Tiedän, tiedän. Olen kirjoittanut aiheesta jo kahdesti, blogeissani 28.12.2012 ja 24.12.2008. Mutta minkäs sille mahtaa että tykkään lajista. Kausi on taas alkanut ja suomalaisittain hienosti.

Gabriela Soukalová on Tsekinmaan toivo ampumahiihdossa kaudella 2014-2015. Kuva: Wikipedia

Gabriela Soukalová on Tsekinmaan toivo ampumahiihdossa kaudella 2014-2015. Kuva: Wikipedia

Pari vuotta sitten laitoin blogini aloituskuvaksi tsekkiurheilija Gabriela Soukalován. Niinpä laitan nytkin, sillä Gabriela voitti eilen pikamatkan Slovenian Pokljukassa. Hän voitti sen nimenomaan ampumalla tarkasti eli kaikki laikat alas ilman pummeja. Kaisa Mäkäräisen hiihtovauhti oli parempi, suorastaan hirmuinen. Mutta kun luoti ei osunut mustaan täplään, niin tuli sakkokierroksia.

Tällaista on ampumahiihto. Sekä ammunta että hiihto ratkaisevat. Riippuu radasta ja matkasta, kumman painoarvo on suurempi. Surkealla ampujalla ei ole koskaan asiaa podiumille. Eilen Gabriela, 25, kaunis ja sporttinen liikunnanopettaja Tsekinmaan vuoriseudulta, voitti ampumataidolla ja hermojen hallinnalla.

Välineurheilua?

Ampumahiihto on sitä itseään. Ihan samalla lailla kuin kaikki huippu-urheilu on nykyään. Niinpä kilpailija-ressukat joutuvat raahaamaan sukset, sauvat ja kiväärin podiumille ja kukitukseen. Se on laitevalmistajille tärkeä markkinointiväline. Sukset ovat varmasti tärkeässä asemassa hiihtosuorituksessa. Itävaltalainen Fischer näkyy olevan ajajan pallilla tällä hetkellä.

Aseissa saksalainen Anschütz on dominoinut lajia jo vuosikymmenet Fortner-suoravetolukollaan. Kakkosena on venäläinen ah-kivääri Izhmash Biathlon 7-4 (myydään joillain markkinoilla myös Baikal-nimellä). Se on myös suoravetolukkoinen, mutta lukko toimii hieman eri tavalla. Sen jälkeen ei aseissa tulekaan mitään. 1970-80-luvuilla Suomessa valmistettiin Torsti Laaksosen suunnittelemaa Finnbiathlonia, mutta se ei jäänyt henkiin. Prinsiippiä sovelletaan nykyiseen Lynx-kivääriin.

Lajia on ammuttu 22 LR-kaliiperilla vuodesta 1978. Patruunoissa Lapua on ylivoimainen markkinajohtaja. Jotkut itäpuolen kilpailijat ampuvat venäläisellä Olimp-patruunalla. Italialaiset ampuvat Fiocchilla ilmeisesti joukkuevalintana. Eleyllä on Tenex Biathlon-merkkinen patruuna, mutta se ei ole kovin paljon käytetty. Eikä ole kovin montaa brittiäkään ampumahiihtoympyröissä.

Kilpailijat

Puhun nyt vain naisten lajista, koska olen keskittynyt sitä seuraamaan. Miehet kilpailevat samat sarjat, joten katsomiselämyksen voi kaksinkertaistaa, jos aikaa riittää. Suomen osalta tilanne on se, että kaksi naista pärjää kansainvälisesti. Miesten entinen luottokilpailija Paavo Puurunen, 41, on lopettanut ja siirtynyt YLE:n asiantuntijakommentaattoriksi. Naisten puolella YLE-kommentaattori on Sanna-Leena Perunka, 38, entinen kilpailija ja valmentaja.

Naisten ampumahiihto on suhteellisen nuorten kilpailijoiden laji. Suomen huippu on Kaisa Mäkäräinen, joka on voittanut kolme maailmanmestaruutta. Hän on nyt 31 vee. Norjan Tora Berger lopetti 32-vuotiaana ja Ruotsin Magdalena Forsberg 35-vuotiaana. Toisalta Saksan Magdalena Neuner lopetti 24-vuotiaana, suoraan uransa huipulta.

Kaisa ei ole puhunut jatkosuunnitelmistaan. Hänellä tuntuu riittävän sekä motivaatiota että kuntoa. Mari Laukkanen peittosi Kaisan eilen Pokljukassa ja se varmasti antaa 27-vuotiaalle joensuulaiselle lisää nälkää ja porkkanaa. Leppävirran Sanna Markkanen on 24-vuotiaana uransa nousuvaiheessa.

Alkukaudesta 2014-2015 näyttäisi, ettei mikään yksi maa dominoi naisten ampumahiihtoa tällä kaudella – vielä. Silloin kilpailussa säilyy jännitystäkin. Norja ja Saksa ovat olleet perinteisesti kovia, mutta myös Tsekinmaa, Ukraina, Valkovenäjä, Venäjä, Italia ja Itävalta ovat varteenotettavia.

Ampumahiihtäjät ovat Keski-Euroopassa yhtä kuuluisia kuin rokkistarat. Kaikkien aikojen menestyksekkäimmän naishiihtäjän Magdalena Neunerin kotipaikka Baijerin Wallgaussa on yhä lähes pyhiinvaelluskohde. Jääkiekkotermein, Magdalena oli Saksassa yhtä kuuluisa kuin Teemu Selänne ja Saku Koivu yhteensä.

2014-2015 kilpailukalenteri

Takana ovat Östersund ja Hochfilzen. Nyt on jo menossa kolmas kilpailupaikka Pokljuka 17.-21.12.2014. Sitten siirrytään joulun  viettoon ja aloitetaan uuden vuoden jälkeen:

5.-11.1.2015 Oberhof, Saksa

12.-18.1.2015 Ruhpolding, Saksa

19.-25.1.2015 Antholz (Anterselva), Italia

3.-8.2.2015 Nove Mesto, Tsekinmaa

10.-15.2.2015 Oslo Holmenkollen, Norja

2.-15.3.2015 Kontiolahti, Suomi, maailmanmestaruuskilpailu

16.-22-3.2015 Hanty-Mansijsk, Venäjä

Siis maailmanmestaruuskilpailut Suomessa! Kontiolahti sijaitsee 20 km Joensuusta pohjoiseen. Jos aikoo katsomaan maailmanmestaruuskilpailuja – se nyt ei ole jokapäivää Suomessa – niin kannattaa tehdä suunnitelmat ja hotellivaraukset hyvissä ajoin. Joensuun majoitustilat tulevat olemaan kysyttyjä. Järjestäjä tarjoaa ilmaisen bussikuljetuksen välillä Joensuu-Kontiolahti.

Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen ovat täällä kotikisoissaan. Edellisen kerran merkittävä ammunnan ME-tasoinen kilpailu oli Suomessa Lahdessa v. 2002 (ISSF Wold Championship Games).

YLE 2 ja YLE Fem näyttävät mukavasti kauden tapahtumia. Mutta jos haluaa seurata tarkemmin ja kaikkea, niin lajilitto IBU:lla on live stream-lähetyksiä, joita voi katsoa tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Ohjeet IBU:n sivuilta.

Ruuditon vaihtoehto

Ampumahiihdon putoavien taulujen kehittäjä joensuulainen Ilmo Kurvinen on kehittänyt infrapunaan perustuvan EkoAims-ampumalaitteiston. Tämän etuna on, että ”ase” ei ole ase eikä tarvitse lupia. Tällaisen ”aseen” kuljettaminen maasta toiseen on teoriassa helpompaa mutta ehkä tullimiehille joutuu kuitenkin selittämään kuin Ruunekreeni infrapunan saloja. Toisaalta, ampumahiihto on Keski-Euroopassa niin voimakas urheilulaji että tullimiehetkin vierittävät kilpailijoille punaista mattoa.

Infrapuna-ammunta on vaaratonta ja äänetöntä. EkoAimsia voidaan käyttää harjoitteluun kotona tai missä vain. Mutta jotain lajin alkuperäisestä luonteesta tässä häviäisi. Mm. tuulen vaikutus, lataustoiminnat, laukaisutuntuma, lataushäiriöiden merkitys, varapatruunoiden käyttö jäävät puuttumaan. Ympäröivän valon vaikutus infrapunasignaaliin jää mietintämyssyn alle.

Ampumahiihtäjä Maija Järvelä kertoo YLE Kainuun uutisille– Kyllä minä haluaisin, että ampuessa jotain lähtisi piipun päästä. Tässä liipaisimen puristusta seuraa naksahdus ja vilkkuvia valoja.

Vanhana pieruna ja tunnettuna muutosten vastustajana voisin lisätä sarkastisen ja ilkeämielisen ehdotuksen yleisurheilun keihäänheiton kehittämiseksi: ”Muutetaan se tietokoneella  tapahtuvaksi lentokaaren arvioimiseksi. Voittaja arvioi parhaan lähtökulman jolla saavutetaan pisin heitto” !

Mari Laukkanen on joensuulainen maailmanluokan ampumahiihtäjä. Kuva: Wikipedia

Mari Laukkanen on joensuulainen maailmanluokan ampumahiihtäjä. Kuva: Wikipedia

 

P.S: Kaisa ja Mari ”lauteilla” takaa-ajon lähdössä Pokljukassa lauantaina 20.12. YLE 1 kello 12:10! Tulee sähäkkä vajaat puolituntinen!