Tapasin kaverini, joka oli saanut Valmetista tuplatömäyksen. Hän muisti että tuplista oli puhuttu blogissa joskus ”viisi vuotta sitten”. Mutta hän ei osannut etsiä vanhoja blogeja.

Päällekkäispiippuisen Baikal-haulikon koneisto. Kuva: Remington

Lähetin hänelle linkit haulikon kaksoislaukausblogeihin. Samalla rupesin mietiskelemään, että vanhojen blogien löytäminen ei olekaan itsestäänselvyys sellaiselle, joka ei puljaa niiden kanssa töikseen. Niin kuin minä olen puljannut vuodesta 2006.

 

800 blogia

Huh huh! Blogeja jo 6,5 vuotta! Niitä on omalta osaltani kertynyt yli 250. Mutta kalapuolen kollega Ari Manninen panee paremmaksi, yli 300 blogia. Kala-Harri, Pertti Rovamo ja Anton Kalland kertovat metsästyksestä, kalastuksesta ja retkeilystä omissa blogeissaan. Kaiken kaikkiaan Eräblogeja on kahdeksisensataa. Kirjamuotoon sidottuna näistä tulisi useita kirjoja. Kaikki Eräblogit löytyvät tästä hakemistosta saitin etusivulta.

Sitten neuvo, miten vanhoihin blogeihin pääsee. Esimerkiksi tämän blogin aivan lopussa on vihreä teksti    << Blogin muut aiheet .  Tätä linkkiä hiiren vasemmalla painikkeella klikkaamalla aukeaa kymmenen viimeisimmän blogin luettelo. Tämän alaosassa taas on vihreä teksti   Näytä kaikki kirjoitukset >> .  Vasemmalla klikkaamalla aukeaa koko luettelo aikojen alkuun asti eli päiväykseen 15.11.2006. Tällöin aloittivat Manninen ja Suuronen ”työharjoittelun” eli hienommin sanottuna ”oppimiskäyrällä nousemisen”.

Omalta osaltani voin todeta, että blogieni joukossa on huonoja ja hyviä ja kaikkea siltä väliltä. Mutta uskoakseni mukana on hyödyllistä tietoakin.

 

Aihehaku, onko sellaista?

Suoraan kysymykseen suora vastaus: Ei ole. Blogit ovat ainoastaan aikajärjestyksessä, uusimmat ylhäällä. Yli 250 blogin joukosta etsiminen rupeaa käymään työstä. Kun Erän nettiportaali perustettiin, ei ollut kokonaisnäkemystä kuinka laajaksi esimerkiksi bloggaustoiminta muodostuisi. Nyt ollaan tilanteessa, jossa koko portaalia ollaan panemassa uusiksi. Näin ollen vanhalle ei tehdä mitään. Tilanne on kuin Berliinin Tegelin lentokentällä. Vanha lentoasema leviää lättyyn ja ruuhkat ovat sietämättömät, mutta mitään ei kannata korjata kun Brandenburgin valmistumista odotetaan kuin kuuta nousevaa. Caterpillarit lämmittelevät jo moottoreitaan Tegelin laidoilla ja arkkitehdit kuolaavat piirustuksiinsa paikalle tulevasta asuntoalueesta.

Uudesta Erän portaalista emme tiedä tällä hetkellä mitään, mutta 99 % varmasti nykyiset blogit jäävät luettaviksi uudessakin järjestelmässä. Minkälainen hakujärjestelmä siihen luodaan, jää nähtäväksi.

 

Tee oma blogikirjastosi!

Sillä välin jokainen voi tehdä omalle tietokoneelleen oman kirjaston omalla hakujärjestelmällä ja hierarkialla. Tapoja on monia. Olen itse käyttänyt niin paljon Microsoft Office XP Wordiä, että tunnen sen konkelot. Siksi olen pysynyt vanhassa. Amerikkalainen sanonta: ”Jos jokin ei ole rikki, älä korjaa sitä.” Uskoakseni uudemmat Wordit, Open Office Writer ja vastaavat tekstinkäsittelyohjelmat toimivat samalla tavoin.

Maalaa blogi (alhaalta oikealta ylös vasemmalle) kokonaisuudessaan ja kopioi se keskusmuistiin. Kopiokäsky tehdään näppäinkomennolla Ctrl-C, tai voit klikata kopioitavan alueen päällä hiiren oikealla. Saat ruudulle dialogiboxin, josta valitset ”Kopioi”.

Avaa tyhjä Word-asiakirja ja liitä kopioimasi blogi tälle tyhjälle arkille. Liitä-käsky tehdään näppäimillä Ctrl-V, tai oikean klikkauksen ja dialogiboxin kautta kuten yllä, mutta valitset ”Liitä”. Tallenna asiakirja (blogi) haluamallasi nimellä omaan kansio- ja tiedostojärjestelmääsi.

Tulos on yllättävän hyvä. Fontit voivat muuttua mutta nehän saa Wordissä nopeasti muutettua halutuksi. Vasen klikkaus asiakirjan päällä, näppäinkomento Ctrl-A maalaa koko asiakirjan, jonka jälkeen menet fonttiluetteloon ja valitset haluamasi fontin, koon, jopa värin. Kuvat siirtyvät samanlaisina kuin ne olivat blogissa, mutta mouseover-kuvatiedot häviävät. Linkit säilyvät, ne aukeavat komennolla Ctrl-vasen klik.

Toinen tapa tallentaa tietoa netistä on kuvakaappaus. Esimerkiksi blogin Missä Suomen aseet 2 alaosassa olevan kartan nyysin newyorkilaisen paikallislehden verkkoversiosta kuvakaappauksella. Käytin ilmaisohjelmaa nimeltä IrfanView. Suomenkielisen Wikipedian tiedosta poiketen uusin versio 4.35 toimii myös Windows 8:ssa. Vanhemman 4.30-version asennusohjeet saa myös suomeksi.

Mielestäni Word on näppärämpi ja yksinkertaisempi kopiointitapa kuin IrfanView. Esimerkiksi edellinen blogini IWA:sta olisi vaatinut kolmet kaappaukset (riippuu ruudun koosta), kun Word-menetelmällä selvitään yhdellä (maalataan koko blogi lopusta alkuun).

Erän julkaisija Otavamedia kuuluu etabloituneeseen (perustettu 1890) kustannuskonserniin, eikä Eräblogien häviämistä ole odotettavissa. Mutta pari alan lehteä poistui äskettäin keskuudestamme ja niiden nettitietous hävisi myös.

Tiedän, että edesmenneellä Pertti Tapio Kekkosella oli seuraajansa. Hänen hengenperintönsä elää vielä netissä. Sen tallentamisesta seuraavalla kerralla.

 

IrfanView-ohjelmalla tehty kuvakaappaus.

Kuvakaappausohjelmalla saa hyviäkin tuloksia, mutta kaikki riippuu tietysti originaalista.