Suomalainen mies tykkää todistetusti ”kropata” mekaanisia asioita kuten autoja, moottoriveneitä, pienkoneita – ja aseita. Aseiden kropaajille on julkaistu oppikirja. Asialla on jälleen Kuopion aseinsinööri Tapio Suihko. Olen kertonut hänen edellisistä kirjoistaan blogeissani. Voit lukea näistä tästä ja tästä.

Uusimman kirjan nimi on Asetekniikan perustiedot. Alaotsikkona on Asesepän oppikirja, osa 1. Tästä voi vetää johtopäätöksen että lisää on tulossa. Teos on vanhan kaavan mukaan kierreselkäsidottu (pysyy auki halutulta kohdalta) ja A5-kokoinen. Sivuja on 154. Toteutus on kansia lukuunottamatta mustavalkoinen ja harmaasävytetty. Kuvat ovat etupäässä piirroskuvia mikä on selkeätä tämänkaltaisessa teoksessa.

Harjoituksen tarkoitus

Kirjan johdannossa on punainen lanka niin selkeästi esitetty että lainaan siitä aivan suoraan:

Asesepän oppikirja 1. osa sisältää matemaattiset ja fysikaaliset perustiedot asetekniikasta, aseiden rakenteesta, ballistiikasta, patruunoista, tähtäinlaitteista ja lisävarusteista.

Kirja sisältää ammattialan perustietoihin kuuluvat suureet kuten SI-järjestelmän ja asealan mittayksiköt, tietoja kansainvälisistä CIP- ja SAAMI-standardeista sekä asealan englanti-suomi-asesanaston. Runsas kuvitus elävöittää asioiden ymmärtämistä. Historiallisena sisältönä esitetään aseiden nimitysten etymologinen tausta.

Kirja on tarkoitettu asesepän oppikirjaksi. Soveltuu erinomaisesti jatko-opiskelun lähdeteokseksi sekä tietopankiksi metsästäjälle, aseharrastajalle ja urheiluampujalle. Opaskirjaa kannattaa myös käyttää lähdeaineistona asekorjaamoissa, poliisin työssä ja aseliikkeiden myyjillä sekä aseiden maahantuojilla.

Hieman juhlavan kuuloista introa ei kannata pelästyä. Sisältö on ikään kuin lukuisia pieniä palasia tai tietoiskuja. Toisaalta kenestäkään ei tule valmista aseseppää pelkästään tämän kirjan lukemisen jälkeen. Näkisin kirjan hyödylliseksi ja suositeltavaksi jokaiselle aseenomistajalle joka haluaa syventyä aseeseen hiukankaan yli tavanomaisen huoltopurkamisen rutiinipuhdistusta varten.

Kuvittelisin, että monelle aseenomistajalle olisi hyödyllistä tietää ainakin perusasiat projektiilin ballistisesta kertoimesta, sulkuvälistä, itselataavan aseen toimintaperiatteesta, piipun elinikään vaikuttavista tekijöistä, ulosvetimen ja -heittimen toiminnasta sekä laukaisukoneiston ja varmistimen periaatteista. Kirjasta löytyy myös vastaus iänikuisiin kysymyksiin, paljonko on naula, graini ja drakma grammoissa, tai jaardi metreissä, tai psi bareissa tai kilopascaleissa. Löytyvät myös virsta, arsina ja linja, vaikka niitä enää harvemmin käytetään, kuten kyynärääkään, joka jääkin kirjassa vaille muuntokerrointa.

Ei ole haittaa siitäkään tiedosta, mitä C.I.P.-asetarkastuksessa (esimerkiksi Riihimäellä) tutkitaan, mitkä ovat hyväksymisen ja hylkäämisen kriteerit ja millaisilla latauksilla aseet koeammutaan. Kirjan lopussa on luettelo esimerkkeineen aseiden luvanvaraisista osista. Polisihallitushan tiukensi luvanvaraisten osien luetteloa vuoden 2011 ohjeistuksessa. Luvanvaraisen osan hallussapito ilman asianmukaista lupaa on ampuma-aserikos tai -rikkomus.

Tilaukset suoraan Kuopiosta

Aseinsinööri Tapio Suihko on tehnyt kaikki neljä kirjaansa omakustanteena ja hän myös myy niitä suoraan. Kaikkien hinta on 40 euroa/kpl sisältäen postikulut. Helpoiten tilaus käy netissä tästä osoitteesta.

T:mi Aseinsinööri toimii myös asepurkaamona ja romuttamona. Ongelma-aseesta pääsee eroon tätäkin kautta. Toisaalta, vanhan aseen varaosaa voi kysyä tästä lähteestä.