Nimi Shoot-N-C on tyypillistä amerikkalaista kielikikkailua. Se lausuttaisiin kuten Shoot-And-See, ”ammu ja näe”.

Shoot-N-C-taulu näyttää osumat päiväloistekeltaisena "roiskauksena". Kuva: Pekka Suuronen

Englannin kielessä käytetään termiä ”reactive target”, maali joka reagoi osumiin. Kaikkiin tauluihin toki osumasta reikä tulee, mutta Birchwood Caseyn valmistamiin Shoot-N-C-tauluihin syntyy selvä päiväloistekeltainen ”roiskaus” tai tähti. Tämä on kupletin juoni. Tähti on sitä näkyvämpi mitä suurempi kaliiperi. Tavallisen ilmakonkin (4,5 mm) osuma näkyy selvästi.

Isommilla pistoolikaliipereilla ja 25 m matkalta osumat näkee paljaalla silmällä. Keskivertoisella kiikaritähtäimellä osumat näkyvät sataan metriin. Joku on ”palstoilla” kehunut näkevänsä osumat 800 jaardin päähän 42 x suurentavan tähtäimen läpi.

Shoot-N-C kiikaritähtäimen kohdistusta varten. Kuva: Pekka Suuronen

ISSF-tyyppisessä sääntöammunnassa tarvitaan mahdollisimman tarkka osuman tulkkaus, koska numerorenkaan rikkomisella saa tulokseksi sen suuremman arvon. Shoot-N-C-taulut eivät sovellu lainkaan muodolliseen tarkkuusammuntaan, sillä osuma leviää. Sen sijaan tauluilla on käyttöä esim. kiväärin kohdistuksessa. Ne vähentävät tarvetta rampata tauluilla.

Harjoittelin loppukesästä karhumerkin ammuntaa. Olin kopioinut Riistakeskuksen sivuilta ”merkkikarhun”, photoshopannut ja printannut siitä A4-kokoisen maalin, jota ammuin sadasta metristä. Oli siinä ja siinä nähdä 30-kaliiperisen luodin reikä ratakaukoputkellani, joka ei ole Zeiss eikä Swaro vaan enemmän mallia ”karvalakki”…

Reikä mustassa maalissa mustaa taustavallia vasten ei ollut helppo nakki, semminkin kun ilmassa oli lämpöväreilyä. Jos olisi ollut tuollainen Shoot-N-C-taulu, niin osumat olisi nähnyt aseen kiikaritähtäimelläkin.

 

Virkistysammuntaa parhaimmillaan

Tämän kirjoittaminen vei muistot vuoteen 2008, jolloin pääsin kokeilemaan ensi kerran Shoot-N-C-tauluja. Paikka oli Nellis Air Force Basen ampumarata Las Vegasin ulkopuolella. Maailman suurin siviiliaseiden valmistaja Freedom Group oli kerännyt huomattavan määrän rautatavaraa ja patruunoita radalle sekä kutsunut maailman toimittajia tutustumaan tuotteisiinsa. Kaliiperivalikoimaa riitti 22:sta 416:een ja haulikot päälle. Ampua sai niin paljon kuin sielu sieti ja olkapää kesti.

Maalitaulun pohjia löytyy kaikenlaisia. Kuva: Pekka Suuronen

Kirkas Nevadan vuoristoilma, huikaiseva auringonpaiste ja mahdoton määrä aseita. Linnut eivät laulaneet, mutta taivaalla oli säpinää. U. S. Air Forcen taitolentoryhmä Thunderbirds’in valkoiset F-16:t jylistelivät yli jälkipolttimet leimuten. Tässä ympäristössä ampumisen äänimaailmasta kukaan ei kantanut huolta. Ase- ja ilmailutoimittajalle oli koittanut joulu, juhannus ja uusi vuosi yhtä aikaa.

Remington R-15 oli silloin tuliterä kivääri. Ammuin sillä 223-patruunoita Shoot-N-C-tauluihin. Tuli tunne, että tällaista virkistysammunta on parhaimmillaan. Hienot olosuhteet, kiireetön fiilis, helppokäyttöinen ase joka ei potki ylettömiä, maali joka palkitsee osumat välittömästi…

Tilaisuuden tultua ammuin tietysti kaikenlaista. Harvinaisemmasta päästä jäi muistiin rinnakkaispiippuinen L. C. Smith kaliiperissa 28. Ei ole koettu ennen eikä sen jälkeen. Hyvin särkyivät kiekot tälläkin sirolla kaunottarella.

 

Saako Suomessa harjoittaa virkistysammuntaa?

Kohdistamisen lisäksi Shoot-N-C-taulut ovat vallan passeleita epämuodolliseen tarkkuusammuntaan kuten pienimuotoisen ampumakisan järjestämiseen kavereiden kesken. Tulokset tulisivat heti ampujan ja muidenkin nähtäväksi, mikä onkin Shoot-N-C:n idea. Mutta saako Suomessa harjoittaa virkistysammuntaa?

Kun haet aselupaa, niin älä vahingossakaan laita käyttötarkoitukseksi hupi- tai virkistysammunta. Lupaa ei heru ja 72 euron maksu menee kankkulan kaivoon. Jos ja kun ase on muun käyttötarkoituksen kautta saatu, niin sitten voi virkistysammuntaa kavereiden kanssa harjoittaa.
Ehkä.
Salaa.

Verrataanpa kalastukseen. Mitähän kalamiehet sanoisivat, jos heidän harrastettaan ryhdyttäisiin reguloimaan ja kuristamaan samalla lailla kuin ammuntaa? Metsähallituksen (lue: Suomen valtion) omistamalla Villi Pohjolalla on nettisivuillaan oikein välilehti Virkistyskalastus.

Suomessa oli löysä yhteenliittymä Virkistysampujat, mutta nettisivutkin on suljettu. ”Account suspended.” Onkohan toiminta jouduttu siirtämään maan alle?

 

Shoot-N-C-tauluja on moneen lähtöön. Kuva: Pekka Suuronen

Espoon Budget Sportissa on myyntiteline, jossa on monenlaisia Shoot-N-C-tauluja. Useissa on tarratausta, joten nitojaakaan ei tarvita. Kulmissa olevat pyörylät ovat paikkalappuja.