Julkaisin 8.4.2011 blogin tällä samalla otsikolla. Voit lukea sen tästä.

Kartta näyttää aseiden määrän asukaslukuun suhteutettuna. Kartta: Sampo Sauri/Taajuus/Metropolia

Tässä blogissa kerrottiin paljonko aseita on absoluuttisesti poliisilaitoksittain ja mitä asetyyppiä.

Nyt on helsinkiläisen ammattikorkeakoulu Metropolian sivustolla Taajuus julkaistu kartta, jossa on visualisoitu asetiheys suhteessa väkilukuun. Karttaa voi suurentaa, klikata omaa kuntaa ja tarkastella sen keskiarvoista asetilannetta. Jako on tehty pitkiin (haulikot, kiväärit, yhdistelmäaseet) ja lyhyisiin (pistoolit, revolverit) aseisiin. Voit avata kartan tästä.

Taulukon tekijä on yhdistänyt Poliisihallituksen asetilaston Tilastokeskuksen väkilukutietoihin ja asettanut ne Maanmittauslaitoksen kuntakartan päälle. Aseiden määrä on ilmoitettu poliisilaitoksen toimialueella (ei siis kunnan alueella). Tekijä on verrannut poliisilaitoksen alueen asukasmäärää alueen aselupien määrään, jolloin tuloksena on saatu suhteellinen asetiheys per 1000 asukasta. Tulokset on värikoodattu Suomen kartalle. Tästä nähdään metsästys- ja/tai ampumaurheiluharrastuksen innostuksen jakautuminen maassamme. Värikoodi on sinisestä (vähiten aseita) vihreän ja kellertävän kautta punaiseen (eniten aseita). Kartan mukaan Suomessa on 1.592.147 rekisteröityä asetta. Määrä on noussut vuoden 2010 alusta noin 9000 aseella.

Sinisin alue (eli vähiten aseita per noukka) on Helsinki – keskimäärin 129 asetta tuhatta asukasta kohden. Itä-Uudenmaan pl:n alueella on 172, Länsi-Uudenmaan 182 ja Keski-Uudenmaan pl:n alueella 204 asetta per 1000 asukasta. Varsinais-Suomen pl:n alueella on 221, Päijät-Hämeen 224, Pirkanmaan 248, Etelä-Karjalan 290, Kanta-Hämeen 294, Satakunnan 318, Kymenlaakson 325, Pohjanmaan 326, Oulun 327, Keski-Pohjanmaan/ Pietarsaaren 335, Keski-Suomen 358, Etelä-Savon 383, Etelä-Pohjanmaan 419, Pohjois-Savon 422, Pohjois-Karjalan 432, Jokilaaksojen 526, Perä-Pohjolan 578, Lapin 637, Koillismaan 697 ja Kainuun poliisilaitoksen alueella 710 asetta 1000 asukasta kohden. Koko Suomen keskiarvo on 295 asetta per 1000 asukasta.

Ahvenanmaan poliisilaitos on autonominen. Sen alueeseen kuuluu 16 kuntaa, joissa on 28.361 asukasta. Näillä on 16.952 luvallista asetta, joka tarkoittaa 600 asetta per 1.000 asukasta. Ahvenanmaalaiset harrastavat tunnetusti sekä vesilintujen metsästystä – myös kiisteltyä kevätmetsästystä – että kasa-ammuntaa.

Suomen kartta rupeaa ”punertamaan” (eli suhteellinen asetiheys lisääntyy) pohjoiseen ja itään mentäessä. Ahvenanmaa on raju poikkeus säännöstä. Tämän kaiken olemme suunnilleen tietäneet mutta silti yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kartan antama tieto on yleissivistystä tai luokkaa ”kiva tämäkin tietää”.

Kartan on laatinut Metropolian opiskelija Sampo Sauri tammikuussa 2013. Kun aseihminen kuulee nimen ”Sauri”, hän valpastuu heti. Sampo Sauri on Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin poika. Pekka Sauri on tunnettu asekriittisistä kannanotoistaan. Yritin kovasti miettiä, onko motiivina ollut käyttää karttatietoa ”aseista riisumiseen”. En kyennyt löytämään sellaista tarkoitusta. Metropolia on suuri (16.000 oppilasta) ja monipuolinen AMK, jossa opetetaan monia tietotekniikan aineita. Sampo Sauri on saattanut laatia kartan ICT-alan harjoitustyönä.

 

Toisenlainen kartta Ameriikan malliin

Newtown, Connecticutissa, lähellä New York Cityä sattui joulukuussa 2012 vakava kouluampumistapaus, joka kuohutti USA:aa presidentti Barack Obamaa myöten. Tästä suivaantuneena paikallinen sanomalehti The Journal News teki varsinaisen tempun ja julkisti internetissä 33.000 aseenomistajan nimet ja osoitteet kartan kera. Tähtäimessä olivat Westchesterin ja Rocklandin piirikuntien pistoolilupien omistajat. Seudut ovat New York Cityn pohjoisia esikaupunkialueita.

Ymmärrettävästi aseiden omistajat raivostuivat asiasta. Alkuun kartta oli niin yksityiskohtainen, että viemällä osoitin karttapallukan päälle ruudulle tuli pop-up, jossa näkyi aseen omistajan nimi ja tarkka osoite. Aseiden omistajien mukaan tämä on niin kuin olisi antanut rikollisille ostoslistan käteen. Lehti poisti 19.1.2013 osoitetiedot mutta jätti pallukat. Monen mielestä vahinko kerkisi jo tapahtua, sillä tiedot olivat esillä netissä lähes kuukauden ajan.

Bloggari Robert Cox ajatteli maksaa potut pottuina. Hän julkisti julkisti Talk of the Sound-nettilehdessä kartan, jossa on tarkat tiedot lehden toimituksesta ja koko henkilökunnasta kotiosoitteineen ja henkilötietoineen. The Journal News luokitellaan paikalliseksi sanomalehdeksi, jonka levikki on hieman alle 100.000. Se toimii sekä tilattava printti- että verkkolehtenä. Sen johto on naisvaltainen.

The Journal News’in mukaan tieto aseiden omistajista on New Yorkin osavaltiossa julkista tietoa. Itse en ymmärrä, mitä järkevää tarkoitusperää lehti on kuvitellut palvelevansa tempauksellaan. Tällainen ei onneksi (toivottavasti) liene Suomessa mahdollista. Ellei sitten joku julianassange kräkkää viranomaisten arkistoja ja järjestä wikivuotoa.

 

Lehti julkaisi aseiden omistajien osoitetietoja New Yorkissa. Kartta: www.lohud.com

Yksi The Journal Newsin julkaisemista kartoista. Nimet ja tarkat osoitetiedot aseenomistajista poistettiin 19.1.2013.