Leica tunnetaan ympäri maailman laadukkaista kameroistaan.

Leica Geovid HD-B on etäisyysmittauksella varustettu katselukiikari. Kuva: Leica

Saksalaisen Ernst Leitz-tehtaan tutkimusjohtaja Oskar Barnack kehitti 35 mm elokuvafilmiä (= kinofilmi) käyttävän kameran v. 1913. Nimistä LEItz ja CAmera muodostettiin nimi Leica, jonka nimeen valokuvaajat vannovat tänä päivänäkin.

Vähemmän tunnettua on, että jo neljä vuotta ennen kameran syntyä Leitzin tehtaalla Wetzlarissa valmistettiin kaukoputkia. Katseluoptiikka on siis vanhempaa kuin kamerat. Tänä päivänä Leica Camera AG-yhtiöön kuuluu osasto Sport Optics, joka valmistaa katselukiikareita, kiikaritähtämiä, kaukoputkia ja etäisyysmittareita.

 

Leica Geovid HD-B

Leicalla on ollut etäisyysmittarilla varustettuja Geovid-kiikareita vuodesta 1992. Tammikuussa 2013 tehdas esitteli näyttävästi uusimman mallinsa Geovid HD-B, jossa on etäisyysmittaritoiminnon lisäksi luodin lentorataan liittyviä ballistiikkanäyttöjä. Kiikari on siten nimenomaan metsästystä varten suunniteltu. HD-B:n tuotekehityksen kestoajaksi kerrotaan kolme vuotta.

Leica Geovid HD-B:n sivuprofiili on kaareva. Kuva: Leica Kiikariosa on kokonaan uudeksi suunniteltu. Prismasto on yhdistelmä Porro-prismoja ja kattoprismoja (Perger Porro System). Tästä aiheutuu putken loivasti käyrä ”banaanimainen” muoto sekä vaaka- että pystytasossa. Kiikari on kuitenkin suhteellisen suoramuotoinen verrattuna kulmikkaisiin puhtaisiin Porro-prismakiikareihin. Suunnittelussa ja muotoilussa kerrotaan kasvojen muodon olleen määräävänä kriteerinä, jotta kiikari ”sopisi naamalle”.

Silmäkupeissa on pikasäädöt, joiden avulla silmänetäisyyden saa säädettyä viiteen asentoon, joko silmä/ aurinkolasien kanssa käytettäväksi tai ilman. Molemmissa okulaareissa on säädöt (+/- 4 diopteria). Kiikari on mekaaniselta rakenteeltaan keskeltä avoin. Siitä saa hyvän sormiotteen kummallakin kädellä.

Malleja on kaksi, 8 x 42 ja 10 x 42. Näkökentän leveys 1000 m päässä on 130 m ja 114 m vastaavasti. Paino on lähes sama, 945 g tai 980 g paristoineen. Runko on magnesiumia. Sisus on täytetty typellä ja vesitiiviyttä luvataan 5 metriin saakka. Linssit ovat monikerrospäällystetyt. Päällimmäinen AquaDura-päällyste on vesipisaroita hylkivä.

Etäisyyden mittaus

suoritetaan infrapuna-aallonpituudella (905 nm) toimivalla Class 1 pulssilaserilla. Säde on silmälle näkymätön ja täysin turvallinen. Säde lähtee kiikarin keskilinjalta, pulssin paluu mitataan oikeanpuoleisessa putkessa. Mittaus kestää mikrosekunteja ja tulos tulee näkyviin alle 0,3 sekunnissa.

Mittausalue on 10 metristä 1825 metriin. Tulos näkyy valinnan mukaan metreinä tai jaardeina. Mittaustarkkuudeksi ilmoitetaan +/-1 m 500 metriin asti, +/- 2 m 1000 metriin ja sen ylittävillä matkoilla tarkkuus on +/- 0,5 %.

Mittaus suoritetaan katsomalla kiikarilla haluttuun kohteeseen, painamalla ensimmäistä nappia ja kiinnittämällä pieni punainen neliö maaliin. Etäisyys ilmestyy numeroina näkökenttään. Näytön kirkkaus sopeutuu automaattisesti ympäröivään valotilanteeseen.

Leican insinöörit kokeilevat Geovid HD-B-kiikaria Grossarlissa Itävallan Alpeilla. Oik. tuotepäällikkö Marcus Zeidler. Kuva: Pekka Suuronen

Painettaessa toista nappia näkökenttään tulee kohteen poikkeama vaakatasosta asteina (declination). Tällä on merkitystä kun metsästetään vuorilla. Kokeillessani kiikaria Itävallan Alpeilla sain näyttöön esimerkkinä +14°. Tällainen kulma vaikuttaa jo osumapisteeseen. Poikkeama vaakatasosta – ylös tai alaspäin – aiheuttaa luodin käymisen ”yli”. Sitä enemmän mitä jyrkempi kulma.

Kiikarin elektroniikkaa ruokkii 3 voltin CR2 lithium-kameraparisto. Sen luvataan riittävän 2.000 mittaukseen +20°C lämpötilassa.

Kiikarin käyttölämpötila-alueeksi kerrotaan -20°C…+55°C. Kiikari kestää säilytystä -40°C pakkasessa.

 

Ballistiikkaohjelma ABC

Geovid HD-B:n varsinainen clou on sen ballistiikkaohjelma Advanced Ballistic Compensation (ABC). Täydellinen selostaminen vaatisi printtimedian tilan, mutta yritän tehdä lyhyen yhteenvedon.

Metsästäjä voi imuroida tietokoneeseensa Leica Geovid HD-B softan, jonka avulla hän rakentaa käyttämälleen kivääri/ patruuna/ luoti/ ampumamatka-yhdistelmälle ballistisen taulukon ja lentoratakäyrän, samaan tapaan kuin esim. Lapuan, Sakon ja Norman nettisivuilla on. Tämä tallennetaan micro-SD-kortille, joka asetetaan kiikarin paristokoteloon.

Metsästäjä katsoo kohteen etäisyyden kiikarista. Kiikari näyttää paljonko on tähdättävä yli tältä matkalta ja tällä aseella/ patruunalla. Jos kiikaritähtäimen retikkelissä on korjausasteikko, ampuja käyttää sitä. Mutta jos tähtäimessä on yksinkertainen retikkeli, kiikari kertoo kuinka monta napsua koroa on nostettava jotta ristikko voidaan pitää suoraan maalipisteen päällä. Jos ase on kohdistettu erittäin pitkältä matkalta, saattaa tähtäimen säätöjä joutua tekemään alaspäinkin.

Jotta näytöt eivät menisi sekaisin, yhdelle micro-SD:lle voidaan tallentaa vain yhden patruunan tiedot. Jos metsästäjä ottaa mukaansa useita eri patruunalajeja, on hänellä oltava jokaiselle patruunalle etukäteen laskettu SD-kortti.

Tämä esitys antaa vain osviittaa, mihin kiikarin ABC pystyy ja miten sitä käytetään. Kyseessä on monipuolinen ja ehkä monimutkainenkin optinen ja elektroninen laite. Kehittynyt tekniikka näkyy hinnassa. Voisin ajatella, että kun lähdetään ”kerran elämässä” jahtiin mahdollisesti kaukaisillekin maille, niin tällainen kiikari kuuluisi matkavarusteiden listalle.

 

Hinnat ja saatavuus

Geovid HD-B kiikarit saapuvat Suomen markkinoille keväällä 2013. Hinta on luokkaa 2780 euroa 8 x 42 mallille, 2835 euroa 10 x 42:lle.

Leica Magnus-sarjan kiikaritähtäimet tulivat markkinoille jo Erämessujen aikaan kesäkuussa 2012. Myös niiden markkinoija on Nor-Dis ja jälleenmyynnin hoitavat aseliikkeet. Lähes jokainen Suomen aseliike on Lapuan ja Nor-Disin asiakas. Jälleenmyyjäluettelo löytyy tästä.

 

Leica Geovid HD-B on suunniteltu metsästyskäyttöön. Kuva: Leica