Sako tuo kaudelle 2013 kolme kivääripakettia. Kolme filosofiaa, kolme tasoa, kolme hintaa.

Sakon ilmoitus syksyn 2013 asepaketeista.

 

Valmiista asepaketista on etua sellaiselle, joka ei ole perehtynyt nippeliteknologiaan, tai joka ei jaksa perehtyä, tai jolla ei ole aikaa sellaiseen. Sako – Euroopan suurin kiväärinvalmistaja – on koonnut pelit ja rensselit valmiiksi. Tarvitaan vain patruunoita ja tauluja kiväärin patruunakohtaiseen kohdistamiseen. Niitä saa samasta kaupasta ja samalla reissulla kuin asepaketinkin. Metsästyskortti täytyy tietysti olla hankittu etukäteen. Se onkin nykyisin lähes välttämätön edellytys aseen hankkimisluvalle, kun metsästyskivääristä puhutaan.

Sako 85-paketti sisältää Hunter 85-kiväärin kaliipereissa 308, 30-06 tai 9,3 x 62. Kiväärissä on mustat raudat ja pähkinäpuutukki. Kiikarina Steiner Nighthunter 1,6-8 x 42Optilockin jalustalla ja renkailla. Asepussi ja kantohihna. Pakettihinta 2.990 euroa.

Sako A7-paketti sisältää Sako A7-kiväärin kaliipereissa 308 tai 30-06. Kiväärissä on rosteriraudat ja musta synteettinen tukki. Kiikarina Burris Four X 3-12 x 56 Optilockin jalustalla ja renkailla. Asepussi ja kantohihna. Piipussa äänenvaimentimen kierteet. Ase Utran vaimennin SL5-30 rosterimateriaalista. Pakettihinta 1.990 euroa.

Tikka T3-paketti sisältää T3-kiväärin kaliiperissa 308 Win. Kiväärissä on rosteriraudat ja musta synteettinen tukki. Kiikarina Burris Fullfield E1 3-9 x 40 Optilockin jalustalla ja renkailla. Asepussi ja kantohihna. Piipussa äänenvaimentimen kierteet. Ase Utran vaimennin SL5-30 rosteria. Pakettihinta 1.590 euroa.

Kaikki kolme asetta ovat Sakon Riihimäellä valmistamat. Puutukki tulee Italian kautta turkkilaisesta pähkinäpuusta työstettynä. Synteettiset tukit ovat Suomessa valmistetut, samoin kuin Optilock-jalat ja -renkaat. Asepussi ja -hihna tulevat Beretta-konsernin lähteistä. Äänenvaimentimet valmistetaan Joensuussa. Steiner tulee Bayreuthista Saksasta. Burrisit valmistetaan Filippiineillä, mutta yrityksen päämaja on Coloradossa, USA:ssa. Beretta osti Burrisin v. 2002.

 

Äänenvaimenninvalmius iso plussa

Äänenvaimennin kiristetään vain käsitiukkuuteen. Kuva: Pekka Suuronen

Pidän äänenvaimentimen osuutta paketissa arvokkaana. Se on jätetty Sako 85-paketista pois ainoastaan hintasyistä. Paketin hinta lähes 3 isoa rahaa rupeaa monella lähentelemään kipukynnystä. Toki Sako 85:eenkin saa äänenvaimentimen jälkikäteen, jolloin on uhrattava etutähtäin. Mutta muissa kahdessa on tehtaan tekemät vaimenninkierteet piipussa. Kierre on metrinen hienokierre M14 x 1, eli kierteen nousu on yksi millimetri kierroksella. Vaimentimen linjaus on toteutettu ns. Sako-kierteellä, jossa vastinpinta on ilman ohjainpintaa (Spigot). Mittapiirros löytyy tästä.

Tehdastekoinen suukierre lopettaa vakiopähkäilyt että ”missähän kierteet sais tehtyä”, ”kukahan tekis halvalla”, ”kukahan osais ettei menis suteen” jne. Nyt on paketissa äänenvaimennin, sille on kierteet, ja sillä sipuli. Vaimentimen käyttö tästä eteenpäin on ampujan oma valinta, käyttää eli ei. Riippuu patruunasta ja latauksesta, mutta useimmissa tapauksissa osumakeskeispiste ei muutu merkittävästi ammuttaessa vaimentimella tai ilman.

Äänenvaimentimen saa irti käden käänteessä. Kirjaimellisesti! Äänenvaimenninkierteet ja itse vaimennin ovat taloudellisesti arvokas etu. Ne lisäävät aseen jälleenmyyntiarvoa.

 

Äänenvaimentimen edut ja haitat

Olen ollut äänenvaimentimen äänekäs puolestapuhuja. Toki äänenvaimentimen käyttö ei ole pelkästään mannaa ja hunajaa, vaan asioilla on etupuoli ja takapuoli. Olen kuitenkin sitä mieltä, että käytössä edut ovat haittoja painavammat. Ja äänenvaimentimenhan saa tarvittaessa nopeasti irti.

Äänenvaimentimen kunnollinen asennus tarkastetaan heittokellolla. Kuva: Pekka Suuronen Tein syys-lokakuussa 2009 viisi blogia äänenvaimenninasiasta. Etuja ja haittoja on punnittu tässä kakkososiossa. Neljännessä osiossa on annettu hoito-ohjeita. Sarjan viitososiossa on käsitelty aiheita ”Do’s ja Dont’s”, eli mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä. Mielestäni tärkein pointti on, ettei vaimenninta jätetä kiinni piippuun ampumisen jälkeen. Vaimentimen kiinnittäminen ja irrottaminen ei saa eikä voi olla niin vaikea juttu, ettei sitä viitsitä tehdä.

Vuoden 2011 aselain muutoksissa äänenvaimennin luokiteltiin aseen osaksi (3 §), jonka kantaminen, kuljettaminen, säilyttäminen ja hallussapito on luvanvaraista (13 ja 16 §). Lievennyksenä lain 19 §:ään lisättiin kohta: ”2 a) äänenvaimentimen hankkiminen, hallussapito ja luovuttaminen, jos henkilöllä on ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttava lupa; (11.2.2011/124)” [ei ole luvanvaraista]. Koko ajantasaisen lakitekstin voit lukea tästä.

Mielestäni äänenvaimentimen luvanvaraistaminen oli täysin tarpeeton juttu. Vain turhaa byrokratiaa kuluttajalle. Valmistajalle ja kauppiaalle lisää paperitöitä. En ymmärrä miten lainlaatija on luvanvaraisuuden tarpeen järkeillyt. Pelkällä äänenvaimentimella ei konnuuksia tehdä, enkä toisaalta käsitä, miksi joku hankkisi suhteellisen hintavan äänenvaimentimen huvin vuoksi. Jonninjoutava lain lisäys, luokkaa aivopöräys. Meiner Meinung nach.

Laitan tuon änkän ehdollisen luvanvaraisuuden tähän esille siltä varalta että joltain olisi lain uudistus päässyt lipsahtamaan ohi korvien. Ettei kenestäkään tulisi epähuomiossa kriminaalia, sano.

Koolla on merkitystä äänenvaimentimissakin. Kuva: Pekka Suuronen

Koolla on merkitystä myös äänenvaimentimissa. Mitä suurempi vaimentimen tilavuus, sitä parempi vaimennusteho.