Viime blogissani 21.11.2014 kerroin uudesta patruunabrändistä Suomessa. Lupasin palata asiaan kunhan hinnoittelu ja saatavuus on saatu selville. Nyt on sitten uutisia kerrottavana.

Tämän 223 Remingtonin taulun kasa oli 5 laukausta / 13,46 mm = 0,46 MOA. 2 euron kolikon halkaisija on 25,75 mm eli melko tarkoin 1 tuuma. Tämän tulitikkurasian lyhyt sivu on 35,7 mm.

Tämän 223 Remingtonin taulun kasa oli 5 laukausta / 13,46 mm = 0,46 MOA. 2 euron kolikon halkaisija on 25,75 mm eli melko tarkoin 1 tuuma. Tämän tulitikkurasian lyhyt sivu on 35,7 mm.

Tätä kirjoitettaessa ensimmäiset patruunat ovat matkalla Yhdysvaltoihin. Niin sanotut launch customerit eli päänavausasiakkaat ovat siellä. Tämä selittää rasian tämänhetkisen grafiikan. Rasian kieli on englanti ja annetut yksiköt ovat ”British”. Luodin lähtönopeus on fps (jalkaa sekunnissa) ja luodin paino graineja. Kun kertoo fps-nopeuden luvulla 0,3048, saa arvon metriä sekunnissa. Kun luodin paino grs kerrotaan luvulla 0,00648, saadaan tulokseksi grammoja.

Suomen jakelu ja hinnat

Suomen jakelijaksi on valittu tamperelainen Hjorth Urheilutukku, joka markkinoi Eagle Eye-patruunat jälleenmyyjäverkostonsa kautta. Tähän kuuluu lähes 200 aseliikettä aakkosjärjestyksessä Alajärveltä Äänekoskelle ja maantieteellisesti Tammisaaresta Sodankylään. Luettelo löytyy tästä. Patruunoita luvataan toimitukseen tammikuun puolivälistä lähtien. Kiinnostuneiden kannattaa panna tilaus sisään etukäteen.

Suositushinta on 39,90 euroa 308 Win. -patruunoille, 36,90 euroa 223 Remingtonille. Hinnat ovat per 20 patruunan rasia. Kertauksen vuoksi arvot 308:lle: Lähtö 800 m/s ja luodin paino 11,34 grammaa. 223:n vastaavat arvot ovat 875 m/s ja 4,47 grammaa. Molemmat luodit ovat tompakkivaippaisia, lyijysydämisiä, reikäpäisiä ja veneperäisiä. Niistä käytetään nimikkeitä HPBT (Hollow Point Boat Tail) tai OTM (Open Tip Match).

Olen kertonut ajatuksiani kohderyhmästä ja käyttötarkoituksesta edellisessä blogissani.

Ensimmäiset koeammunnat

Näin Eagle Eye -patruunat tositoimissa 27.11.2014 kun tunnettu ja tunnustettu practical-ampuja ja asevalmistaja Hannu Uronen otti ensimmäiset savut uutuuspatruunoista. Käytetyt aseet olivat Steyr SSG 69 -pulttilukkokivääri (308 Win.) ja Urosen valmistama Uronen Precision UR-15 kilpailukivääri (223 Rem.). UR-15 on AR-15 -arkkitehtuuriin perustuva ”arska” eli kaasutoiminen itselataava kivääri. Ison veden takana tämän tyyppisestä aseesta käytetään nimikettä MSR (Modern Sporting Rifle). Uronen lupaa UR-15:lle 1/2 MOA -käyntitarkkuuden.

Patruunat laitettiin patruunapesään yksitellen. Ammunta suoritettiin kunnolliselta penkkituelta. Tähtäiminä käytettiin hyviä kiikaritähtäimiä sopivalla suurennuksella. Ampumamatka oli 100 m, sää pilvinen ja hienoa tihkua, ilman lämpötila +3°C ja suhteellinen kosteus 99 %. Tuuli oli heikkoa. Valo sellainen kun se marraskuun lopun suhmuraisen päivän iltapäivällä voi olla. Olosuhteet olivat hyvät mutta eivät täydelliset. Ampuja ja aseet olivat sen sijaan ”vimpan päälle” hyvät. Nyt suoritettiin  pikakoe muutamalla 5 laukauksen sarjalla, eli tämä ei ollut vielä mikään täysiverinen patruunatesti. Tulokset olivat puolen MOA:n tietämissä, jotkut hieman ali ja toiset hieman yli. Eagle Eyen lupauksilla näyttää olevan katetta.

Eagle Eyen USA:n esitteessä on kuva kolmen ja seitsemän laukauksen kasoista 100 jaardin matkalta. Kaliiperi 223 Rem.

Eagle Eyen USA:n esitteessä on kuva kolmen ja seitsemän laukauksen kasoista 100 jaardin matkalta. Kaliiperi on 223 Rem.

”Tarkkuustakuu 1/2 MOA”

Edellisessä blogissani pohdiskelin, minkälaisella sanojen muotoilulla valmistaja aikoo kertoa reklaameissa luvatun puolen MOA:n tarkkuuden. Tuon blogin viimeisessä kappaleessa aprikoin tarkkuusyhtälön muita muuttuvia tekijöitä eli ampujan taitoa, ampujan näkökykyä, tähtäinten tarkkuutta ja kuntoa sekä aseen käyntiä. Useimmiten tästä joukosta löytyy se kuuluisa heikoin lenkki. Ja ketju on yhtä vahva tai heikko kuin sen heikoin lenkki.

Patruunarasian kyljessä on pienellä präntillä ”statement” eli takuulupaus, vain englanniksi: ”TESTING: Every lot is test fired to ensure 1/2 minute of angle or better performance. Actual results may vary due to rifle, shooter skill and environmental conditions. 1/2 minute of angle guarantee applies only to factory testing, not individual shooter results.”

Seuraava käännös on omani, ei tehtaan tai markkinoijan tekemä: ”Jokainen patruunaerä on koeammuttu niin että sen tarkkuus on 1/2 kulmaminuuttia tai parempi. Todelliset saavutetut tulokset voivat vaihdella riippuen kivääristä, ampujan taidoista ja ympäristöolosuhteista. 1/2 kulmaminuutin takuu koskee vain tehtaan tuotannossa testattua tarkkuutta, ei yksittäisen ampujan saavuttamia tuloksia.”

Tämän 308 Winchesterin taulun kasa oli 5 laukausta / 16,18 mm = 0,56 MOA.

Tämän 308 Winchesterin taulun kasa oli 5 laukausta / 16,18 mm = 0,56 MOA.

Joka tapauksessa, uuden patruunabrändin tuleminen Suomen markkinoille on aina uutinen. Ja tervetullutta nykyisessä jähmeähkössä, lähes brezneviläisessä ampumailmapiirissä. Metsästäjät tietenkin odottavat lisättyä luoti- ja kaliiperitarjontaa.