Dekoaseet eli toimimattomaksi saatetut ”koriste- tai muistoaseet” ovat joutuneet Poliisihallituksen luupin alle.

Thompson M1927 eli "Chicago Typewriter" on suosittu dekoase.

Nimitys ”Deko” on tullut meille saksan kielestä. Die Dekoration tai Dekorazion tarkoittaa koristetta, somistetta tai ornamenttia. Vanhat aseet ovat suosittu sisustuselementti tietyn tyylisessä asunnossa. Takavuosina Yhdysvalloissakin lähes jokaisen takan yläpuolella roikkui winsu ja köyhemmässä talossa winsun puutteessa torpparihaulikko, iiverjuunssoni tai topperi. Kiristyneet säilytysmääräykset niin USA:ssa kuin Euroopassakin ovat pakottaneet joko panemaan aseet pois näkyvistä tai tekemään niistä ampumakelvottomia eli dekoja.

 

15 vuotta dekoamisen ohjeistusta

Vuoden 1998 ampuma-aseasetuksen 2 §:n otsikko oli ”Pysyvästi ampumakelvoton ase”. Tällainen oli asetuksen mukaan romutettu ja deaktivoitu ase. Pykälän 3 momentti kuului: ”Deaktivoituna pidetään ampuma-asetta, jonka ampuma-aselain 3 §:ssä tarkoitetut osat on muutettu siten, että aseella ampuminen on pysyvästi estetty. Ampuma-asetta ei pidetä deaktivoituna, jos se on ilman erityistietoja ja -taitoja muutettavissa ampumakelpoiseksi.”

1.10.2003 sisäministeriö antoi yksityiskohtaisemmat ohjeet miten ”ase ja sen osa tehdään pysyvästi toimintakelvottomaksi”. Tämä oli 16-sivuisena hyvin yksityiskohtainen ohjeistus. Voit lukea sen kokonaisuudessaan tästä.

Ohjeen 1. luvun neljännessä kappaleessa oli nähtävissä, että viranomainen oli ymmärtänyt dekoamisen idean, eli miksi aseharrastaja haluaisi yleensäkään omistaa dekoaseen. Suurella todennäköisyydellä haluaisi siksi, että voisi tutkia ja tarkastella sen toimintaa. Teksti antaa toivoa:

”Ampuma-aseen deaktivointi ja aseen osan tekeminen pysyvästi toimintakelvottomaksi on tarkoituksenmukaista tehdä siten, että ampuma-aseen ja aseen osan ulkoinen olemus säilyisi mahdollisimman hyvin, ja että ampuma-aseen purkaminenkin voisi olla tietyssä laajuudessa mahdollista. Tällöin deaktivoidun ampuma-aseen tai toimintakelvottoman aseen osan hankkiminen voisi olla myös keräilyllisesti ja muistoesineenä säilyttämiseksi mielekästä.”

Juuri perustetun Poliisihallituksen lupahallintoyksikkö antoi 14.1.2010 uudet ohjeet nimellä ”Ampuma-aseen deaktivointi ja aseen osan tekeminen pysyvästi toimintakelvottomaksi”. Ohjeessa oli vain neljä sivua, mutta ne olivat vallan tiukat. Voit lukea ohjeen kokonaisuudessaan tästä. Olen myös tehnyt aiheesta blogin, johon olen tiivistänyt olennaiset vaatimukset. Blogin voit lukea tästä.

Asekeräilijät ja asesepät eivät pitäneet uusista ohjeista. Esimerkiksi voisi ottaa kohdan, jossa ”[porataan] vähintään piipun sisähalkaisijan suuruisia aukkoja enintään 50 mm välein koko piipun pituudelta [reikiä viiden senttimetrin välein tai tiheämmin]”. Otetaanpa 12 kaliiperin haulikon ohutseinämäinen piippu. Sisähalkaisija on nimellisesti 18,5 mm. Ota tönäri tai viivotin ja hahmota piipun kylkeen 18,5 mm halkaisijaisia reikiä. Eipä juuri jää enää metallia jäljelle pitämään piippua koossa. Jäljelle jäänyt tulos on kauhean näköinen.

 

Dekoaseet luupin alle

Suomen Sotilas-lehdessä kirjailija ja toimittaja Kari Kuusela on paneutunut asiaan ja esittänyt Poliisihallituksen Jussi Kytösaarelle muutamia konkreettisia case-esimerkkejä. Lue koko juttu tästä. Siinä kerrotaan mm. miten ennen lupavapaasta aseen ”rungosta” tuli luvanvarainen uuden aselain ja EU:n asedirektiivin myötä.

Poliisihallitus on epäillyt, että liian kevyesti dekottuja aseita on palautettu toimintakuntoisiksi. POHA pelkää, että niitä saattaa eksyä esim. alamaailman käyttöön. Viime aikoina on sanomalehdistössä näkynyt uutisia suoritetuista kotietsinnöistä ja takavarikoista pakkokeinolain nojalla.

Vuoden 2010 ohjeen mukaan dekotut aseet eivät ole haluttuja. Lisäksi sellaisessa dekoamisessa on niin paljon asesepän työtä, että hinta nousee kohtuuttomaksi. Siksi ”vanhan liiton” dekojen arvo ja haluttuus ovat nousseet. On esitetty huoli, että voisiko poliisi ruveta soveltamaan uudempia ohjeita takautuvasti? Normaalistihan tällaista takautuvaa säädösten soveltumista ei tehdä. Esimerkiksi vanhassa autossa ei voida vaatia katalysaattoria tai ajovalojen korkeussäätöä.

Mutta asealalla kaikki näyttää olevan mahdollista. Kuten perinteisen asemaahantuojan (perustettu 1881) edustaja Jussi Hjorth neuvoi minua vuosikymmeniä sitten: ”Aseilla on taipumus herättää intohimoja.” Silloin en lausahdusta ymmärtänyt. Tänään ymmärrän sen oikein hyvin.

 

Aseseppä Markus Weckström suorittaa deaktivointeja. Kuva: Pekka Suuronen

 

Helsinkiläinen aseseppä Markus ”Wekkari” Weckström on deaktivoinut uransa aikana suuren määrän aseita. Hän ei ollut ihastunut vuoden 2010 deaktivointiohjeista.