Tämä on markkinoiden uusin ”jälleenlataajan raamattu” eli yhdistetty itselataajan tietopaketti ja reseptikirja. Sen on julkaissut Norma Precision AB, Ruotsin Åmotforsissa runsaat 110 vuotta toiminut keskisytytteisten kiväärin luotipatruunoiden, hylsyjen ja luotien valmistaja. Se on toinen Norman julkaisema täysimittainen latausmanuaali.

Norma valmistaa enemmän kiväärikaliipereita kuin kukaan muu, yli 110 kpl. Siinä on tämän manuaalin vahvuus. Kirjassa on esitelty 87 kaliiperia 222 Remingtonista 505 Gibbsiin ja annettu näille tuhansia reseptejä. Mukana on metsästäjien, ISSF- ja kasa-ampujien käyttämiä kaliipereita. Kuitenkin sillä rajoituksella että mukana ovat vain sellaiset kaliiperit, joille Norma valmistaa hylsyjä. Niinpä mm. 6,5 x 47 Lapua, 7 x 33 Sako ja 9,3 x 66 Sako jäävät puuttumaan. 338 Lapua Magnum sen sijaan on mukana.

Norma valmistaa Mosin-Nagant-hylsyä venäläisenä versiona 7,62 x 54R mutta reseptien luodit ovat 308 Win.:ssä käytettyjä luoteja. Manuaalissa kerrotaankin arvojen ammutun 7,62 x 54R-pesällä mutta 30-06 testipiipulla. Väljemmissä venäläis- ja suomalaismitoitetuissa kivääreissä (isokaliiperi 7,91-7,92 mm) lähtönopeudet voivat olla hieman alhaisempia mutta Norma uskoo tarkkuuden olevan silti riittävä 30-kaliiperin luoteja käytettäessä.

Kehittyneen harrastajan kirja

Norman manuaalissa on 442 sivua. Sivukoko on 156 x 240 mm. Kirja on sidottu, kovakantinen, Norman naapurissa Arvikassa painettu. Sen ulkoasu on huolellinen ja paperin laatu päällystetty. Teos on neliväripainettu, mutta jotkut kuvat ovat mustavalkoisia. Kieli on englanti eikä muita kieliversioita ole suunnitelmissa.

Kirjan alkusanat lausuu Norman nykyinen CEO, suomalainen Paul-Erik Toivo. 29-sivuisen erittäin mielenkiintoisen Norma-historiikin on kirjoittanut hiljattain eläkkeelle jäänyt CEO Torbjörn Lindskog. Norman historia on varsin värikäs ja omistajia on vuosien varrella ollut useita. Vuodesta 2002 Norma on ollut Sveitsin valtion omistuksessa (RUAG Ammotec).

Hylsyn ja luodin valmistuksesta sekä patruunoiden lataamisesta kerrotaan 21:llä sivulla. Sisäballistiikasta on 11 sivua, ulkoballistiikasta samoin 11. Ruudista on 38 sivua ja nalleista kuusi. Näiltä sivuilta jälleenlataaja löytää perusteellista tietoa ja olisipa kumma, jos ei löytäisi jotain uuttakin. Näiden vuoksi antaisin Norman manuaalille epiteetin ”kehittyneen harrastajan kirja”.

Jälleenlatausprosessille ja turvallisuusasioille on annettu 22 sivua. Sitten tuleekin 276 sivua latausohjeita eli reseptejä.

Reseptiosuus (Loading data)

Jokaisesta kaliiperista on sivun mittainen esittely jossa kerrotaan historia ja muuta yleistietoa esim. käyttötarkoituksesta. Patruunakuvassa esitetään kaikki tarvittavat mitat sekä millimetreinä että tuumina. Testiaseesta kerrotaan piipun pituus ja rihlan nousu sekä milleinä että tuumaisella tavalla ilmoitettuna (esim. 1-14″). Kaliiperin maksimipaine ilmoitetaan yksiköissä bar ja psi. Sitä ei ole ääneen sanottu mutta oletettavasti tämä on C.I.P. maksimipaine.

Nallista ilmoitetaan merkki ja tyyppi. Kirjassa on käytetty pelkästään Winchesterin nalleja. Isona nallina on käytetty Magnum-nallia (WLRM). Tekstiosassa käsitellään erimerkkisten nallien eroja. Brisanttisuudessa ja paineenmuodostuksessa (Pmax) on merkkien kesken eroja, mutta nallin korvaamiseen toisenmerkkisellä ei manuaali ota kantaa tai anna neuvoa. Joskus ja jostain olen lukenut, että varsinkin liikuttaessa maksimilatausten tasoilla reseptin nallimerkkiä ei tulisi vaihtaa. Tässä mielessä ollaan turvallisemmalla puolella, sillä Winchesterin Magnum-nalli on markkinoiden kuumimmasta päästä. Ilmeisesti vain Federal olisi vielä kuumempi.

Hylsy on tässä manuaalissa aina Norma. Hylsyn tilavuus ilmoitetaan veden painona graineissa. Ruutilatauksesta ilmoitetaan kullekin luodille vain minimi ja maksimi, ei väliarvoja. Näille annetaan lähtönopeus sekä m/s että fps. Ruutilataus annetaan ainoastaan graineina. Patruunan kokonaispituus (C.O.L.) ilmoitetaan milleinä ja tuumina.

Luotimerkit ovat Norma, Sierra, Nosler, Barnes, Hornady, Swift, Berger, Shilen (6mm PPC ja 6XC) sekä Woodleigh (8 mm kaliiperista ylöspäin). Luotien B.C.:t on ilmoitettu. Luotipaino ilmoitetaan näyttävästi graineina ja gramma-arvo on alla pienempänä.

Ruuti on aina Norma. Laatuja on kahdeksan kaliiperiin ja luodin painoon sovitettuina. Kirjassa on Eurenco Boforsin laatima ekvivalenssitaulukko, jossa on luetteloitu brändit Vihtavuori, Rottweil, Accurate, Hodgdon, Winchester, IMR, Alliant ja Raufoss. Näitä on verrattu Normaan suhteellisina indekseinä palamisnopeuden ja paineen osalta. Taulukkossa varoitetaan, että se on julkaistu vain informaation vuoksi ja että lataajan tulisi aina pitäytyä annettuihin todellisiin ja testattuihin ruutiannoksiin.

Monen kaliiperin kohdalla varoitetaan, että annettua ruudin minimiannosta ei saa alittaa. Tekstissä on mainittu sana ”detonation”. Takavuosina ”alilatausdetonaatio” oli asetoimittaja P.T.K.:n keppihevonen. 300 Win. Magnumin kohdalla on mainittu, että Norma on valmistanut kahden painoisia ja tilavuuksisia hylsyjä. Näille on omat latauksensa. Monen kaliiperin kohdalla on ”Comments from Lab” eli erityishuomioita ja -huomautuksia kyseisestä kaliiperista.

Lopuksi kirjasta löytyy kahdeksan sivun ”Glossary” eli termistön selitys sekä pari sivua muunnostaulukoita metriset vs. englantilaiset mittayksiköt. Uusimmat SI-yksiköt eivät ole vielä käytössä tässä kirjassa, mutta niinpä aseala onkin konservatiivista populaa ja eikä ole hätäisesti omaksumassa viimeisimpiä uutuuksia.

Pro-luokan manuaali

Pidän Norma Reloading Manualia arvokkaana ja hyvin tehtynä teoksena. Englannin kielen hyvä taito on tarpeen jos aikoo imuroida tekstisivuilta kaiken tiedon. Jos taas käyttää manuaalia pelkästään reseptien lähteenä, niin numerothan ovat samoja kaikilla kielillä.

On ymmärrettävää, että Norma julkaisee dataa vain oman brändin hylsyille ja ruudille. Norman ruuti on tällä hetkellä heikossa jakelussa Suomessa. Nettitiedon perusteella Normaa olisi aseliikkeissä Porissa, Raumalla, Haapajärvellä, Oitissa, Porvoossa sekä paria laatua Espoon Kauklahdessa. Mm. Lohjan ja Klaukkalan liikkeet suunnittelevat ottavansa Norman ohjelmaan heti kun saatavuus paranee.

Uudella maahantuojalla Gyttorp Finlandilla on ruutiluvat haussa. Ne ottavat aikansa. Gyttorpilta arvellaan, että lokakuussa 2014 ruutia voisi olla saatavilla. Norman relo-ruudit (jotka valmistaa Bofors Karlskogassa) ovat hyvässä huudossa itselataajien keskuudessa. Norman myyntipakkaus on 500 g purkki, mikä on hyvä asia kotisäilytyksen kannalta. Tavallisessa asunnossa saa säilyttää enintään 2 kg ruutia, joten laillisesti kotona voisi pitää neljää eri lajia Normaa.

Norman manuaalin tulo aseliikkeisiin ottaa sekin oman aikansa ja kulkenee käsi kädessä ruudin kanssa. Välittömään tarpeeseen manuaalin saatavuutta voi kysyä maahantuojalta: info (at) gyttorp.fi. Kirjan suositushinta on 72 euroa.