Lapualla toimiva NorDis Oy (Nammo Lapuan tytäryhtiö) ja Vantaalla toiminut All Optics Oy ovat yhdistäneet toimintansa. Tuloksena on maahantuontia ja tukkukauppaa harjoittava yritys, jonka nimi on NorDis Oy (Nordic Distribution) ja kotipaikka sekä pääkonttori Lapualla.

Saksalaiset Feinwerkbau-kilpailuaseet ovat olleet NorDisin edustuksena jo kauan. Kuvassa FWB paineilmakivääri 800 X.

Lapualla toimivat Marko Ala-Ketola (toimitusjohtaja), Jani Virtanen (myyntipäällikkö), Sari Tikkala (myynti- ja markkinointikoordinaattori) sekä Jukka-Pekka Niemitalo (myyntikoordinaattori ja sähköisen liiketoiminnan kehittäjä). Varastosta huolehtii Francois Potgiter.

NorDisilla on kaksi myyntikonttoriksi luonnehdittavaa toimipistettä. Helsinki-Vantaan Technopolisissa toimii Helena Elfvengren (varatoimitusjohtaja). Hän hoitaa yrityksen vaatepuolta. Toinen etätoimipiste on Oulussa, jossa pitää päämajaa Ismo Rosenberg (myyntipäällikkö). Seurauksena on jonkin verran hajasijoitettu yritys. Maahantuontivarasto sijaitsee Lapualla paitsi vaatevarasto Vantaalla. Missään näistä toimipisteistä ei ole vähittäismyyntiä tai myymälää.

Tässä esitetyt tiedot ovat merkittäviä lähinnä kauppiasportaalle, mutta toki kuluttajallekin voi tulla tarvetta asioida teknisten yksityiskohtien, huollon tai takuun osalta. Uudehko NorDis-tiimin jäsen Jukka-Pekka Niemitalo kehittää sähköistä asiointijärjestelmää, jossa kauppiaat ja kuluttajat voivat asioida netissä 24/7 niin tilausten kuin teknisten kysymystenkin osalta.

Yhdistynyt tuotepaletti

Blaser F3 Super Sport on uudehko ratahaulikko sporting-ammuntaan.

All Opticsin mukana tulevat mm. brändit Blaser, Mauser ja Nikon-urheiluoptiikka. Blaserilla ja Mauserilla on nykyisin sama omistaja. Blaser saavutti nimeä suoravetolukkoisella R93-metsästyskiväärillä, joka on nykyisin R8. Viime vuosina F3-haulikko on tehnyt tuloaan kiekkoradoille. Blaser valmistaa myös kertalaukauskivääreitä, kaksoiskivääreitä sekä drillinkejä.

Mauseria kunnioitetaan pulttilukkokiväärin kehittäjänä. Ja tietysti vanhempi polvi puhuu yhä ”Mauser-mitasta” eikä työntömitasta eli tönäristä. Tänä päivänä Mauser valmistaa legendaarisen M98 pulttilukkokiväärin modernisoituja versioita. Nämä kiväärit ovat usein arvokkaita. Nikon-urheiluoptiikka on kiikaritähtäimiä ja katselukiikareita. Kameroilla on toinen maahantuoja.

NorDisin tärkeänä funktiona on emoyhtiö Lapuan patruunoiden, komponenttien sekä VihtaVuori-reloruudin jakelu. Saksalaiset Feinwerkbau-kilpailuaseet ovat olleet kauan ohjelmassa. Uudempi edustus on saksalainen SIG-Sauer, jolla on pistoolien ja AR-tyyppisten aseiden lisäksi SML-ammunnoissa käytettyjä kilpailukivääreitä. Oberland-”arskat”, Voere- ja Grulla Armas-metsästyskiväärit sekä Steyr- ja MatchGuns-kilpailuaseet täydentävät asepalettia.

Muita NorDisin markkinoimia tuotteita ovat saksalaiset ja sveitsiläiset mustaruudit, H & N-ilma-aseluodit, Zenith-nallit, SmartReloader- ja Redding-jälleenlatausvälineet, SuperChrono-luodinnopeusmittarit, Kongsberg-maalilaitteistot, GRS-kiväärintukit, Corrosafe-turvakaapit, Leica- ja Karl Kaps- katselukiikarit ja -kiikaritähtäimet, MSA Sordin-kuulosuojaimet sekä VFG-puhdistusvälineet.

Haulikonpatruunoita löytyy Vihtavuori-, Hubertus-, Treffer- ja Torhammer-merkkisinä.

Smith & Wesson jää vaille maahantuojaa

NorDis on ilmoittanut, että se ei enää edusta eikä maahantuo amerikkalaista Smith & Wessonia. Tämä on eräs maailman kuuluisimmista ja vanhimmista asemerkeistä, perustettu 1852. Smith & Wesson on ollut Lapualla vuodesta 1995, jolloin Ultramatic Oy edustuksineen myytiin silloiselle Patruunatehdas Lapua Oy:lle. Runo Kurko perusti Ultramaticin v. 1973 Smith & Wessonin ympärille. Pitkä putki katkeaa.

Yhdysvalloissa on vallinnut muutaman viimeisen vuoden ajan sekä aseisiin että patruunoihin kohdistunut uskomaton ostoryntäys. Tässä kahinassa pienen ostajamaa Suomen tarpeet ovat jääneet taka-alalle. Seurauksena on ollut toimitusvaikeuksia niin aseiden kuin varaosienkin osalta. Smith & Wesson ei ole suinkaan ollut rikoksessa yksin, vaan sama koskee lähes kaikkia yhdysvaltalaisia aseita ja oheistuotteita. Thompson/Center, jonka Smith & Wesson osti v. 2007, on ollut samanlaisissa toimitusvaikeuksissa. NorDis luopui T/C:stä jo aikaisemmin.

Thompson/Center Venture Predator on metsästyskivääri, joka jäi kokonaan tulematta Suomeen.

Entinen maahantuoja Runo Kurko lausahti näkemyksenään, että Smith & Wesson tulee jäämään vaille systemaattista Suomen maahantuontia epämääräiseksi ajaksi. Edellä mainittujen toimitusvaikeuksien lisäksi pistoolien (”käsiaseiden”) hankkimisluvan ehtoja on kiristetty sen verran että kepeimmillä ajatuksilla liikkeellä olevat wannabe pistolerot saattavat luopua ajatuksesta. Pistoolilupia myönnetään vanhaan tapaan ja edelleen aseluvan edellytykset täyttäville, mutta halukkaiden joukko on vähentynyt. Lisäksi aseluvan hinta on nykyisin tukeva 78 euroa. Tosin hinta on sama kaikille luvanvaraisille aseille, niin haulikoille kuin pienoiskivääreillekin.

Kurko huomauttaa, että markkinoilla on runsaasti käytettyjä Smith & Wessoneita, monet erittäin hyväkuntoisia ja vähän ammuttuja. Kurko kertoo mielipiteenään, että vanhat revolverit olivat paremmin valmistettuja kuin nykyiset, joissa käytetään paljon MIM-osia (Metal Injection Molding).

Joten pitäkää huolta vanhoista, hyvistä Smitikoistanne!

 

Tyhjiä patruunahyllyjä Phoenixin Walmartissa Arizonassa. Vitriiniin on kiinnitetty tiedote: ”Jotta voisimme palvella niin montaa asiakasta kuin mahdollista, meidän on rajoitettava myyntiä kolmeen patruunarasiaan per asiakas per päivä”. (On paljon suomalaisia, jotka eivät osta kolmea rasiaa koko vuotena!) Kuva: Pekka Suuronen