Otsikon mukainen konsepti ei ole uusi. Onhan Suomessa rakennettu tarkkuuskivääreitä ratakäyttöön Lappalaistussareista, Leijonista ja Ilveksistä lähtien.

Jyri Jalosen peruskivääri vaikkapa SML:n metsästysammuntoihin. JJ-920 lippaallinen lukkolaite, Jarno Kemppaisen laminaattitukki ja Arto Peuralan piippu. Kaliiperi vaikkapa 6 mm BR.

Nykypäivän tilanne on toinen. Teollisia asetehtaita on Suomessa jäljellä enää yksi. Sillä on malleja, joiden nimessä on target tai sniper. Ne eivät kuitenkaan ole puhdasverisiä rata-aseita. Sakon syömähammas on metsästyskiväärin konsepti.

Pienempiä toimijoita on muutamia. Aloitetaan läntiseltä Pirkanmaalta. Sastamalan kaupungin Roismalan kylässä vaikuttaa aseseppä ja -valmistaja Jyri Jalonen.

Jyri Jalonen

Hän on valmistanut omia lukkolaitteitaan eli aktioita kohta 30 vuotta. Nettisivuilta löytyy kuvaus erilaisista lukkolaitteista eri kaliipereille ja eri tarkoituksiin. Järeintä päätä edustaa JJ-50 kaliiperissa 50 BMG. Lukkolaitteita löytyy sekä lippaalla että ilman. JJ-92A:n runko on lentokonealumiinia teräsinserteillä, muut ovat puhtaasti teräsrakenteisia. Lukko, laukaisulaite ja varmistin ovat kaikki Jalosen itsensä suunnittelemia.

Jalosen toiminta on pienimuotoista. Paperiesitteitä ei ole, ei myöskään jälleenmyyntiverkostoa. Ase tilataan ja ostetaan suoraan valmistajalta. Hinnat, käsirahat ja toimitusajat neuvotellaan hänen kanssaan. Tyypillinen toimitusaika on 3-6 kuukautta.

Jalonen on saavuttanut ”piireissä” sellaisen maineen, että enempää markkinointityötä ei tarvita. Aktioon liitettävän piipun merkki on neuvoteltavissa, mutta seuraavassa tulee eräs ehdotus.

Peuralan Asepaja

Arto Peurala perusti asealan yrityksen Kuortaneelle v. 2008. Hänellä on taustaa pienestä pitäen rata-ammunnasta, metsästysammunnasta ja metsästyksestä. Mutta tärkeämpää on, että hän on valmistunut Ikaalisten aseseppäkoulusta aseartesaaniksi v. 2009.

Stormin piippuvelho Erkki Mäkinen oli tehnyt eläkkeelle lähtöä jo vuosia. Tämä oli kulkeutunut myös Arton korviin. Tehtiin epävirallinen sukupolvenvahdos. Arto Peurala aloitti piippujen valmistuksen ja Erkki Mäkinen lopetteli. Varmaankin tietotaitoakin ”testamentattiin” tässä yhteydessä. Seurauksena on tämänhetkinen tilanne, missä kiväärinpiippuja valmistaa Suomessa tasan kaksi toimijaa: Sako Riihimäellä (suuria määriä) ja Peurala Kuortaneella (paljon vähemmän).

Jyri Jalonen käyttää Peuralan Asepajan piippuja lukkolaitteittensa jatkeena. Jaloselta voi tilata muunkin merkkistä piippua, esim. saksalaista Lothar Waltheria, mutta Peuralalta saa oman tuotemäärityksen mukaisen piipun helpommin, nopeammin ja halvemmalla.

Asepuutyö J. Kemppainen

Otsikon mukainen yritys on perustettu Ouluun v. 2013. Sen virallinen kotipaikka on kuitenkin Suomussalmi, missä kunnassa vaikutti eräs Suomen tunnetuimmista tukkisepistä, Antero Lauronen. Yhteenlaskun kaksi plus kaksi tuloksena saadaan, että Antero Lauronen on toteuttanut ajatuksensa eläkkeelle jäämisestä. Hän on myynyt konekantansa Jarno Kemppaiselle (36), joka on siirtänyt toiminnan Ouluun.

Jos Jaloselta tilaa kokonaisen kiväärin, niin hän käyttää ensisijaisesti Jarno Kemppaisen laminaattitukkia. Viitehinta valmiille 300 m ratakiväärille kaliiperissa 6 mm BR, laminaattitukilla, ilman koukkuperää, ilman lipasta, ilman tähtäimiä, on 2.500 euroa.

Tätä voi verrata hintaan, jonka kuulin maaliskuussa IWA:ssa Grünig + Elmigerin osastolla. G+E:n RS III FT 300 vapaakivääri sisälsi alumiinitukin, peräkoukun ja tähtäimet, mutta hintaakin oli sitten 7.712 Sveitsin frangia.

Metsästykseen?

Tässä on puhuttu keskisytytteisestä 300 m rata-aseesta. Jyri Jalonen voi tehdä myös metsästyskiväärin, mutta kuulemma niitä on mennyt vähän ratakivääreihin verrattuna. Arto Peurala tekee piippuja enemmän metsästysaseisiin kuin ratakivääreihin. Jarno Kemppaisen yritys on uusi ja hakee vasta uomaansa, mutta sivuston mukaan kaikki tukkityöt käyvät, myös korjaustyöt.

Kolmisen vuotta sitten tein blogin äänekoskelaisesta Jouko Kinnusesta, joka valmistaa kustom-aseita (JO-KI). Vaikka hänellä itsellään on kasa-ampujan tausta, hän valmistaa tilauksesta kevyitä metsästyskivääreitä.

Eikä sovi unohtaa Pirkan Asetta Orivedellä. Se valmistaa metsästyskivääriä Lynx. Pirkan Ase on löytänyt (tai oikeammin raivannut itselleen) erikoisen markkinaraon, jossa se valmistaa erittäin hienosti rakennettuja ja viimeisteltyjä aseita. Näistä menee valtaosa ulkomaille.

Lynx 94 on Suomessa valmistettu suoravetolukkoinen metsästyskivääri. Kuva: Pirkan Ase