Viime blogissani kerroin, kuinka suurten ikäluokkien asearsenaali on tulossa selvitystilaan. Tällä kerralla yritän valottaa vaihtoehtoja, miten menetellä käyttöä ja/tai omistajaa vailla olevien aseiden kanssa.

Eräs tapa päästä eroon aseista on antaa ne Poliisihallituksen huutokauppaan (kohta 2). Ylikonstaapeli Ilkka Leino (sormi ojossa) on meklaroinut ja nuijinut pöytään tuhansia aseita. Aseita nostaa huutokauppayleisön nähtäväksi Pertti Toura. Kuva: Pekka Suuronen

Periaate on sama, josko kyseessä on elossa olevan aseen omistajan halu realisoida aseet hyvissä ajoin vaiko perikunnan pakkorako. Perikunnalla on aseen omistajan kuoleman jälkeen kuusi kuukautta aikaa ratkaista asekysymys. Vaihtoehtoja on useita. Luettelo kulkee järjestyksessä myyjän kannalta helpoimmasta ratkaisusta työläimpään.

(1) Luovutetaan aseet poliisille ilman korvausta

Tällainen mahdollisuus kirjattiin aselakiin v. 2004 ns. armonvuosipykälän yhteydessä. Aseet voi lahjoittaa valtiolle ilman vastiketta eli ”ilmaiseksi”. Käytännön toimenpiteet hoitaa oman paikkakunnan poliisilaitos. Aseet tuhotaan POHA:n Asehallintoyksikön toimesta. Käytännössä puut poltetaan lämmitysenergiaksi ja metalliosat sulatetaan teollisuuden raaka-aineeksi. Tämä ratkaisu edustaa ”kierrätystä” ja ”ekoa”.

Aseita ei saa lähteä omin luvin kuljettelemaan, vaan on soitettava poliisilaitokselle, kerrottava aseiden ja patruunoiden laatu ja määrä ja kysyttävä toimintaohjeita. Saattaa käydä niinkin, että poliisi tulee noutamaan aseet. Jos aseet ovat luvallisia, niin annetaan aseluvat mukaan. Jos aseet ovat luvattomia, tämä pitää mainita ensimmäisessä yhteydenotossa. Luovuttajalle ei tule sanktioita silloin kun aloite tulee luovuttajalta.

Edut +++ : Turvallinen tapa. Kaikkein yksinkertaisin ja helpoin tapa päästä eroon aseista ja patruunoista.

Haitat – – – : Luovuttaja ei saa mitään korvausta.

(2) Luovutetaan aseet poliisille huutokaupattavaksi omistajan laskuun

Tällainen on myöskin ollut mahdollista vuodesta 2004. Käytännössä aseita on kertynyt niin paljon Asehallintoyksikön varastoihin, että huutokauppa-aika on venynyt parin vuoden pituiseksi. Aseen omistaja saa huutokaupan myyntihinnasta 32 euroa ylittävän osuuden ”sitten joskus”. Huutokaupan minimihuuto on 50 euroa. Jos minimihuutoa ei tule, ase pannaan niin sanotusti pataan eli sulatukseen. Kun aseita joutuu tähän menettelyyn ylipursuavasti, ovat huutokaupan vakituiset ostajat tulleet valikoiviksi. Viime vuosina on noin 50 % huutokaupatuista aseista joutunut pataan, kertoo asehuutokauppojen vakiomeklari, ylikonstaapeli Ilkka Leino. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jos kyseessä on yksipiippuinen haulikko, sportteerattu vanha sotilaskivääri, 22-pistooli tai Valmetin ja Tikan varhaiset haulikot, niin vain keräilykuntoiset aseet välttyvät pataan joutumiselta. Aseiden luovuttaja ei saa tällöin mitään rahaa, mutta toisaalta hänelle ei synny mitään kulujakaan.

Aseiden toimittamisessa poliisille noudatetaan ensimmäisen kohdan menettelyä.

Edut +++ : Turvallinen tapa. Melko helppo tapa päästä eroon aseista. Jos ase sattuisi kiinnostamaan huutajia, luovuttaja saa joskus jotain korvausta.

Haitat – – – : Todennäköisyys korvauksen saamiseksi on alle 50 %.

(3) Myynti aseliikkeeseen

Aina voi kysyä aseliikkeestä, ottaisivatko he tarjoamasi aseet myyntiin. Älä kuitenkaan lähde summamutikassa viemään aseita liikkeeseen, vaan soita ensin. Aseliikkeillä on ylivarastoa käytetyistä aseista, eivätkä kaikki liikkeet huoli käytettyjä. Aseliike ei ota vastaan luvattomia aseita, vaan näissä tapauksissa luovutus poliisille jää ainoaksi vaihtoehdoksi (kohta 1).

Edut +++ : Turvallinen tapa. Ammattilainen arvioi aseiden arvon ja voi paikan päällä heti ”päin pläsiä” sanoa, onko tarjottu aarre kotka vai kalkkuna. Jos liike ottaa aseen varastomyyntiin, saat rahat heti. Jos liike ottaa aseen myyntitiliin, saat rahat vasta kun ase on myyty liikkeestä ulos.

Haitat – – – : Aseiden myyntiaika (myyntitilissä) on todennäköisesti pitkä tai erittäin pitkä. Voi olla työn takana löytää aseliike, joka näinä päivinä suostuu ostamaan aseita.

(4) Myynti tai luovutus suvulle

Jos suvussa on halukkaita ja aselupakelpoisia ottajia, voidaan aseet myydä tai lahjoittaa sukulaisille tai tutuille. Aseen hankintaluvan edellytykset on lueteltu ampuma-aselain 43 §:ssä. Yksinkertaistaen aselupa voidaan myöntää 18-vuotiaalle suhteellisen nuhteettomalle henkilölle seuraaviin käyttötarkoituksiin: (1) metsästys, (2) ampumaurheilu, (3) muistoesineeksi. Metsästysargumenttia varten tarvitaan käytännössä metsästäjätutkinnon suorittaminen ja riistanhoitomaksun maksaminen (= ”metsästyskortti”). Muutamia muitakin mahdollisuuksia on, jotka löytyvät tuosta 43 §:stä.

Ampumaurheiluargumentti ei ole niin selkeä kuin metsästys. Lähtökohtana voidaan pitää ampumaseuran jäsenyyttä sekä aseen ja kaliiperin soveltuvuutta urheiluammuntaan. Pistoolilupaan vaaditaan 20 vuoden ikä ja kahden vuoden harrastuneisuus. Muistoesine on ehkä kaikkein vaativin rasti. Lakitekstissä sanotaan: ”Muistoesineenä säilyttämiseksi lupa voidaan antaa muun kuin erityisen vaarallisen ampuma-aseen tai sen osan hankkimiseen yksittäisessä tapauksessa, jos hakija osoittaa ampuma-aseella tai aseen osalla olevan hänelle erityistä historiallista tai muuta muistoarvoa.” Käytännössä perusteluihin vaaditaan todistettuja historiallisia faktoja, hakijalta verbaalisia kykyjä sekä aselupaviranomaiselta asemyönteistä asennetta.

Edut +++ : Aseet pysyvät ”suvussa”. Omaisille mahdollisesti tärkeä historia säilyy.

Haitat – – – : Aseista ei saada tutuilta maksimaalista hintaa tai ei rahaa ollenkaan (= lahjoitus). Aseen hankkimislupien saanti voi kestää kauan ja/tai olla epävarmaa. Aselupa maksaa 78 euroa ensimmäiseltä aseelta ja 35 euroa saman lupatyypin seuraavilta aseilta.

(5) Yksityinen myynti ilmoittelun kautta

Tämä oli aikoinaan tavallista ja vielä nykyäänkin harjoitettu myyntitapa. Media on vaihtunut paljolti alan lehdistä internetiin. Suurin alan portaali lienee eralle.net. Myös Tori.fi:ssä ja huuto.net:issä ilmoitellaan aseita. Myyjän ei pitäisi huudella nimeään, osoitettaan eikä puhelinnumeroaan avoimesti. Kannattaa hankkia prepaid-puhelinliittymä vain kaupankäyntiä varten ja myös erillinen sähköpostiosoite ilman omaa nimeä. On valmistauduttava monen sortin ostelijoihin ja renkaanpotkijoihin. ”Mikä olis tiukka hinta?” fraasi tulee myyjälle tuttuakin tutummaksi.

Edut +++ : Aseista saadaan todennäköisesti paras mahdollinen hinta. Ase pääsee todennäköisesti hyvään kotiin ja arvoiseensa käyttöön.

Haitat – – – : Riskaabeli ja työvoimavaltainen tapa. Myyntiaika voi olla todella pitkä. Vaatii myyjältä paljon työtä, pitkää pinnaa ja internet-osaamista. Soveltuu vain kovahermoisille. Myyjälle jää vastuu ostajan laillisuuden selvittämisestä.

(6) Aseen deaktivointi

…eli saattaminen ampumakelvottomaan kuntoon. Tämä on niin monimutkainen aihe, että sen käsittely jää jonkin tulevan blogin varaan.

POHA:n huutokaupoissa myyntiin tulevat aseet ovat demokraattisesti riti rinnan, niin Baikalit kuin Holland & Hollanditkin. Ostajalla on puoli tuntia aikaa tutustua aseisiin, arvioida mikä on kotka, mikä kalkkuna, päättää mitä aseita ryhtyy huutamaan ja määrittää oman huutonsa ylärajan. Aseita ei saa irti vaijereista. Kuva: Pekka Suuronen