Maailmassa on järkyttävä määrä erilaisia luotiaseiden kaliipereita. Osa on syntynyt evoluution kautta tarpeeseen, toiset puhtaasti kaupallisista motiiveista. Aika moni kaliiperi on syntynyt alunperin pellepelottomien hengentuotteena.

Maailmassa riittää kaliipereita. No.1 on tuore 17HM2, No. 17 on toissa vuosituhannen 50-90 Sharps. Kuva: Wikipedia

Maailmassa riittää kaliipereita. No.1 on tuore 17HM2, No. 17 on toissa vuosituhannen 50-90 Sharps. Kuva: Wikipedia

Olen joskus paheksunutkin tätä luotikaliiperien hulvatonta määrää, esimerkiksi blogeissani 27.4.2007,  4.4.2008 ja 11.4.2008. Eräänä syynä on niin kutsuttujen vaarallisten kaliiperien mahdollisuus. Patruuna X menee fyysisesti patruunapesään Y, mutta jos se sattuu syttymään, on seurauksena hylsyn tai aseen räjähdys. Hyvin suurella todennäköisyydellä ampujalle seuraa jonkinasteista harmia. Olen tästä takavuosina printtilehteen kirjoittanutkin.

Suomalainen kaliiperikirjo

Suomen automerkkikirjo on kuulemma maailman huippuluokkaa. Samaa voi sanoa luotipatruunoiden kaliipereista. Meille on historiallisista syistä kulkeutunut aseita kaikista maailman kolkista. Aseita on haluttu säilyttää elinkaaren tappiin ja vähän ylikin. Suomalaiset rakastavat rautaa eivätkä henno luopua pössykästä, koska ”faarinfaari sillä pudotteli teeriä varttivirstan päästä avotähtäimillä…” Muistoja halutaan kunnioittaa.

Kaliiperivalikoimaa voisi yrittää luodata aseluparekisterin perusteella, mutta järjestelmä ei oikein taivu kaliiperilajitteluun eivätkä rekisterin tiedot ole muutenkaan yleistä omaisuutta.

Koska Erän verkkosivuilla on käytössä uusi äänestystyökalun, miksi emme kokeilisi sitä seuraavassa.

Kysymme tämän nettipalstan lukijoilta, millä kaliiperilla metsästät tai harjoitat urheiluammuntaa? Aivan vaatekaapin perällä pölyä keräävät muistoesineet unohdetaan tällä kertaa, mutta jos ulkoilutat jotain asetta ainakin kerran vuodessa tosimielessä, kovat piipussa, niin tieto sen kaliiperista kiinnostaisi.

Kaliiperi saa olla tehdastekoinen tai villikissa, kunhan sinulla on siihen patruunoita tai osaat niitä valmistaa. Siis jos sinulla on ase ja patruunoita vaikka kaliiperissa 22 Eargesplitten Loudenboomer niin haluaisimme siitä kuulla. Sekä pistoolit että kiväärit käyvät, mutta tällä kertaa jätämme suustaladattavat ja haulikot äänestyksen ulkopuolelle.

Äänestysalustaksi on laitettu kolmisenkymmentä yleistä kaliiperia. Jos omaasi ei löydy valmiilta listalta niin sen voi lisätä ohjeen mukaisesti.

Äänestykseen pääset täältä!