Suomen tuotteliain asekirjailija Timo Hyytinen on aikaisemmin tehnyt kirjat Tikkakoskesta ja Valmetista. Trilogian täydentää Sako.

Timo Hyytisen kirja käsittelee asetehdas Sakon aikakautta 1921-2000.

 

Hyytinen on vanha konkari asekirjoittajana. Ensimmäinen aseita käsittelevä kirja Arma Fennica – Suomalaiset Aseet ilmestyi v. 1985. Sen jälkeen on syntynyt kolmattakymmenettä teosta. Sako-aseet noudattaa Arma Fennica-shabloonaa esimerkiksi ulkoasunsa ja tietolaatikoiden osalta. Ensimmäinen tällainen laatikko on kivääristä m / 91-24, niin kutsutusta Lottakivääristä. Viimeinen on Sako-FÉG haulikosta. Väliin mahtuu kymmenittäin aseita, etupäässä kivääreitä ja pienoiskivääreitä, jotka ovat olleet Sakon tuotannon selkäranka. Harvinaisemmasta päästä sakolaisia ovat tarkkuusaseet Lappalaistussari, Ilves, Finn Master, 22-32 ja Triace.

Harvinaisuuksiksi jäivät myös rinnakkaispiippuinen Sako-Geco-kaksoiskivääri, itselataava kivääri AL 73 ja Sakon rahtihommina muille merkeille valmistamat aseet. Näistä on kirjassa mainittu kalifornialainen Weatherby.

 

Historiikkia ja esitteitä

Sakon viimeinen oma historiateos on ilmeisesti vuodelta 1971 jolloin Sako täytti 50 vuotta. Uutta versiota odoteltiin 90-vuotisjuhliin v. 2011 mutta turhaan. Olettaa sopii että Sakon täyttäessä 100 vuotta ilmestyykin sitten todella juhlava teos. Sitä odotellessa luetaan Hyytisen kirjan alusta 19 sivun mittaista historiikkia.

Esimerkki kirjassa käytetyistä faktalaatikoista. 1930-luvun "Lappalaistussari", aikansa vapaakivääri. Hyytinen on käyttänyt runsaasti vanhaa tekniikkaansa eli repronnut Sakon vanhoja esitteitä. Näin kirjailija on tietysti päässyt helpommalla, mutta tapaa ei ole silti syytä paheksua. Näin on koottu yksiin kansiin mallistotietoa, joka muuten olisi hajallaan siellä täällä tai vaarassa hävitä. Väliin on laitettu asiakirjoja ja sivuja, jotka on nähty aikaisemmissa Arma Fennica-kirjoissa. Historiaa tämäkin. Muutamista aseista on varaosaluettelot.

 

Lopussa on luettelo Sako-aseista vuosi vuodelta, vuodesta 1924 vuoteen 2001. Sen sijaan Sako-aseiden sarjanumerotietoja ei kirjassa ole, vaikka sellainen tieto on nähtävillä netissä. Sako-aseen omistavat voisivat arvostaa tätä, koska sen avulla voi haarukoida aseen valmistusajankohtaa.

Sakon viimeisten vuosien historian käsittelyyn olisi toivonut skarppausta. Kirjassa on esimerkiksi luettelo ”Sako Oy Riihimäen tehdas vuosina 1919-1984” ja sama englanniksi. Vuosivalinta johtuu yksinkertaisesti siitä, että sivut on otettu suoraan v. 1985 ilmestyneestä Arma Fennicasta. Historiaa ei ole jatkettu eikä päivitetty.

On hienoa että Sakosta, Suomen ainoasta jäljellä olevasta teollisesta asevalmistajasta ja Euroopan suurimmasta kiväärinvalmistajasta, on saatu vihdoinkin aikaan kirja. Hieman jää harmittamaan ilmeinen kiire, jolla se on pantu kasaan.

Kustantaja Arma Fennica markkinoi kirjaa suoramyyntinä hintaan 50 euroa plus postikulut.

Timo Hyytinen: Sako-aseet 1921-2000
224 sivua, kovakantinen
ISBN 978-952-5687-17-0
Kustantaja: Arma Fennica Oy, Jyväskylä
Painettu EU 2012

Sako-kirjassa on vanhojen esitteiden reproduktioita.

Kirjaan Sako-aseet 1921-2000 on skannattu Sakon esitteitä menneiltä vuosilta. Joukosta saattaa löytyä sinunkin aseesi…