Kaikesta tehdään Top 10 listoja. Miksei siis pulttilukkokivääreistäkin? Amerikkalainen versio teemasta löytyy tuoreesta RifleShooter-verkkolehdestä.

TOP Ruger 77

Ruger M77 laminaattitukilla ja rosteriraudoilla. Kaliiperi- ja versiovalikoima on suuri. Kuva: Ruger

Lupaan korvata kankean käännöstermin pulttilukko (bolt action, turnbolt) paremmalla heti kun joku fennofiili esittää käypäisen ja hyväksyttävän vaihtoehdon. Kysehän on kaikille suomalaisille aseihmisille tutusta sakolaisen, tikkakoskelaisen tai pystykorvan toimintatavasta.

Yhden lehden Top 10

RifleShooterin otsikko oli tavanomaisen kunnianhimoinen: ”10 kaikkien aikojen parasta pulttilukkokivääriä”. Sitä ei ole ääneen sanottu, mutta puhutaan nyt vain keskisytytteisistä kivääreistä. Koko juttu löytyy linkistä, mutta tässä on Top 10-lista. Se ei ole paremmuusjärjestyksessä, koskapa kyse on äänestyksestä: Springfield M1903, Mauser 98, Winchester Model 70, Remington Model 700, Weatherby Mark V, Sako L61/AV, Savage Model 110, Ruger M77, Tikka T3, Mannlicher-Schönauer. Luettelon kirjoitusasu on alkuperäisen artikkelin mukainen.

Jenkkiluettelo on suomalaiselle osittain tuttu. Tässähän ovat sotapyssyt ja metsästyskiväärit rauhanomaisessa rinnakkaiselossa. Kyselyn tarkoituksena lienee ollut löytää mielipide kaikkien aikojen parhaasta konstruktiosta. Riippumatta aseen iästä tai suunnittelutarkoituksesta.

Alun perin sotilaskivääreiksi suunniteltuja ovat Springfield, Mannlicher-Schönauer ja Mauser. Kaksi ensimmäistä ovat Suomessa suhteellisen tuntemattomia, mutta Mauser-lukkoisia kivääreitä on Suomessa paljon. Mauser on brändinä edelleen tukevasti elossa, mutta yrityksen omistuspohja on muuttunut moneen kertaan. Nyky-Mauserit valmistetaan Etelä-Saksan Isnyssä. Hyvin lähelle alkuperäistä Mauser 1898:aa olevaa kivääriä on edelleen saatavana puristeille. Sen lisäksi löytyy useita modernisoituja versioita.

Winchester 70, Remington 700 ja Ruger 77 ovat alun perin metsästyskivääreiksi suunniteltuja. Nämä ovat kolmen suuren valmistajan keskinäisiä sarvenkolistelumalleja. Numero 7 mallimerkinnässä ei ole mikään sattuma. Winchester 70 on näistä vanhin, vuodelta 1936. Winchesterin legendaarinen tehdas New Haven, Connecticutissa suljettiin v. 2007, mutta belgialainen FN otti M70:n uudelleen valmistukseen v. 2012 USA:n Etelä-Carolinassa. Nykyisin lopputuote valmistetaan Browningin tehtailla Portugalissa. Piiput tulevat Belgiasta.

Remington Model 700 on vuodelta 1962. Sitä on valmistettu yli 6 miljoonaa kappaletta lukuisina versioina, myös sniper- ja poliisimalleina sekä USA:n sotaväen M24-tarkkampujakiväärinä. M700:t valmistetaan USA:ssa Ilion, New Yorkissa ja Huntsville, Alabamassa.

Ruger M77 suunniteltiin Winchester M70- ja Remington M700-kilpailijaksi v. 1968 mukaellulla Mauser-lukolla. Rugerin kaksi erikoisosaamista ovat tarkkuusvalu (investment casting) ja rosterimateriaali (stainless steel). Molempia hyödynnettiin Ruger-kiväärissä. Nykyään M77:t valmistetaan Newport, New Hampshiressa. Tästäkin kivääristä on saatavana useita versioita.

Sako L61 ” Finnbear” oli tuotannossa 1961-1991. Sen nykyseuraaja on Sako 85. Sakot on valmistettu Riihimäellä vuodesta 1927. Weatherby Mark V (1957-) kiväärillä on ollut useita sopimusvalmistajia, mukaan lukien Sako, toki aina Roy Weatherbyn spekseillä. Se on yhä tuotannossa, nykyisin Paso Robles, Kaliforniassa. Mark V on edelleen Weatherbyn lippulaiva.

Savage 110 (1956-) suunniteltiin edulliseksi kivääriksi, mitä se on vieläkin. Savage-yritys (perustettu v. 1894) on vaihtanut omistuspohjaa ja sijaintia useasti. Vuodesta 2013 Savage on ollut asejättiläisen Alliant Techsystems-omistuksessa. Kiväärit valmistetaan Westfield, Massachusettsissa.

 Mitä jäi puuttumaan?

Maailmassa on satoja ellei tuhansia pulttilukkokonstruktioita. Mikä niistä on kaikkien aikojen paras? Jos RifleShooter järjesti äänestyksen, niin me voisimme tehdä saman. Eli omia suosikkeja tähän jutun perään! Äänestyksen hinta on oikea eli ilmainen. USA:ssakin rintama repesi välittömästi jutun ilmestyttyä pari viikkoa sitten. Suomessa mielipiteet eronnevat samalla lailla.

USA:ssa ehdotettiin mm. seuraavia konstruktioita alkuperäisen luettelon kilpailijoiksi: Mosin-Nagant, Lee-Enfield SMLE, Browning A-Bolt, Dakota, Kimber 84/8400, Rigby, Holland & Holland, Mossberg, Heym, Musgrave, Sauer 202. Jokaisella ehdottajalla on ollut oma tarinansa liitettäväksi oman suosikin kehuihin. Ja näinhän se menee. Omakohtaiset mieluisat muistot tai muut subjektiiviset mielipiteet saattavat ajaa objektiivisen arvioinnin edelle.

Suomen Top 10

Asetoimittajana arvioisin, että Tikka T3:n pitäisi kuulua tukevasti listalle. Kokonaisarviointiin tulisi kuulua myös tuotantotaloudellinen suunnittelu, mikä heijastuu aseen myyntihintaan. Eräs jenkki arvioi T3:a seuraavasti: ”Metsästyskiväärini on kuitenkin Tikka. Se on kevyt, käyttäjäystävällinen, järkevän hintainen ja yksinkertaisesti nautinto ampua. Jokainen tätä kokeillut tulee todennäköisesti rakastumaan aseeseen. Eikä sen ostaminen tuhoa perheen budjettia.”

Luulisin Torsti Laaksosen  suunnitteleman Tampereen Asepajan Lakelanderin saavan myös ääniä. Tämän kiväärin valmistusmäärä Suomessa jäi melko vähäiseksi ennen kuin projekti myytiin ulkomaille. Vanhemmat Sakot ja Tikat saanevat myös ääniä.

Mosin-Nagant-johdannaisten luulisi nousevan listoille jo siksi, että niitä on Suomessa valtavasti. Olen kritisoinut M-S:n heikkoja kohtia metsästyskäytössä, mutta sotilasaseena se oli etevä. Mosin-Nagant 1891 lienee maailman eniten valmistettu pulttilukkokivääri. Wikipedian mukaan valmistusmäärä on 37 miljoonaa kappaletta. Vuoden 2014 IWA-näyttelyssä näin Mosin-Nagantin metsästysmallien uustuotantoa venäläisen näytteilleasettajan osastolla.

Joka tapauksessa oma kiväärihän on se Suomen paras! Ellei sitten Euroopan paras? Jaa mielipiteesi. Anna palaa! Mielipiteen antaminen edellyttää rekisteröitymistä Erän nettikäyttäjäksi, mutta siellä ei kysellä mitään intiimejä. Yksinkertaisesti käyttäjätunnus (voi olla joko nimimerkki tai oma nimi) ja toimiva sähköpostiosoite riittävät.

Jotta saadaan pää auki, avaan keskustelun omalla mielipiteelläni. Anna jatkoa. Sana on vapaa.

 

Tikka T3 Sporter on eräs **:sta T3-mallista. Se on suunnteltu rata-ammuntaan, esimerkiski SML:n metsästysammuntoihin. Ase Utran äänenvaimentimen ja kiikaritähtäimen saa jo tehtaalla asennettuina. Kuva: Sako

Tikka T3 Sporter on eräs yli sadasta T3-mallista. Se on suunniteltu rata-ammuntaan, esimerkiksi SML:n metsästysammuntoihin. Ase Utran äänenvaimentimen ja kiikaritähtäimen saa jo tehtaalla asennettuina. Kuva: Sako