Useat SAL-ampumaseurat järjestävät turvallisen ampujan kursseja. Osallistuin sellaiselle Kirkkonummen Upinniemen varuskunnassa.

Porkkalan Ampujien Veli-Matti Järvinen kouluttaa turvallisia ampujia. Kuva: Pekka Suuronen

Järjestäjä oli Porkkalan Ampujat, Suomen suurin practical-ammuntaa harjoittava yhteisö sekä SAL:n jäsenmäärältään suurin seura (yli 1200 jäsentä). Vaikka seuran ammunta tapahtuukin pääosin varuskunta-alueella, jonne ei pääse ilman kulkulupaa, on PorkkA kuitenkin täysin siviiliseura ilman sotilaallista kytkentää. Seura on neuvotellut jäsenilleen oikeuden toimia varuskunnan alueella ja jäsenilleen sisäänpääsyn portista ampumaratojen harjoitteluaikoina.

PorkkA toimii useilla ammunnan aloilla, joista turvallisen ampujan kurssin järjestää practical-jaosto. Hyväksytty TA-tutkinto on edellytyksenä harjoittelulle ja practical-kilpailun osanottoon. Kurssin anti on hyödyllistä yleistietoa jokaiselle, joka käsittelee mitä tahansa ampuma-asetta missä tahansa tilanteessa. Sopii siis myös metsästäjille.

Practicalia ammutaan myös kiväärillä ja haulikolla, mutta yleisimmin käytetään itselataavaa pistoolia. Minimikaliiperi on 9 x 19. Muita suosittuja ovat 40 S&W ja 45 ACP. Lajin huiput harrastavat avoimessa luokassa kaliiperia 38 Super.

Kolme turvallisuuden perustekijää

Suomen Practical-järjestön jäsenkortti Turvallisen ampujan kurssin tavoitteena on nimensä mukaan turvallinen aseenkäsittely. Practical-ammunta on toiminnallinen ammunnan laji, johon sisältyy liikkuminen, joskus hurjannäköisestikin. Turvallisuuden painottaminen on ymmärrettävästi jopa ylikorostunutta. Yksikin kilpailuissa tai harjoituksissa sattunut onnettomuus saattaisi vaikeuttaa lajin jatkuvuutta.

Seuraavia pääsääntöjä toistetaan niin kauan että ne menevät selkäytimeen:
• Ase tyhjä
• Piipun suunta
• Sormi pois liipaisimelta
• Ollaan jatkuvasti tietoisia siitä mitä ollaan tekemässä

Nämä samat teesit pitäisi siirtää kaikkeen asekäsittelyyn, niin rata-ammuntaan kuin metsästykseenkin.

Tyhjä ase tarkoittaa, että normaalitilanteessa patruunapesä(i)ssä ei ole patruunaa(-oita), kiintolippaallisen aseen ”makasiini” on tyhjä, irtolippaallisen aseen lipas on pois aseesta. Pulttilukkoisen kiväärin lukko on auki. Taittopiippuinen ase on taitettu. Ei luoteta muistikuvaan tai toisen sanaan siitä, että ase on tyhjä, vaan tarkastetaan itse. Loppuvarmistuksena tyhjä laukaus turvalliseen suuntaan. Varmistin SAFE-asentoon (mikäli sopii asetyyppiin).

Itselataavassa aseessa on lähtökohtaisesti aina patruuna pesässä aina laukauksen jälkeen!

Ase ladataan vasta välittömästi ennen ammuntaa.

Piipun suunta. Piippu saa osoittaa ainoastaan siihen suuntaan, mikä on erikseen sallittu ja minne aiotaan ampua. Metsästäjät rikkovat tätä sääntöä eniten, mutta eivät rata-ampujatkaan ole täysin puhtaita pulmusia tällä osastolla.

Practical-ammunnassa kurinpito on tässä suhteessa viety äärimmilleen. ”Dee-Kuu” (DQ, Disqualification, diskaus eli kilpailusta pois sulkeminen) helähtää pienestäkin virheestä.

Sormi pois liipaisimelta. Tässä käytännössä on jokaisella itsetutkiskelun paikka. Jotenkin sormi hakeutuu liipaisinkaaren sisäpuolelle heti kun ase otetaan käteen. Se on melkein kuin geeneissä peritty.

Practical-ammunnassa sormen täytyy olla selkeästi liipaisinkaaren ulkopuolella aina kun ei ole aikomus lähettää laukausta matkaan

Turvallisen ampujan peruskurssilla painotetaan oikean asenteen tärkeyttä. Ampuma-aseen käsittelijän täytyy pitää mieli nöyränä ja asenne huolellisena.

Turvallisen ampujan kursseja järjestävät PorkkA:n lisäksi mm. HVA, HSC ja TAK Helsingissä, HAUR ja TA Espoossa, P-HA Lempäälässä, ATC ja KSA Jyväskylässä, VS-VA Vaasassa, NoSA Nokialla, LaSa Lappeenrannassa, LL Loimaalla, PiekSA Pieksämäellä, SUA Suomussalmella, TorSA Torniossa, RAM Rovaniemellä… Luettelo ei ole lähelläkään täydellistä.

Useat reserviläisjärjestöt järjestävät SRA-kursseja jotka ovat sukua practical-väen turvallinen ampuja-kursseille, mutta ”kelpuutukset” eivät vaihdu ristiin. Kevyempiä muuntokoulutuksia on kuitenkin saatavilla lajista toiseen siirtyjille. Lisätietoja Reserviläisurheiluliiton sivuilta.

 

Kouluttajat Jari Into (vas.) ja Veli-Matti Järvinen. Kuva: Pekka Suuronen

Porkkalan Ampujien practical-kouluttajat Jari Into (vas.) ja Veli-Matti Järvinen ovat  yhteensä polttaneet ruutia yli miljoonan patruunan verran.

 

Mutta äänestämään!

Kuntavaalit 2012 pukkaavat päälle! Näissä kinkereissä valitaan 304 kunnalle 9672 valtuutettua 16 puolueesta, lisäksi yhteislistat ja valitsijayhdistykset. Ehdokkaita on yli 37.000. Ennakkoon voi äänestää 17.-23.10.2012, varsinainen äänestyspäivä on 28.10. kello 09h00-20h00. Ennakkoäänestyspaikkoja on 890 ympäri Suomen. Voit äänestää missä tahansa paikassa ennakkoon, mutta varsinaisena äänestyspäivänä vain siinä omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu kotiin tulleessa ilmoituksessa äänioikeudesta.

Ennakkoäänestäminen on kätevää. Äänestyspaikat löytyvät sekä kotiin tulleesta ilmoituksesta että täältä. Oikeusministeriön maksuttomasta puhelinnumerosta 0800 9 4770 voi myös kysyä äänestyspaikkoja.

Ennakkoäänestyksessä tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen. Poliisin ja rajavartiolaitoksen käytännöstä poiketen myös ajokortti kelpaa henkkariksi, samoin passi ja se virallinen henkilökortti. Tosin sanotaan: ”Myös postitse saamasi ilmoituskortti (ilmoitus äänioikeudesta) on hyvä ottaa mukaan.”

Useat ennakkoäänestyspaikat ovat auki illalla kello 20:een. Äänestäminen ennakkoon on helppoa kuin heinänteko.

Joidenkin mielestä äänestämättä jättäminenkin on demokratiaa. Mielestäni sellainen puhe on bullshittia. Nyt annetaan valtakirjat oman kunnan johtamisesta neljäksi vuodeksi eteenpäin. En panisi pahakseni, vaikka Suomessa otettaisiin käytäntö, jonka mukaan äänestämättä jättäneille ei myönnettäisi vaikkapa ajokorttia. Se olisi velttoilijoille ihan sopivaa lääkettä.