USA:ssa vaikuttaa otsikon mukainen mahtiorganisaatio, joka käyttää lyhennettä NSSF. Kirjaimellinen käännös kuuluu ”Kansallinen Ampumaurheilusäätiö”.

NSSF on USAlainen metsästyksen ja ampumaurheilun edunvalvoja.

NSSF:ää ei pidä sekoittaa NRA:aan (National Rifle Association). Jälkimmäinen ”taistelee” etupäässä poliittisella areenalla kuuluisaksi tulleella teemallaan ”oikeus pitää ja kantaa aseita”. NSSF taas on USA:n ase- ja patruunateollisuuden kaupallinen edunvalvoja. Sen missio kirjaimellisesti käännettynä on ”edistää, suojella ja ylläpitää oikeutta metsästää ja harjoittaa urheiluammuntaa”.

Suomessa vaikuttaa NRA Kansallinen Kivääriyhdistys ry. Se ei ole juridisesti yhteydessä USA:n NRA:aan. NSSF:ää vastaavaa organisaatiota ei Suomessa ole. Aseiden valmistajilla ja maahantuojilla on Asealan Elinkeinonharjoittajat ry, asekauppiailla Asekauppiaiden Liitto ry, asesepillä Suomen Aseseppien Yhdistys ry, metsästäjillä Suomen Metsästäjäliitto ry, ampumaurheilijoilla on Suomen Ampumaurheiluliitto. Tässä yhdistysten luvatussa maassa on näiden lisäksi leegio pienempiä lajiliittoja, yhdistyksiä, poppoita ja tuhansia metsästysseuroja. Näin asealan eväät ovat kirjaimellisesti hajallaan kuin Jokisella. Tämä johtaa suoraan metsästyksen ja ampumaurheilun aliedustukseen ja voimattomuuteen.

Aseiden, ammunnan ja metsästyksen kurmottamisesta huolestuneet tahot ovat perustaneet Aselaki.Info– nimisen edunvalvontaryhmittymän. Tämän etusivulta löytyy yhteystiedot kaikkiin yllämainittuihin järjestöihin ja muihinkin. Aselaki.Info ei ole valitettavasti päässyt kovinkaan näkyväksi. Samanlainen hajaannus vallitsee monella muullakin alalla Suomessa. Suomalaisugrilaisissa geeneissämme taitaa olla jotain sellaista, joka häiritsee yhteen hiileen puhaltamista.

 

NSSF

Otsikon yhdistys (muodollisesti siis säätiö) on mahtava. Suomalaiselle sen näkyvin aikaansaannos (alan lehtien kautta) on vuotuinen maailman suurin asealan ammattinäyttely, SHOT Show. Se pidetään tammikuussa Las Vegasissa, Nevadassa, nyt 35. kerran. Voit lukea näyttelyn annista Erän printtilehdestä. SHOT Show on kooltaan yli puolitoistakertainen eurooppalaiseen IWA:an verrattuna.

NSSF:llä on yli 8000 jäsentä; ase- ja patruunavalmistajaa, tukkuliikettä, asekauppaa, ampumakeskusta ja alan järjestöä. Se ei ole tarkoitettu yksittäisille metsästäjille tai ampujille. NSSF pitää päämajaansa Newtown, Connecticutissa, 80 km New York Citystä koilliseen. Säätiön johdossa on Steve Sanetti, entinen Sturm, Ruger & Co.:n CEO, joka keskustelee sujuvasti presidentti Barack Obaman kanssa mutta jolla on aikaa myös vähäpätöiselle suomalaiselle asetoimittajalle tämän pyytäessä haastattelua.

Mikähän mahtaa olla asiayhteys sille, että USA:ssa aseväellä on voimakas yhtenäinen ja yhdistynyt edunvalvonta- ja lobbauselin, ja että siellä aseteollisuus ja -kauppa on elossa ja voi hyvin? Ja että Suomessa alalla ei ole hurraamista? Sakolla tosin menee nyt hyvin, mutta se on pitkälti Pohjois-Amerikan ansiota.

NSSF:llä on annettavaa myös suomalaiselle metsästäjälle ja urheiluampujalle. Tietenkin edellyttäen, että englannin kieli luonnistuu.

 

Materiaalia

NSSF on tuottanut suuren määrän videoita, joista monet ovat kansainvälisestikin selvää pässinlihaa, esim. aseturvallisuuden osalta. Niitä voi katsoa ilmaiseksi netissä. Maksua vastaan voi tilata DVD:itä. Näitä voi katsella ja esittää yhdistyksen tai seuran tapahtumissa. Videolinkit löytyvät NSSF:n sivuilta kulloisenkin aiheen yhteydessä.

Blogeja löytyy valtava määrä. Näiden enemmistö liittyy USA:n omiin asioihin, joten suomalaiselle lukijalle nämä ovat lähinnä ”ikkuna maailmalle”. Bullet Points on viikottainen NSSF:n uutislehti joka kertoo monipuolisesti alan ja toimijoiden uutisista. SHOT Business kertoo sekä teollisuuden uudesta rautatavarasta että henkilöistä ja yrityksistä. Pull The Trigger antaa kuluttajatasolla vinkkejä ja tipsejä aseenomistajille ja metsästäjille. The Range Report tarjoaa asiaa ampumaradoista ja -keskuksista. Tämä voi kiinnostaa ampumaratavastaavia. Modern Sporting Rifle on AR-alustaisen kiväärin puolustuspuhe. News Releases on NSSF:n yleisluontoinen tiedotusjulkaisu. Shooting on tietopaketti videoineen maaliinammunnasta, Hunting on vastaavanlainen metsästyksestä. Fact Sheets and Backgrounders on tietopankki vaikkapa toimittajille, jotka eivät ole asealan ammattilaisia. Sieltä löytyy kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Silmään sattui pikavilkaisulla aiheet ”Tosiasioita susista” ja ”Äänenvaimentimen edut”.

Tänä sosiaalisen median kulta-aikana on itsestään selvää, että NSSF löytyy Facebookissa, Twitterissä, Flickr’ssä, Pinterestissä ja Linked In’issä. Omaan e-mailiin voi tilata RSS-syötteet tai suoraan Bullet Points’in, Pull The Triggerin, Range Report’in, Government Relation Alerts’in, News Releaset ja SHOT Show blogin. Infoa tulee pyydettäessä ja halutessa amerikkalaistyyppisellä tehokkuudella ja volyymillä.

 

SHOT Show 2014 pidetään tammikuussa Las Vegasissa.