Markkinoille on tulossa juuri näillä näppäimillä uusi patruunabrändi. Erikoiseksi sen tekee tarkkuuslupaus 1/2 MOA (Minute of Angle).

EAG 308_223 rasiat

Eagle Eye-uutuuspatruunoita luvataan tulevan markkinoille 15.12.2014. Kuva: Pekka Suuronen

Luodin lentoradasta puhuttaessa Minute of Angle (myös Minute of Arc) eli kulmaminuutti on kolmiulotteinen avaruuskäsite. Se on ikään kuin suppilo tai kartio joka alkaa piipunsuusta ja avautuu luodin lentäessä. Jos kartion kulma on 1 MOA, on kartion halkaisija 100 m päässä 0,0290888208 metriä eli ~ 29,1 mm. Puoli (1/2) MOA on siten 14,5 mm. Tällaista tarkkuutta lupaa uusi brändi Eagle Eye.

200 m päässä puolikas MOA:aa on 29,1 mm, 300 m päässä 43,6 mm. 300 m SAL-taulun kymppirenkaan halkaisija on 100 mm ja sisäkympin (”napakympin”) 50 mm. Nykykielellä sanottuna, eikö olekin siistiä? Kaikki laukaukset pysyisivät napakympissä 300 m kisoissa, jos ase ja ampuja olisivat samalla suoritustasolla.

Alkuun kahdella kaliiperilla

Ensimmäiset patruunat ovat saatavilla joulukuun 15. päivän kieppeillä. Kaliipereita on alkuun vain kaksi, 308 Win. ja 223 Rem. Luodit ovat uusia konstruktioita, nimenomaan näitä patruunoita varten suunniteltuja ja valmistettuja. Tyypiltään ne ovat umpi- ja veneperäisiä tarkkuusluoteja eli Hollow Point Boat Tail (HPBT). Rakenne on perinteinen eli lyijysydän ja tompakkivaippa. Valmistusmenetelmästä johtuen luodin kärjessä on pieni aukko (Hollow Point). Eagle Eye käyttää luodista nimitystä HPBT, mutta jotkut valmistajat ovat ruvenneet käyttämään nimikettä OTM (Open Tip Match). Näin siksi että joillain markkina-alueilla ”reikäpääluodit” ovat rajoitettuja tai kiellettyjä. Mutta samanlaisesta tarkkuusluodista on kyse, oli nimike kumpi tahansa.

308:n rasiassa on tiedot: ”.308 Win. Precision Match”, ”1/2 MOA GUARANTEED”, ”Every Lot is Tested to 1/2 Minute of Angle”, ”20 CRTG 175 GR HPBT”. ”Case material CuZn28. 10+ Reloads.” ”Bullet velocity 2,625 fps”. Lisäksi patruunarasioissa on Suomen Leijonanpää (CIP M) ja pienellä teksti: ”Manufactured in Finland”.

223 Rem. on muuten sama mutta luoti-info on ”69 gr HPBT” ja nopeuden ”Bullet velocity 2,870 fps”. Suomalaisittain 308 Win.:in luodin paino on 11,34 g ja lähtönopeus 800 m/s. 223 Rem.:in vastaavat arvot ovat 4,47 g ja 875 m/s.

EAG tekstit keskikuva

Näistä merkinnöistä ja nettiosoitteesta eagleeyeammo.com voi päätellä että patruunat on tarkoitettu USA:n markkinoille. Mutta niitä tullaan markkinoimaan myös Suomessa.

Mikä on kohderyhmä?

Kaliipereista, tarkkuustakuusta ja rasian merkinnöistä voi päätellä, että kohderyhmänä olisivat viranomaiset ja sotaväki. Mutta tarkkuudesta voi totta kai nauttia siviilikin. HPBT/OTM luodilla voi Suomessa metsästää vain rajallisesti. Siis käyttötarkoitusta meillä pitää etsiä tarkkuusammunnan puolelta.

308 Win. on Suomen eniten ammuttu keskisytytteinen kaliiperi. Sitä poltetaan paljon SML:n riistamaaliammunnoissa. SAL-lajeissa pienemmät kaliiperit, 6 mm ja 6,5 mm, ovat käytännöllisesti katsoen syöneet 308:n ulos. Silti ei sovi unohtaa, että 60 laukauksen makuulta 300 m maailmanennätys, täydet 600 pistettä, ammuttiin juuri 308 Win.:illa ja niinkin äskettäin kuin 24 vuotta sitten. Norjalainen Harald Stenvaag ampui ME:n Moskovassa v. 1990 itse lataamillaan patruunoilla käyttäen Lapuan komponentteja. Mutta nykyampujat suosivat kevyempiä kaliipereita. Ne ovat vähemmän väsyttäviä ampua pienemmän rekyylin vuoksi.

223 Rem. on USA:ssa erittäin yleinen kaliiperi. Sen sotilaallinen versio 5.56 NATO oli AR-15/M16-kiväärin alkuperäinen pesitys. USA:n valtaisa ”arska-buumi” on pitänyt 223 Rem. kaliiperin listaykkösenä, joskin kilpailijoitakin on syntynyt kolkuttelemaan ovea. Esimerkkeinä 6,8 Rem. SPC ja 300 AAC Blackout. Suomessa on paljon ”arskoja” alkuperäisessä 223-kaliiperissa. Lisäksi Suomessa on jopa omaa aseteollisuutta kaliiperissa 223 Rem. Lohjan Ase & Osa rakentaa AR-pohjaista kilpailuasetta practicaliin brändillä Uronen Precision.

Mistä saa ja mitä maksaa?

Tällä hetkellä Eeagle Eyen jakelu organisaatio on työn alla. Tietoa julkistetaan lisää 15.12.2014. Sen verran on kerrottu, että brändin takana on kaksi henkilönimeä, jotka vaikuttivat 2000-luvun alussa Nammo Lapuan markkinointitehtävissä: Antti Valtakari ja Holger Kamin. Antti on tamperelainen. Jälkimmäinen on saksalainen herra joka nyt asuu USA:ssa. Euroopan distributoriksi eli jakelijaksi on ilmoitettu Asekauppa Erkki Lähdeniemi Tampereelta. www.lahdeniemi.fi/

Eagle Eyen nettisivuilla on vain yhteydenottolomake, ei osoitetta, puhelinnumeroa eikä e-mail-osoitetta. Sivustolla puhutaan ”Aficionadosta”, mikä oli Antti Valtakarin aikoinaan Lapuan patruunarasioihin ja markkinointikirjallisuuteen lanseeraama termi. Googlaamalla saa hieman lisää tietoa Eagle Eyen USA:n puolesta, jos englanti luonnistuu.

Erkki Lähdeniemen sivuilla ei ole tätä kirjoittaessani vielä mitään infoa Eagle Eyesta. Hinnatkin ovat näin ollen auki mutta arvata sopii, että huipputarkkuutta ei saa alehintaan.

Yksi asia on kuitenkin selvä. Vanha sanonta kuuluu: ”Ei tule siankorvasta minkinnahkaista kukkaroa”. Eli jos käytetty kivääri (tai ampuja) ei kykene tarkkuuteen, ei minkään valtakunnan ihmepatruuna pysty tarkkuutta tyhjästä taikomaan. Nähtäväksi jää, millä sananmuodolla uuden patruunanbrändin markkinointimiehet ryhtyvät lupaamaan tätä hienoa käyntiä.

EAG patruunadetalji

Kantaleima on ”Eagle Eye”. Luoti on teknisesti reikäpäinen eli HP tai OTM. Patruunarasiassa on leijonanpää eli C.I.P.-sertifikaatti on haettu Suomessa. Kuva: Pekka Suuronen