USA:n sotilashistorian parhaaksi tarkk’ampujaksi. Hänet on palkittu useilla kunniamerkeillä.

Elokuvassa Kyle suorittaa tuon laukauksen McMillanin tarkk’ampujakiväärillä TAC-338, joka on pesitetty kaliiperille 338 Lapua Magnum. Kiväärin tukki, lukkolaite ja laukaisulaite ovat phoenixilaisen McMillan Firearmsin tekoa. Piiput tulevat ”parhailta amerikkalaisilta piipuntekijöiltä”. Vapaasti värähtelevän rosteripiipun pituus on 26,5 tuumaa ja rihlan nousu 1-10”. Kiikaritähtäin on Leupold Mark 4 3-10 x 40 Mildot tai yökäytössä Nightforce 8-32 x 56.

Leupoldin kiikaritähtäin 3,5-10 x 40 on samanlainen jota Chris Kyle käytti 1920 metrin laukauksessaan. Kuva: Leupold & Stevens

Leupoldin kiikaritähtäin 3,5-10 x 40 on samanlainen jota Chris Kyle käytti 1920 metrin laukauksessaan. Kuva: Leupold & Stevens

Kaliiperi 338 Lapua Magnum

Kaliiperin historia on kerrottu tarkemmin Lapuan sivustolla mutta tässä lyhyt yhteenveto. Suunnittelu aloitettiin v. 1982 aloitteen tullessa Yhdysvaltain sotaväeltä. Ensimmäiset protoluodit lähetettiin USA:an v. 1985. Ensimmäiset protoaseet perustuivat Weatherbyn Mk. V- ja Sako L61-lukkolaitteisiin. Muutamaa vuotta myöhemmin kuvaan tuli brittiläisen olympiakultamitalisti Malcolm Cooperin omistama Accuracy International-yritys, jonka suunnittelemaa TA-kivääriä markkinoitiin sekä Britannian että Ruotsin sotaväelle. 1990-luvulla asetarjonta kasvoi mm. Sako TRG:n, Pirkan Aseen, Jyri Jalosen, Heymin, Erman, FN:n, H-S Precisionin ja Dakotan kivääreillä.

Patruuna C.I.P.-normitettiin eli virallistettiin 9.9.1989. Jos patruunalle annettaisiin metrinen designaattori (mitä ei passaa käyttää!), se olisi 8,6 x 70. Tämä vain jotta saisi käsityksen sen koosta. Alkuperäinen luoti oli painoltaan 16,2 g ja halkaisija 8,58 mm (.338”). Se oli kärjestä umpinainen Lock Base FMJ, jotta sitä voitaisiin käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin.

338 Lapua Magnum-kaliiperi on sotilas- ja viranomaiskäytössä parissakymmenessä maassa, myös Suomessa. Kivääreitä löytyy sotaväen tarkk’ampujakiväärien lisäksi myös metsästyskäyttöön tarkoitettuja. Luotivalikoima on laajentunut sekä painoltaan että tyypiltään. Nykyisin saa myös metsästys- ja ratakäyttöön tarkoitettuja luoteja, osavaippoja, reikäpäitä OTM, soliideja ja lyijytöntä Naturalista.

338 Lapua Magnumin rekyyli on erittäin merkittävä mutta ei brutaali. Kuten aina, rekyyli riippuu luodin painosta, lähtönopeudesta ja ennen kaikkea aseen painosta. Sitä ei voida pitää metsästyksen yleiskaliiperina. Esim. hirvestykseen sopivalla Naturalis-luodilla sen E100m = 5233 joulea.

338 Lapua Magnum on kookas patruuna: Kuva: Lapua Reloading Manual 1st Edition

338 Lapua Magnum on kookas patruuna: Kuva: Lapua Reloading Manual 1st Edition

Tarkkuuden salaisuus

Kaliiperin tarkkuus on usean osatekijän summa. Sisäballistiikka tapahtuu piipun sisällä, ulkoballistiikka alkaa siitä kun luoti jättää piipunsuun. Tällöin luodin muotoilu, aerodynamiikka ja painopiste ovat hallitsevassa merkityksessä. Tällä osastolla Lapualla on pitkä kokemus. D-46/D-47-tarkkuusluodit syntyivät jo v. 1934 ollen silloin ja vieläkin maailman huippuluokkaa.

Me emme tiedä, mitä luotia elokuvan Chris Kyle käytti 1920 metrin laukauksessaan. Se on varmaa, että v. 2008 ammuttu patruuna on valmistettu Lapualla, ja että luoti on suurella todennäköisyydellä ollut 16,2 g Lock Base FMJ B408.

Tarkkuuden salaisuus ei ole sen salaisempi kuin minkä kasa-ampujat ja USA:n ylipitkien matkojen urheiluampujat tietävätkin. Se on hillitön punnitseminen, mittaaminen ja valkkaaminen, eli tasalaatuisuus. Sellaiseen pystyy kehittynyt itselataajakin. Tarkkoja vaakoja saa suhteellisen pienellä rahalla. Lasermittauslaitteet ja optiset komparaattorit ovat kylläkin tavallisen pulliaisen ulottumattomissa.

Kahden kilometrin ampumamatka

Tuollaiseen saavutukseen tarvitaan tarkka ase, parhaat patruunat, huippuluokan optiikka, tarkka etäisyysmittari, huippuluokan sniper-ampuja, jolla on kokemusta, harjaantumista ja – vähän onneakin.

Jos ammuttaisiin 1920 m matkaa sellaisella 16,2 Lock Base-tehdaspatruunalla (4318033) minkä kuka tahansa tämän kaliiperin aseluvan haltija voi ostaa Lapua-kauppiaalta Suomessa, sen lähtönopeus 26,8” piipusta on 900 m/s. 1920 m matkalla luoti on hidastunut nopeuteen 272 m/s, mutta sillä on vielä energiaa 599 joulea. Vertailun vuoksi, tyypillinen 22 LR:n suuenergia on 150 joulea. Laukaisusta kestää 4,43 sekuntia ennen kuin luoti osuu maaliin. Mutta! Se on pudonnut piippulinjasta 68 metriä!