Vuonna 2008 tein blogin yllä mainitulla otsikolla. Tuon lajin uudelleen esille neljän vuoden jälkeen. Viini se vain paranee vanhetessaan.

Gabriela Soukalová (CZE) saattaa olla perimässä Magdalena Neunerin manttelia. Kuva: Wikipedia

 

Kansainvälisen ampumahihtoliitto IBU:n maailmancupin kiertue on kerinnyt jo kolmeen paikkaan: Östersund (SWE), Hochfilzen (AUT) ja Pokljuka (SLO). Ensi vuonna tulevat Oberhof (GER) 1.-6.1., Ruhpolding (GER) 8.-13.1., Anterselva (ITA) 16.-20.1., Holmenkollen (NOR) 27.2.-3.3., Sotshi (RUS) 4.3.-10.3. ja Hanty-Mansijsk (RUS) 11.3.-17.3.2013. YLE näyttää näillä näkymillä kaikki kilpailut. Pääsääntöinen kanava on TV 2, joskus YLE TV 1 tai YLE Fem. Selostajina ovat Pertti Tapola ja Jarmo Punkkinen, joka myös toimii Kaisa Mäkäräisen hiihtovalmentajana.

 

Miehet ja naiset

Ampumahiihdossa kilpaillaan sekä miesten että naisten sarjoissa. Sekaviestit suoritetaan maajoukkueittain, eli matkaan lähtee kaksi miestä ja kaksi naista, jos maa on saanut lähetettyä kilpailuun neljä edustajaa. Jostain syystä olen ottanut tavakseni katsoa naisten kilpailuja enemmän kuin miesten. Suomalaisittain siinä on enemmän jännättävää, sillä Joensuun Kaisa Mäkäräinen – maailmancupin ja takaa-ajocupin voittaja mallia 2011 – saattaa sijoittua kärkisijoille. Miesten puolella on tällä hetkellä suomalaisittain vaisumpaa. Ja onhan naisten kilpailussa miehille enemmän silmänruokaakin…

Viime vuoden paras naisbiatleetti, Wallgaun Magdalena Neuner (GER), lopetti kauden 2011-2012 jälkeen huipulta 24-vuotiaana ja etsii nyt elämässään uusia haasteita. Fiksuna naisena hän tuskin tulee tekemään ”schumachereita”.

Gabriela Soukalová (CZE), 23, on lajin uusi, mielenkiintoinen seurattava. Näyttää siltä, että tsekitär on perimässä Magdalenan manttelia. Hän on harrastanut ampumahiihtoa vuodesta 2005 ja aloitti kilpailu-uransa v. 2008. Gabriela osallistui Vancouverin olympialaisiin v. 2010, silloin vielä vaatimattomalla menestyksellä. 2012-2013 kausi on alkanut hyvin. Hän ampui mm. Pokljukan sprinttimatkalla puhtaat nollat ja hävisi voimakkaammalle hiihtäjälle Miriam Gössnerille (GER) kullan vain kahden sekunnin erolla.

Gabriela on syntynyt ja asuu Jablonec nad Nisoussa ja hän myös edustaa kotikaupunkinsa urheiluseuraa. Paikka on Pohjois-Tsekissä, Böömissä, aivan Puolan ja Saksan rajojen tuntumassa. Se sijaitsee vuoristossa joten luntakin riittää vuodessa pitkäksi aikaa.

 

Ampuminen vaiko hiihto tärkeämpää?

Kaisa Mäkäräinen on tämän hetken valovoimaisin suomalainen ampumahiihtäjä. Kuva: Wikipedia

 

Ampumahiihdon viehätys piilee sen kaksijakoisuudessa. Kilpailun voi voittaa tai hävitä hiihtämällä. Tai sen voi voittaa tai hävitä ampumalla! Kun tällä kaudella on käyty kolmet maailmancupin kilpailut, Gabriela Soukalová on loistanut ammunnan varmuudella, mutta hiihtovauhdissa hän on hävinnyt muille. Kaisa Mäkäräisellä taas on tilanne ollut juuri päinvastoin. Ammunta on takkuillut välillä katastrofaalisestikin, mutta Kaisa on kompensoinut sen raivoamalla ladulla.

Suomen ampumahiihdossa panostetaan tällä hetkellä ammuntaan. KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) on rakentanut laitteiston, joka lienee maailman huippuluokkaa. Siitä on juttu Tekniikan Maailmassa 23/2012 sivuilla 108-110. Oululainen Noptel on rakentanut laitteiston ST-2000 Sport II, joka rekisteröi aseen liikkeet ennen näkemättömän tarkasti ja erityisesti keskittyen laukaisua edeltävän sekunnin tapahtumaan. Aseen liikkeiden lisäksi tarkastellaan ampujan asentoa, liikkeitä ja painopistettä, tämä kun seisoo kolmiomaisen ”keinulaudan” päällä. Se rekisteröi ampujan painonjakautuman sekä jalkojen kesken että kummankin jalan kantapään ja päkiän suhteen. Ampujan tasapaino on erittäin tärkeä pystyasennosta ammuttaessa. Liipaisinsormen puristusvoimaa tutkitaan erityisen tarkasti laukausta edeltävän 0,2 sekunnin aikana. Tänä aikana silmä on nähnyt tähtäinkuvan otolliseksi ja aivot ovat tehneet päätöksen luodin lähettämisestä matkaan. 0,2 sekuntia kuluu reaktioon ja liipaisimen puristamiseen.

Noptelilla on siviilikäyttöön tarkoitettuja kevytversioita LED-laitteistosta ampumaharjoitteluun, myös muuhun kuin ampumahiihtoon. Niitä on myös Eko-Aims Oy:llä. Jälkimmäiset on kehittänyt liperiläinen urheilumies Ilmo Kurvinen. Sama mies on suunnitellut putoavien taulujen järjestelmän, jota ampumahiihdossa käytetään. LED-laitteistoilla voi harjoitella ampumista vaikkapa olohuoneen sohvalla. Laitteet ovat nykyisin yllättävän edullisia.

Suomen Ampumahiihtoliitto (SAHS) on pyytänyt ja saanut Suomen Ampumaurheiluliitolta (SAL) ampumiseen valmennusapua. Jari Karinkanta on siirtynyt kokonaan SAHS:sin päävalmentajaksi ja kuusinkertainen olympiakävijä, SAL:n kiväärilajien valmentaja Juha Hirvi jakaa neuvojaan myös ampumahiihtäjille ammunnan osalta.

SAHS:n nimeämät naishiihtäjät maailmancupiin ja IBU-cupiin kaudella 2012-2013 ovat Kaisa Mäkäräinen, Mari Laukkanen, Sanna Markkanen, Outi Gröndahl, Annukka Siltakorpi, Satu Rautiainen ja Maija Holopainen.

Miesten vastaava lista on Jarkko Kauppinen, Ahti Toivanen, Ville Simola, Mika Kaljunen, Matti Hakala, Antti Raatikainen ja Olli Hiidensalo.

Hyvää uutta vuotta 2013 ja antoisia televisiohetkiä ampumahiihdon parissa!

 

Mari Laukkasen ampuma-asentoa analysoidaan painepohjallisten avulla. Kuva: Juhapekka Tukiainen

Ampumahiihtäjä Mari Laukkanen seisoo kolmiomaisella keinuladalla, jaloissa hänellä on painepohjalliset. Liipaisinsormen alla on puristusanturi. KIHUn tutkimuskeskuksessa Vuokatissa pyritään auttamaan urheilijoita parempiin suorituksiin ampumahiihtäjinä. Kuva: Juhapekka Tukiainen.