Lapua pyrkii ponnekkaasti maailman tarkkuusluotimarkkinoille luotiperheellä, jonka nimi on Scenar L.

OMT on tarkkuusluodin uusi nimitys. Kuva: Lapua

Lapua haluaisi tuoda Scenar-nimessä olevan ”L”-kirjaimen esille yläindeksinä eli potenssin tavoin merkittynä. Lapuan markkinointiväki haluaa viestittää, että käyntitarkkuudessa ollaan saavutettu eksponentiaalisesti uusia ulottuvuuksia. Hieno idea, mutta valitettavasti potenssin yläindeksin merkki ei aina suosiolla siirry sähköisen median monissa formaateissa. Niin kuin esimerkiksi lehden sivuille tai tälle blogipohjalle. Hyvä markkinointi-idea voi joskus kukistua elämän raadollisiin realiteetteihin.

Lapua ScenarL on OTM-tarkkuusluoti. Kuva: Lapua Asiaan, asiaan. Toinen Scenar-luoteihin liittyvä uusi asia on nimitys OTM. Ennen puhuttiin HPBT-luodeista (Hollow Point Boat Tail = avokärkinen veneperä) tai pelkästään HP:eista (Hollow Point = avokärkinen, ”reikäpää”). Uusi nimitys on OTM (Open Tip Match = avokärkinen tarkkuusluoti). Tämä nimi ei ole pelkästään Lapuan idea, vaan suuret luodinvalmistajat ison veden takana ovat alun perin lanseeranneet tuon nimikkeen. Ilmeisesti taustalla kummittelevat Haagin sopimukset sodankäynnin säännöistä (1899/1907) ja joidenkin maiden aselait koskien ”reikäpääluoteja”. Onhan Suomessakin pistoolin HP-patruunat luokiteltu ERVA-ampumatarvikkeiksi (ERityisen VAarallinen). Scenarit ovat siis tästä lähtien tarkkuusammuntaa varten suunniteltuja OTM-luoteja.

Luodin vaippa valmistetaan ”vetämällä” levymäisestä tompakkipyörylästä (”prikka”, ”kolikko”), joka muotoillaan monen työvaiheen kautta vaipaksi lyijysydämen ympärille. Johonkin jää avoin kohta. Se voidaan jättää luodin perään, jolloin luodista tulee umpikärkinen. Tästä käytetään yleisnimikettä FMJ (Full Metal Jacket = ”täysvaippa”). Tai avoin kohta voidaan jättää luodin kärkeen, jolloin luodin perä voidaan muotoilla tasaiseksi tiukemmilla toleransseilla. Tompakkimetallinen perä kestää ruutikaasujen kuumaa puhallusta paremmin kuin paljas lyijy. Tarkkuusluodit (OTM) tavataan tehdä tällä menetelmällä.

 

Scenar L-luotien valikoima

Lapua haastaa nimekkäät tarkkuusluotien valmistajat ja kehuu, että Scenar L-luotien tarkkuus on ennen näkemätöntä. Salaisuudeksi kerrotaan tarkempien raaka-aineiden valinta ja tiukemmat toleranssit. Scenar L on tarkkuusluoti, joka on tarkoitettu pahvin puhkomiseen. Jotkut suomalaiset metsästäjät ovat käyttäneet menestyksellä Scenar-patruunoita linnustukseen, mutta tälle ei ole Lapuan ”valtuutusta”. Tilanne on savolainen eli vastuu siirtyy kuul… metsästäjälle. Scenar-luodin kärjen avoin reikä on hyvin pieni, joten on mahdollista että luoti toimii FMJ:n tavoin. Riippuu ampumaetäisyydestä, luodin nopeudesta maalissa sekä riistasta.

Joka tapauksessa metsästäjäkin arvostaa mahdollisimman tarkkaa luotia. Tarkkuuden merkitys korostuu ampumaetäisyyden kasvaessa. Scenar L OTM-luoteja on tähän mennessä saatavana seuraavissa kaliipereissa:

.224 GB544 4,5 g
.224 GB545 5,0 g
6 mm GB543 5,8 g
6 mm GB542 6,8 g
6,5 mm GB547 7,8 g
6,5 mm GB546 8,8 g
.30 GB552 10,0 g
.30 GB550 11,3 g
.30 GB432 14,3 g

Valmiita Scenar L OTM-luodeilla ladattuja patruunoita löytyy Lapualta tällä kirjoittamalla:

Lapua 6,5 x 47 patruunaa saa ScenarL-luodilla ladattuna. Kuva: Lapua

223 Rem. GB544 4,5 g
6 mm Norma BR GB542 6,8 g
6,5 x 47 Lapua GB547 7,8 g
6,5 x 47 Lapua GB546 8,8 g
6,5 x 55 SE GB547 7,8 g V0 = 830 m/s
6,5 x 55 SE GB547 7,8 g V0 = 920 m/s
6,5 x 55 SE GB546 8,8 g
308 Win. GB550 11,3 g

Kaikille Scenar L-luodeille ei ole tällä hetkellä saatavana BC-arvoja. Kevään aikana luodit mitataan Doppler-tutkalla. G1- ja G7-ballistiset kertoimet ilmestyvät aikanaan Lapuan sivustoille:

http://www.lapua.com/en/products/reloading/vihtavuori-reloading-data

Vihtavuoren tilanne

Vihtavuorella sijaitsevan ruutitehtaan tilanne on tätä kirjoitettaessa huolestuttava. Ruutitehdas perustettiin v. 1926 Laukaan korpeen Valtion Ruutitehtaaksi. Ensisijainen tehtävä oli Puolustusvoimain ruudin valmistaminen. Kahden sodan aikana vihollinen olisi halunnut pommittaa ruutitehtaan kivikauteen, mutta naamioitu tehdas jäi löytämättä.

Sodan jälkeen omistus siirtyi kemiankonserni Rikkihappo Oy:lle, josta tuli v. 1971 Kemira. V. 1997 Suomen puolustusvälineteollisuutta sorvattiin yhteisen sateenvarjon alle. Vuotta myöhemin Vihtavuoren omistajaksi tuli Patrian ja SAAB/Celsiuksen muodostama Nexplo. V. 2004 Nexplo ja ranskalainen SNPE perustivat uuden yhtiön nimeltä Eurenco. Sen omistivat SNPE (Société nationale des poudres et des explosifs) 60,2 % osuudella, SAAB 19,9 %:lla ja Patria samoin 19,9 %. V. 2010 SAAB ja Patria myivät osuutensa SNPE:lle, josta tuli siten Eurencon yksinomistaja. Ranskan valtio omistaa SNPE:stä 99,9 %. Eurencolla on ruutitehtaita Vihtavuoren lisäksi Ruotsissa, Belgiassa ja Ranskassa.

Viime vuoden puolella Eurenco uhkasi lopettaa Vihtavuoren tehtaan tappiollisena. Vaihtoehtoisesti sitä tarjottiin myyntiin. Tätä kirjoitettaessa ostajaa ei ole löytynyt. Entinen osakas Patria on ilmoittanut 25.2.2013, ettei se ole halukas ostamaan Vihtavuorta.

Vihtavuoren ongelmaksi on kerrottu suurimman asiakkaan Puolustusvoimien vähentyneet tilaukset. Jälleenlatausruudin (relo) markkinat ovat olleet hyvät, mutta yksi PV:n 155 mm kanuunan laukaus polttaa ruutia kerralla enemmän kuin 10 ahkeraa jälleenlataajaa käyttää vuodessa. PV:n ruudin ostot ovat vähentyneet eduskunnan leikatessa käyttöbudjettia.

Vihtavuoren ruudin valmistuksen loppuminen olisi kova isku jälleenlataajille. Ei maailmasta tietenkään relo-ruuti loppuisi. Eurenco kiirehtisi arvatenkin täyttämään tyhjiötä Karlskogan Boforsin tehtaaltaan. Mutta Bofors-ruudin speksit, ominaisuudet, nimikkeet ja reseptit ovat erilaiset. Suomalaisten jälleenlataajien ja kirjoittajien kehittämät reseptit, tietopankit ja latausmanuaalit huuhtoutuisivat vessanpöntöstä alas.

Tällä kirjoittamalla Vihtavuoren ratkaisua ei ole löytynyt. Lapualla ei ole omistussuhdetta Vihtavuoreen, vaan se toimii Vihtavuoren relo-ruudin markkinoijana ja jakelijana maailmanlaajuisesti.

Vihtavuoren ruuti on lopetusuhan alla. Kuva: Lapua

Perinteinen Vihtavuori-brändi (perustettu 1926) on lopetusuhan alla.