Kolme vuotta sitten kuopiolainen aseinsinööri Tapio Suihko kirjoitti kirjan Aseiden Anatomiaa 1. Tein aiheesta blogin, jonka voit lukea tästä.
Ennakoin silloin perässä oleva numero 1:n merkitsevän että jatkoa seuraa. Niin kävi, sillä nyt hän on julkaissut Aseiden Anatomiaa 2:n. Se on sivukooltaan pienempi kuin ykkönen, 210 x 152 mm (~A5) mutta formaatiltaan samanlainen kierreselkäinen. Tällainen kirja pysyy auki avatulta kohdalta. Sivuja on 162.
Tapio Suihkolla on Puolustusvoimien aseteknikon ja aseinsinöörin tausta. Hän jäi reserviin insinöörieverstiluutnanttina Puolustusvoimien Kuopion Asevarikon tuotantopäällikön tehtävästä. Sen jälkeen hän on pitänyt asekorjaamoa yli kaksikymmentä vuotta. Tapion tausta näkyy sisällysluettelossa, jossa on paljon sotilastyyppisiä aseita. Mutta me keskitymme siviilipuolen antimiin. Näitäkin riittää. Otteita sisällysluettelosta:
Ilmakiväärin kaasujousi (esim. Gamo)
Aseen sinistäminen (sotaväen ohjeet ja Super Sini)
Ampuma-aselakiin ja -asetukseen vuonna 2011 tehdyt muutokset
Haulikon piipunpituuden vaikutus lähtönopeuteen ja ampumaetäisyyteen
Lähtönopeus itselataavassa haulikossa
Haulikon patruunapesän pituudesta (70, 76, 89 mm)
Kiinteä vai vaihdettava supistus
Suujarrun hyödyt ja haitat
Piipun ylipaine
Patruunapesän ylipaine
Piippuun jääneen luodin poistaminen
Sako-vasaralataussarjan käyttöohjeet
Mosin-Nagantin anatomiaa
Finn 612, uusittu Valmet
Äänenvaimentimen asennus
Patruunoiden 7,62 x 53R ja 7,62 x 54R erot
Tässä muutamia poimintoja. Lisäksi tulee historiallisia aiheita kuten suomalaisen rynnäkkökiväärin 60-vuotinen historia. Rynnäkkökivääristä puheen ollen, ensimmäinen Suomen PV:n käyttöönottama versio oli nimikkeeltään 7,62RK54. Se oli aito AK-47, Avtomat Kalashnikova, Izhevskissä valmistettu. Kirjassa on tuon numeron 54 synnystä oiva kasku.
Kirjassa paneudutaan Mosin-Nagantin yksityiskohtiin perusteellisesti. Näitä kivääreitä on vielä metsästyskäytössä tuhansia. Niitä muokkasivat 1970-luvulle saakka metsästysaseiksi mm. Sako, Valmet, Tampereen Asepaja, Aarre Viitanen ja lukuisat vähäisemmät asesepät.
Lopussa selitetään kolmen linjan patruunan suomalaisen (53R) ja venäläisen (54R) erot ja näytetään C.I.P.-mittapiirrokset ”maksimipatruuna” ja ”minimipesä”. Tapio Suihko antaa oman suosituksensa siitä, voiko suomalaista ja venäläistä speksiä sekoittaa keskenään.
”Aseiden anatomiaa” kirjaa on saatavana ainoastaan T:mi Aseinsinööriltä joko netistä tai puhelimitse 040 5421256. Kirjan hinta on 40 euroa, joka sisältää postikulut.