Niin kutsuttu kyttäysjahti on eräs metsästyksen muoto. Sitä harjoitetaan usein öiseen aikaan ja usein erilaisista kyttäyskopeista. Niin kuin arvata saattaa, tämä metsästysmuoto vaatii pitkää pinnaa ja pitkäjänteistä luonnetta.

CaliberHunting on edullinen langaton liiketunnistin kyttäysjahtiin.

CaliberHunting on edullinen langaton liiketunnistin kyttäysjahtiin.

Normaalisti yökyttääjä on tarkastellut maastoa hyvillä yöominaisuuksilla varustetulla katselukiikarilla. Nykyteknologia tulee tässäkin avuksi ja helpottaa kyttääjän tehtävää. Tämän jutun aiheena olevaa laitetta markkinoidaan Ruotsista käsin mutta tuote on valmistettu – kuinkas muuten – Kiinassa. Nimike on CaliberHunting HA701 Wireless Alarm for stand hunting, vapaasti suomennettuna langaton liiketunnistin ja hälytin. Sen tärkeitä ominaisuuksia ovat pieni koko ja edullinen hinta.

Langaton hälytin

Säänkestävä liiketunnistin on pienikokoinen (75 x 75 x 45 mm) yksikkö, joka voidaan kiinnittää joko kiinteästi rakenteeseen säädettävän sangan avulla tai vyöttää esim. puun tai jalustan ympäri mukana tulevalla hihnalla. Virtalähteenä toimii 9 voltin neppariparisto. Tunnistin toimii näkymättömän infrapunavalon periaatteella.

Liiketunnistin on pienikokoinen,  kevyt ja säänkestävä yksikkö. Kuva: Pekka Suuronen

Liiketunnistin on pienikokoinen, kevyt ja säänkestävä yksikkö. Kuva: Pekka Suuronen

Tunnistimen tutkima keila on 90 astetta ja tunnistusetäisyys max. 10 metriä. Tarkoituksena on siis asentaa liiketunnistin lähelle syöttölaitetta tai haaskaa. Havaittuaan liikettä tunnistin lähettää 433 MHz taajuudella langattoman signaalin vastaanottimeen, joka on metsästäjän vyöllä.

Vastaanotin

Signaalin kantomatkaksi ilmoitetaan 100 metriä esteettömässä maastossa. Vastaanotin on 70 x 55 x 25 mm suuruinen rasia. Sen virtalähteenä on 3 kpl AAA-paristoa tai ladattavaa akkua.

Vastaanottimessa on kaiutin joka piippaa lähettimen havaitessa liikettä. Äänenvoimakkuus on säädettävissä. Mukana tulee myös johdollinen korvanappikuuloke. Kun sen pistoke työnnetään vastaanottimeen, kaiutin mykistyy ja hälytys tulee vain korvaan.

Laitteessa on CE- ja RoHS-merkinnät. Sen käyttö ei tarvitse radiolupaa tai ilmoitusta viranomaiselle. 433 MHz taajuusaluetta (”matalatehoinen keskitaajuus”) käyttävät mm. autojen ovien kaukosäädöt ja murtohälyttimet. Kumpiakaan ei tyypillisesti ole metsästysmailla riesaksi asti, joten tämän liikehälyttimen voi odottaa toimivan ilman ulkoisia häiriötekijöitä.

Hyvällä mielikuvituksella edulliselle laitteelle voi keksiä ja kehittää sovelluksia. Elektroniikkanörtti voi siirtää hälytyssignaalin vahvistettuna antamaan erilaisia valo- tai äänimerkkejä. Rajoituksena on laitteen suhteellisen lyhyt toimintamatka.

LAN keskikuva

Laite ei siirrä mitään kuvaa. Sitä varten on erilaisia riistakameroita, mutta niiden hinta liikkuu toisella tasolla. Tyypillisesti riistakameroiden hinnat alkavat 200 eurosta.

Saatavuus ja hinta

Laitteen maahantuoja on Hjorth. Nämä tuotekuvat on otettu Varuste.Net’in myymälässä Helsingin Konalassa. Siellä hintalappuna oli 49 euroa. Hjorthin jälleenmyyjäluettelo löytyy osoitteesta  http://www.hjorth.fi/yritys/jalleenmyyjat.php