Euroopan suurin asenäyttely IWA pidettiin jälleen Nürnbergissä. Aseala elää ja voi hyvin – ”suuressa maailmassa”.

Benellin introtilaisuus on aina yleisömagneetti. Kuva: Pekka Suuronen

Käsittelen muutamaa aseuutuutta pintapuolisesti. Tarkempi esittely ja tiedot tulevat aikanaan printtimediaan eli paperille painettuun Erä-lehteen.

 

Kolmipiippuinen Akkar Triple Fire-haulikko. Kuva: Pekka Suuronen Akkar toi näytille kolmipiippuisen haulikon Mammut Triple Fire. Piippujärjestys on yksi keskellä ylhäällä, kaksi alhaalla rinnakkain. Piiput laukeavat yhdestä liipaisimesta aina samassa järjestyksessä, oikeasta alapiipusta myötäpäivään. Kolmipiippuisen haulikon syntymisen motiivia voidaan arvuutella, mutta ainakin se tuo säpinää nuotiopiirin keskusteluihin.

 

 

Beretta 692 on uusi ratahaulikko. Kuva: Beretta

Beretta esitteli kaksi uutta haulikkoa. 486 Parallelo on perinteikäs rinnakkaispiippuinen metsästyshaulikko, johon on lisätty moderneja mausteita. Se asettuu hinnallisesti 471:n yläpuolelle.

Ratahaulikko 692 on 682:n seuraaja, mutta se on uusi konstruktio. Tulossa on sporting-, skeet- ja trap-mallit. Se on hinnallisesti huomattavasti DT11:n alapuolella.

 

Browningtuo markkinoille suoravetolukkoisen kiväärin Maral, joka poikkeaa toteutukseltaan ja ulkonäöltään monesta muusta suoravetoisesta. Käyttövivun nuppi on tuotu taaksepäin lähelle liipaisinsormea. Maral toimii kuten itselataava kivääri, mutta latausliikkeen veto tehdään kädellä. Lukko sulkeutuu jousivoimalla. Aseessa on käsiviritys turvallisuuden vuoksi. Sitä voi kantaa patruuna pesässä mutta ase virittämättömänä.

Browning Maral on suoravetolukkoinen ja käsiviritettävä metsästyskivääri. Kuva: Browning

Maral on modulaarinen kivääri, jolla on yhteisiä osia BAR Zenithin kanssa kuten seitsennokkainen pyörähtäväpäinen lukko ja kaksiosainen tukki. Vaihdettavat koristesivulevyt, puuta tai metallia. Myös BAR Zenithiin on laitettu käsiviritys. BAR Short / Longtraceihin käsivirityksen saa toistaiseksi vain muovitukkiseen malliin. Kuulemma on tulossa muihinkin.

Browning A5 on ulkonäöltään maailman ensimmäisen itselataavan haulikon Auto-5:n kaltainen. Sisällä on kuitenkin inertiatoiminen Browning Kinematic-koneisto.

CZ:lla oli uusi keskisytytteinen pulttilukkokivääri 557. Kaksirivinen viiden patruunan kiintolipas. Alkuun kuusi kaliiperia 243 Win. – 8 x 57IS.

CZ 557 on tsekkitehtaan uusi kiväärimalli. Kuva: CZ

Uusia pienoiskivääreitä ovat laminaattitukkiset luuranko 455 Evolution ja peukaloreikä 455 SST. Jälkimmäisessä on kevennysuritettu piippu ja yksiliipaisimen herkistin (= SST). Tällä saadaan laukaisuvastus alennettua 300 grammaan.

Izhmashilta tuli AK kaliiperissa 22 LR ja nimellä Saiga-22. Ulkonäössä on pyritty autenttisuuteen. Pitkä, käyrä lipas mahduttaa 10 tai 30 patruunaa. Onhan tällaisia Avtomat Kalashnikovan look-a-likeja nähty ennenkin, mutta nyt tulee ase ihan oikeasta Izhmashin tehtaasta, missä kenraali Kalashnikov on toiminut teknisenä neuvonantajana. Hinnaksi kerrottiin ”500 U.S. dollaria vapaasti tehtaalla”.

 

Saksalainen tarkkuustyö on vielä voimissaan. Kuva: Mauser

Mauser teki uuden M12-kiväärin introsta suuren mediatapahtuman. Esittelytilaisuudessa pyöri elokuva hirvenmetsästyksestä joka oli kuvattu Suomessa makkaranuotioineen päivineen. Voit katsoa videon tästä.

Pulttilukkokivääriä valmistetaan 12:ssa kaliiperissa 22-250 Rem. – 9,3 x 62 – 338 Win. Mag. 22 tuuman piippu. Kuusinokkaisessa lukossa on 60° kammen liike. 4 patruunan kaksirivinen irtolipas, jonka voi lipastaa myös kiinni aseessa. Erittäin avonainen lukonkehys.

 

Mossbergtunnetaan haulikkotalona. Kuuluisaa Mossberg 500-pumppua on valmistettu jo 10 miljoonaa kappaletta. Päällekkäis- ja rinnakkaispiippuiset haulikot tulevat Turkista. Tarjolla on haulikoiden lisäksi pulttilukkoinen MVP-kivääriperhe (Mossberg-Varmint-Predator). Näistä esiteltiin nyt Patrol-malleja, joihin sopivat AR-tyyppiset lippaat.

 

Perazzin neljän haulikon hinta on siirtynyt uudelle sataluvulle. Kuva: Matti Erkkilä

Perazzilla ammuttiin viidestätoista Lontoon olympialaisten haulikkomitaleista 12. Loput kolme ammuttiin Berettalla. Toinen ennätys tehtiin aseiden hinnoissa. Neljän haulikon setin hinta alkaa nyt ensi kertaa kolmosella.

Remingtonin tärkein aseuutuus oli pulttilukkokivääri Model 783. Se osuu hinnallisesti mallien 700 ja 770 väliin. Ase on uusi konstruktio eikä sitä pidä sekoittaa takavuosien budjettimalliin 788 (1967-1983).

 

Uutuuden kaliiperit ovat alkuun 270 Win., 7 mm Rem. Mag., 308 Win. ja 30-06. 3 tai 4 patruunan irtolipas,. Lukossa on kaksi sulkunokkaa ja 90-asteinen kammen avauskulma. CrossFire Trigger-liipaisimessa on liputin kuten Savagessa ja Glockissa. Laukaisuvastus on käyttäjän säädettävissä.

Ruger painotti v. 2013 uutuuksissaan pistooleita, koska niille on nyt kotimaassa kysyntää.

 

Ruger asentaa muutamiin M77-kivääreihin suujarrun vakiona. Kuva: Matti Erkkilä

Suujarru ja piipunsuun kierteet löytyvät vakiona M77-perheen kivääreissä Guide Gun, Hawkeye African ja Hawkeye Magnum Hunter. Kierteiden suojamuhvi tulee tietysti mukaan.

Suujarru pienentää rekyyliä mutta lisää valtavasti ampujan ja välittömän ympäristön melualtistusta. Onneksi kierteisiin voidaan kiinnittää äänenvaimennin. Piipunsuun kierteet ovat 50-100 euron arvoinen bonus.

 

Steyr Mannlichertoi markkinoille uuden käsiviritteisen kiväärin SM 12. Tehdas käyttää järjestelmästä lyhennettä H.C.S. (Hand Cocking System) ja kehuu sitä kevytkäyttöiseksi. Muutoin ase on tavanomainen irtolippaallinen pulttilukkokivääri.

UbertiScout Silverboy on uusi 22 LR-vipulukko, jossa on yhdistetty moderni koneisto villin lännen vipulukon nostalgiseen ulkonäköön. Lukonkehys on kirkkaaksi kromattua alumiinia. Putkilippaan kapasiteetti on 15 + 1 patruunaa. Erikoisuutena kerrotaan patruunan kontrolloitu syöttö, jolloin syöttö ja ulosheitto pelittävät kiväärin ollessa rankasti kallistettunakin.

 

 

Winchester mainostaa viime vuonna saavutettua maailmanennätystä. Kuva: Pekka Suuronen

Winchester mainosti itselataavalla SX3– haulikolla ammuttua uutta maailmanennätystä, 12 yhtä aikaa ilmaan heitettyä kiekkoa rikki. Ampuja oli italialainen Raniero Testa. Tehdas tarjoaa ennätyksen kunniaksi punakylkistä erikoismallia. Tämän kevyen haulikon lukonkehys on alumiinia.

Legendaarisiin Winchester AA-kiekkopatruunoihin on rakennettu aukeava ja kirkkaan värinen välitulppa, jonka kerrotaan seuraavan uskollisesti haulisuihkua. Täten ampuja tai vierestä seuraava voisi katsoa mistä menee ohi. Tuotteen nimi on AA Tracker.

 

IWA-näyttelyitä on pidetty 40 vuotta. Kuvassa FAIR:in osasto. Kuva: Pekka Suuronen

IWA-näyttelyitä on pidetty jo 40 vuotta. Tässä eräs uskollisimmista näytteilleasettajista, italialainen Fabbrica Armi Isidoro Rizzini (FAIR).