Sain kuulla IWA:n yhteydessä neuvoja, miten pitkän matkan ammunnassa voidaan maksimoida osumisen varmuus ja mahdollisuudet.

Swarovski Z6 3-18 x 50 BT:ssa on mahdollista liittää koronuppiin kustomoitu etäisyysasteikko. Kuva: Swarovski

Neuvontapaikka oli itävaltalaisen optikkavalmistaja Swarovskin osasto. Neuvojina olivat Swarovski Optik Nordic AB:n toimitusjohtaja Hans Dahlgren ja Swarovskin Suomen country manager Kai Lilja. Istunnon teemana olivat Swarovskin kiikaritähtäinten Z6, Z5 ja Z3:n BT-mallit (BT = Ballistic Turret = ballistiikkatorni). Näiden korotorni on tavanomaista korkeampi ja suojakapseloimaton.

Värikoodatut merkkikiekot

Korotorniin voidaan pinota värikoodattuja etäisyyskiekkoja. Ase kohdistetaan vaikkapa 100 metrille. Kun ase käy ristikon keskelle, asetetaan korotornissa oleva pieni nuppi suoraan indeksin päälle ampujaan päin. Siirrytään 200 m matkalle ja kohdistetaan ase. Korotornia on jouduttu kiertämään, mutta asetetaan välikiekko, jossa punainen täplä, osoittamaan indeksiin ja suoraan ampujaan päin. Ase käy nyt 200 metriltä ristikon keskelle kun koro on asennossa jossa punainen täplä on indeksin kohdalla. Toistetaan sama 300 m ja 400 m etäisyyksillä. Nyt meillä on Swarovski BT kiikaritähtäin, jossa on etäisyydet valmiina tälle aseelle, tälle patruunalle, tälle lämpötilalle, tälle ilmanpaineelle ja tälle korkeudelle. Korotornissa on päällekkäin neljä levyä, jotka kertovat miten tähtäimen koroa on säädettävä ampumaetäisyyden mukaan.

Sadan metrin jako on vain esimerkin vuoksi. Jokainen voi neljän levyn kanssa rakentaa täysin mieleisensä etäisyysporrastuksen, esimerkiksi 100, 150, 200 ja 250 m.

Valinta Swarovskin kirjastosta

Yllä on empiirinen tapa kohdistaa ase eri ampumaetäisyyksille. Se on tarkka ja todellisuutta vastaava mutta myös työvoimavaltainen. Lisäksi harvalla on mahdollisuutta ampua 400 metriin tai edes kolmeensataan. Vaan ei hätää. Swarovskin nettisivuilta löytyy ballistiikkakirjasto osoitteesta ballisticprograms.swarovskioptik.com 

Täältä löytyy kattava kirjasto erilaisista patruunoista ja latauksista. Valmistajia on A-Squaresta Winchesteriin. Mm. Barnes, Lapua, Norma ja Sako ovat mukana. Valitaan patruuna, jonka mukana tulee tieto luodista, sen painosta ja BC:stä sekä tehdaspatruunan lähtönopeus V0 m/s. Valitaan kiikaritähtäimen malli, tähtäinlinjan korkeus piippulinjasta ja zoomin suurennusaste. Valitaan haluttu kohdistusmatka, millä ase käy ristikon keskelle. Olosuhteiden oletusarvoina on ns. kansainvälinen standardi-ilmakehä: Korkeus merenpinnasta 0 m, ilmanpaine 1013,25 mbar (hPa), kosteus 78 % ja lämpötila +15°C. Jos metsästys tulee tapahtumaan olennaisesti toisenlaisissa olosuhteissa, näitä arvoja voi muuttaa manuaalisesti.

Klikkaus painikkeesta ”Apply and close” suorittaa laskutoimitukset. Tuloksena on siirrettävien napsujen määrä suoraan. Esimerkiksi 200 m 7 napsua, 300 m 9 napsua ja 400 m 12 napsua. Merkkikiekot pinotaan tämän mukaisesti.

Muuten, tällä sivustolla on animaatio joka selventää liikkuvalla kuvalla paremmin sen mitä olen edellä yrittänyt sanallisesti kertoa.

Itseladatut patruunat

Nämä voidaan syöttää aivan samalla tavalla. Luodista täytyy tietää sen paino ja ballistinen kerroin. Jälkimmäisen eli BC:n saa luodinvalmistajalta. Luodin todellinen lähtönopeus selvitetään luodinnopeusmittarilla. Nopeuden, luodinpainon ja ballistisen kertoimen kautta ohjelma laskee tarvittavat arvot.

Swarowskin nettipalvelu toimii missä nettikin eli pöytäkoneessa, läppärissä, tabletissa ja älypuhelimessa. Tarvittaessa arvoja eli napsuja voi hakea vaikka kenttäolosuhteissa, jopa metsästettäessäkin ja vaikka vuoren kupeella. Toki on fiksumpaa ja rennompaa tehdä kotityöt rauhassa kotona.

Henkilökohtainen etäisyyssäätö PBC

Useimmilla on yksi lempikivääri ja lempipatruuna pitkän matkan metsästystä varten. Ase-patruunayhdistelmälle voi tilata oman säätötornin nupin, johon on laserkaiverrettu etäisyysasteikko suoraan metreinä. Tällöin tarvitsee vain kääntää torniin ampumaetäisyys, esim. 220 metriä, eikä tarvitse pohtia muuta. Henkilökohtainen nuppi vaihdetaan ballistiikkatorniin kädenkäänteessä eikä kiikaritähtäimen kohdistus muutu. Järjestelmän palautus käy yhtä nopeasti.

?

Asiakas voi tilata Swarovskilta kustomkaiverretun koronupin oman patruunan arvoilla. Kuva: Swarovski

Kustom-nuppeja voi tilata Swarovski-kauppiaan kautta antamalla Swarovski-optiikkakirjastossa kysytyt tiedot. Tämä lähettää tiedot Swarovskin tehtaalle Itävaltaan. Nuppi tulee kauppiaalle, jolta se on tilattu. Toimitusajaksi mainitaan neljä päivää ja hinnaksi 135 euroa per nuppi. Nupin sisälle on kaiverrettu tiedot patruunasta ja tilaajasta.

Jos tarkoituksena on metsästää erilaisissa olosuhteissa ja erilaisilla patruunoilla, kullekin käyttötarkoitukselle voi tilata oman nupin.

Etäisyydenmittaus

Jotta kiikaritähtäimen etäisyysasteikoista olisi hyötyä, on tiedettävä ampumaetäisyys. Mittaukseen voidaan käyttää erillistä etäisyysmittaria, jollaisia saa useilta valmistajilta. On myös katselukiikareita, joissa on etäisyydenmittaus. Tällaisia valmistavat esim. Swarovski, Zeiss ja Leica. Tällainen ratkaisu on kätevämpi mutta kalliimpi tapa mitata etäisyys.

Olen kuullut Suomessa peltohirvimetsästyksestä, jossa kyttäyspaikka on vakio ja hirvien tulo aukealle on sekin melko vakiosuunnasta. Metsästäjä on laittanut erivärisiä keppejä vaikkapa 50 metrin välein. Tunnettujen maamerkkien käyttö on luotettavin tapa arvoida ampumaetäisyyttä, silloin kun se on mahdollista.

Kaikki yllä esitetty ei tietenkään sovi kaikille, ei ampumamatkan puolesta eikä budjetinkaan. Olen ollut mukana sellaisessa hirvestyksessä jossa näkemämatka oli kohdallani kaameassa risukossa noin 50 metriä. Koronupin etäisyysasteikosta ei olisi ollut hyötyä, eipä juuri edes kiikaritähtäimestä.

Tässä esitetyt apuvälineet ovat omiaan avoimeen maastoon kuten pohjoisen selkosille, Venäjän aroille, Afrikan savanneille tai USA:n Kalliovuorten rinteille. Rahallisestikaan nämä eivät sovi kaikkien kukkarolle. Swarovskin Z-BT-tähtäimet maksavat 2000-3000 euroa, etäisyysmittarit 200-500 euroa, etäisyysmittarilla varustetut kiikarit 3000 euron pintoihin, luodinnopeusmittarit 200-400 euroa. Mutta puhe olikin ”maisteristasoisesta” pitkän matkan ammunnasta.

”Kilauta kaverille”

Suomalaiset aseaalan ihmiset muistavat Kai Liljan Sakon aluemyyntipäällikkönä, missä tehtävässä hän toimi 17 vuoden ajan. Nyt Kai on ollut pari vuotta Swarovskilla. Hänen optinen tietämyksensä on suomalaisten käytettävissä ja tietysti suomeksi. Jos on kysyttävää optiikasta, niin käyttäkää toki tilaisuutta hyväksi:

kai.lilja (at) swarovskioptik.com, lankapuhelin +358 13 3641 354, (013) 3641 354, fax +358 13 3641 306

Swarovskin henkilökohtaisen PBC:n saloja selitetään IWA:ssa maaliskuussa 2014. Vasemmalta Kai Lilja, Hans Dahlgren ja Pekka Suuronen. Kuva: Seija Vaarna