Metsästyskausi käy kuumimmillaan. Erityisesti punanuttuiset hirvestäjät (kohtapuoleen lakisääteisesti oranssinuttuiset) ovat monilukuisesti liikkeellä.

Ozoom on ylellisemmän luokan metsästysliivi päiväloisteoranssin väreissä. Kuva: Pekka Suuronen

Tätä kirjoittaessani etelässä on mitä upein syyspäivä. Aurinko värjää leimuavaa ruskaa, joka vetelee viimeisiään. Kyllä kelpaisi tällaisena päivänä olla vaikkapa hirvijahdissa. Mutta sääennusteen mukaan lännestä odotetaan räntää ja lunta. Luonto kiertää ajallaan, mutta kaupan pyörät pyörivät. Kauppa on kuin merenkulku eli välttämätöntä. Esittelen muutamia alan uusia tuotteita aakkosjärjestyksessä.

A-Tec

Nimen takana on muutaman vuoden ikäinen norjalaisyritys, joka valmistaa äänenvaimentimia. Näiden erikoisuutena on runsas hiilikuidun käyttö. Tällä päästään keveään rakenteeseen. Bonuksena on vaimentimen mekaaninen hiljaisuus, t.s. jos vaimennin osuu metsässä oksaan tms., se ei päästä metallista kilahdusta. Maahantuojalla on tuotteistoa 22-kaliiperista 375:een asti.

Maahantuoja Nor-Dis, Valmistaja A-Tec

Baikal

Venäjän Federaation Izhevskin kaupungissa toimivat kaksi asetehdasta Izhevsky Mekhanchesky Zavod ja Izhmash ovat yhdistyneet ja muodostaneet Kalashnikov-konsernin. Edellinen tunnettiin Baikal-tavaramerkistään ja tunnetaan edelleenkin. Muutama vuosi sitten aseiden mallimerkinnöissä siirryttiin IJ:stä (tai IZH:sta) kirjaimiin MP, mutta aseisiin muutos ei vaikuta.

Hyvin tunnetusta metsästyshaulikosta MP-27M on olemassa vähemmän tunnettu haulirihlaversio MP-94. Sen yläpiippu on 12/76, alapiippu 308 Win. Hjorth on tilannut tehtaalta Combon, joka sisältää MP-94-haulirihlan lisäksi 28″ haulipiippuparin vaihtosupistimilla. Hintaa Taigaksi nimetylle aseyhdistelmälle tulee 995 euroa.

Maahantuoja Hjorthinasesivusto, Valmistaja IMZ

Beretta

686 Silver Pigeon I on Berettan päällekkäispiippuinen perusmetsästyshaulikko – toki hyvin laadukas ja verrattain hintava. Normaalina luetteloaseena tässä on kiinteä perätukki. Sako tilasi kuitenkin erän säädettävällä perätukilla. Ne menivät kaikki eli Riihimäen varasto on nolla. Joillain Suomen asekauppiailla on säätöperäisiä Silver Pigeon-metsästyshaulikoita. Sadan euron lisähinta on todennäköisesti hyvä sijoitus varsinkin sellaiselle ampujalle, jolla se oma poskelle heiton rutiini on vielä työn alla.

Maahantuoja Sako, Valmistaja Berettan 686-sivu

Oranssi väri pakolliseksi

Metsästysasetuksen muutos 11.4.2013 astui voimaan 1.6.2013. Sen 22 § kuuluu lyhennettynä: ”Hirvieläinten metsästykseen osallistuvien on käytettävä oranssinpunaista tai oranssia päähinettä ja ylävartalon peittävää vaatetta. Oranssia tai oranssinpunaista väriä on oltava vähintään kaksi kolmasosaa vaatteen ja päähineen näkyvästä pinta-alasta.”

Punainen väri vaihtuu lakisääteisesti oranssiksi, mutta 22 §:n värimuutokselle annettiin siirtymäaikaa 31.1.2014 saakka. Tämä hirvestyskausi saadaan halutessa mennä vielä vanhoilla väreillä.

Jotkut metsästäjät ovat purnanneet uudesta ukaasista. He kokevat sen kirjoituspöydältä tulleeksi sanelupolitiikaksi ja manaavat rahanmenoa. Omasta mielestäni metsästäjän pitäisi nähdä asia itsekkäältä kannalta. Paremmin näkyvän oranssin värin käytön motiivina pitäisi olla enemmän ”oma henkivakuutus” kuin lain kirjaimen täyttäminen. Vaikka tietysti lakiakin pitää noudattaa.

Hirvi on värisokea. Se ei hätkähdä oranssia väriä. Tärkeämpää on, että kankaan väripinta on murrettu eli kamottu.

Ozoom

Päiväloisteoranssin värinen Ozoom-metsästysliivi on vakuuttavan oloinen sekä ulkonäöltään että toteutukseltaan. Materiaalia kehutaan äänettömäksi ja sen tuntu on ylellisen pehmoinen. Musta sisävuori on liukas, joten liivi on helppo pukea. Jahtipuhelintaskuja on kaksi. Ne voidaan painaa sisälle kun niitä ei käytetä. Kännykälle ja lompakolle on taskut erikseen. Alaosassa on molemmin puolin suuret yleistaskut. Pidennetty helma lämmittää takapuolta.

Tämä liivi on paljon ylellisempi ja käyttökelpoisempi kuin ne punaiset muoviläpyskät, joita on nähty metsällä vuosia. Toisaalta liivin hintakin on aivan toista luokkaa, neljäkymppiä.

Postimyyjä Jahtivälineen tuotesivu

Sako

Suomalaiselta kiväärivalmistajalta on tulossa uusia tuotteita, mutta niiden julkistaminen tapahtuu 14.1.2013 SHOT Show’ssa: ”Maailman ensi-ilta!” Todennäköisesti samassa yhteydessä julkistetaan erittäin miellyttävä uutinen. Näistä kerrotaan sitten tuoreeltaan Erän printtilehdessä.

Valmistaja Sako

Shield

Tämä on Suomessa uusi merkki punapistetähtäimissä, mutta brittiyrityksen mukaan he ovat puuhailleet tuotteen kanssa jo 30 vuoden ajan. Shieldin nettisivuilla on punapistetähtäinten aikajana (timeline) eli heidän näkemyksensä tuotteen kehittymisestä.

Nor-Dis on ryhtynyt tuomaan maahan pienikokoisia ja kevyitä Shieldin punapistetähtäimiä. Yritys kertoo, että varastosta löytyy kiinnityksiä Suomen yleisimpiin metsästyskivääreihin.

Maahantuoja Nor-Dis, Valmistaja Shield

Spring

Sukat eivät tule ensimmäisenä mieleen kun metsästyksestä puhutaan. Kuitenkin sukan antama tuki jalalle on merkittävä asia, kuten on myös se että sukka pysyy saappaassa jalassa. Puhumattakaan siitä, että sukan eräs tehtävä on pitää jalat kuivina. ”Kun sotilaan jalat kastuvat, hänestä tulee taistelukyvytön”, meille kerrottiin takavuosina Suomen raskaassa – siinä wanhan liiton versiossa.

Kokkolalainen HW-Hunt on ruvennut tuomaan maahan erikoissukkia erikoiskäyttöön. Myös metsästykseen on omia malleja. Valmistaja Spring Revolution sijaitsee lähellä Italian asepääkaupunki Bresciaa.

Maahantuoja HW-Hunt, Valmistaja Spring

Steiner

on saksalainen katseluoptiikan valmistaja Bayreuthista. Se esitteli vasta pari vuotta sitten ensimmäiset kiikaritähtäimensä. Beretta osti Steinerin ja sen seurauksena Sakosta tuli Suomen maahantuoja. Steiner on saavuttanut nimeä ammattikäytössä, kauppamerenkulun ja sotaväen piireissä.

Steinerin uutuus on katselukiikareiden sarja Ranger Extreme. Numeroita löytyy 8 x 32, 8 x 42, 10 x 42 ja 8 x 56. Steinerin tapaan huomiota on kiinnitetty optiseen laatuun, pimeäominaisuuksiin, käyttöergonomiaan ja mekaaniseen kestävyyteen. Tällä on taipumus heijastua tuotteen hintaan.

Maahantuoja Sako, Valmistaja Steinerin kiikarisivut

Walther

Walther SSP on saksalainen 22LR-kaliiperin tarkkuuspistooli vuodelta 2005. Se soveltuu ISSF:n ja SAL:n vakio-, urheilu- ja olympiapistoolilajeihin. Liipaisinkaaren etupuolella oleva mutikka luo Waltherille tyypillisen etupainoisen oloisen ulkonäön.

Nyt pistooliin on rakennettu sähkölaukaisu, jonka mukana tyyppimerkinnäksi on laitettu SSP-E. Mutikalle on tullut hyötykäyttöä, sillä elektroniikka on upotettu sen kätköihin. Sähkölaukaisu on aihe joka jakaa mielipiteitä. Joka tapauksessa Walther-ampujalle on nyt tarjolla vaihtoehto.

Ensimmäinen erä Walther SSP-E-pistooleita on saapunut Suomeen ja myyty heti. Lisää odotetaan vielä tämän vuoden puolella.

Maahantuoja HW-Hunt, valmistaja Carl Walther

 

Steiner Ranger Extreme 8 x 56 on uusi metsästyskiikari. Kuva: Steiner

 

Steiner on valmistanut katselukiikareita Saksan Bayreuthissa vuodesta 1947.