Kolme vuotta sitten kuopiolainen aseinsinööri Tapio Suihko kirjoitti kirjan Aseiden Anatomiaa 1. Tein aiheesta blogin, jonka voit lukea tästä.

Aseiden Anatomiaa 2 on Asetiedon Pikkujättiläinen vm 2013.

Ennakoin silloin perässä oleva numero 1:n merkitsevän että jatkoa seuraa. Niin kävi, sillä nyt hän on julkaissut Aseiden Anatomiaa 2:n. Se on sivukooltaan pienempi kuin ykkönen, 210 x 152 mm (~A5) mutta formaatiltaan samanlainen kierreselkäinen. Tällainen kirja pysyy auki avatulta kohdalta. Sivuja on 162.

Tapio Suihkolla on Puolustusvoimien aseteknikon ja aseinsinöörin tausta. Hän jäi reserviin insinöörieverstiluutnanttina Puolustusvoimien Kuopion Asevarikon tuotantopäällikön tehtävästä. Sen jälkeen hän on pitänyt asekorjaamoa yli kaksikymmentä vuotta. Tapion tausta näkyy sisällysluettelossa, jossa on paljon sotilastyyppisiä aseita. Mutta me keskitymme siviilipuolen antimiin. Näitäkin riittää. Otteita sisällysluettelosta:

• Ilmakiväärin kaasujousi (esim. Gamo)
• Aseen sinistäminen (sotaväen ohjeet ja Super Sini)
• Ampuma-aselakiin ja -asetukseen vuonna 2011 tehdyt muutokset
• Haulikon piipunpituuden vaikutus lähtönopeuteen ja ampumaetäisyyteen
• Lähtönopeus itselataavassa haulikossa
• Haulikon patruunapesän pituudesta (70, 76, 89 mm)
• Kiinteä vai vaihdettava supistus
• Suujarrun hyödyt ja haitat
• Piipun ylipaine
• Patruunapesän ylipaine
• Piippuun jääneen luodin poistaminen
• Sako-vasaralataussarjan käyttöohjeet
• Mosin-Nagantin anatomiaa
• Finn 612, uusittu Valmet
• Äänenvaimentimen asennus
• Patruunoiden 7,62 x 53R ja 7,62 x 54R erot

Tässä muutamia poimintoja. Lisäksi tulee historiallisia aiheita kuten suomalaisen rynnäkkökiväärin 60-vuotinen historia. Rynnäkkökivääristä puheen ollen, ensimmäinen Suomen PV:n käyttöönottama versio oli nimikkeeltään 7,62RK54. Se oli aito AK-47, Avtomat Kalashnikova, Izhevskissä valmistettu. Kirjassa on tuon numeron 54 synnystä oiva kasku.

Kirjassa paneudutaan Mosin-Nagantin yksityiskohtiin perusteellisesti. Näitä kivääreitä on vielä metsästyskäytössä tuhansia. Niitä muokkasivat 1970-luvulle saakka metsästysaseiksi mm. Sako, Valmet, Tampereen Asepaja, Aarre Viitanen ja lukuisat vähäisemmät asesepät.

Lopussa selitetään kolmen linjan patruunan suomalaisen (53R) ja venäläisen (54R) erot ja näytetään C.I.P.-mittapiirrokset ”maksimipatruuna” ja ”minimipesä”. Tapio Suihko antaa oman suosituksensa siitä, voiko suomalaista ja venäläistä speksiä sekoittaa keskenään.

”Aseiden anatomiaa” kirjaa on saatavana ainoastaan T:mi Aseinsinööriltä joko netistä tai puhelimitse 040 5421256. Kirjan hinta on 40 euroa, joka sisältää postikulut.

Aseiden Anatomiaa 2 on Asetiedon Pikkujättiläinen vm 2013.