Viime blogissani käsittelin Uuden Englannin neljää kuuluisaa asevalmistajaa.

Marlin 336 vipulukkokivääriin voi asentaa kiikaritähtäimen. Kuva: Marlin

Eräs Marlin 336:n etu yli Winchesterin vipulukkojen on kiikaritähtäimen asennusmahdollisuus.

 

Jatkan kolmella nimellä, jotka ovat nekin erittäin merkittäviä toimijoita maailman asehistoriassa.

 

Marlin

John Mahlon Marlin (1836-1901) sai oppinsa Coltin leivissä. Vuonna 1870 hän perusti nimeään kantavan yrityksen Marlin Fire Arms CompanyNew Haven, Connecticutiin. Työkokemuksensa perusteella hän aloitti pistoolien valmistamisella. Ensimmäiset vipulukkokiväärit valmistuivat myöhemmin, v. 1881.

Annie Oakley (”Annie Mestariampuja”) oli Marlinin paras myynninedistäjä vv. 1891-1901. Tämä ampui vipulukkoisella Marlin 22 LR-kiväärillä, joka tunnetaan nykyisin mallina 39A. Kivääriä on valmistettu yli 3 miljoonaa kappaletta. Keskisytytteistä mallia 336 on myyty yli 6 miljoonaa.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Marlin valmisti suuren määrän konekivääreitä nimellä Marlin Rockwell. Sodan loppumisen jälkeen yritys ei sopeuttanut toimintaansa tarpeeksi nopeasti vaan meni konkurssiin v. 1924. Frank Kenna-niminen lakimies huusi Marlinin varat ja velat 100 dollarilla. Kennan suku omisti Marlinin vuoteen 2007 saakka.

Marlin osti v. 2000 H & R 1871:n, Harrington & Richardsonin jälkeläisen, ja siihen liittyvän merkin NEF. V. 2007 Remington osti Marlinin 42 miljoonalla dollarilla ja se liitettiin ripeästi uuteen Freedom Groupiin. Epävirallisesti kerrottiin, että Kennan suvun jatkaja ei pitänyt aseista. Hän onkin luonut uran vallan toisella alalla.

30. miljoonas Marlin-ase valmistui v. 2008. Se on vipulukkokivääri malli 1895 CS.

V. 2011 Freedom Group sulki lopullisesti Marlinin tehtaan North Havenissa ja 265 työpaikkaa menetettiin. Marlinin valmistus siirrettiin Remingtonin tehtaille Ilion, New Yorkiin ja Mayfield, Kentuckyyn. Samassa yhteydessä tuotepalettia saneerattiin, mutta Marlin on yhä merkittävä vipulukkokiväärien tuottaja. Toinen tukijalka on edullinen X7-pulttilukkokivääriperhe. Kolmas on 22-kiväärit, joita Marlin on valmistanut suurin määrin yli sadan vuoden ajan, itselataavana, vipulukkoisena ja pulttilukkoisena.

Marlin toimi New Havenissa ja North Havenissa yhteensä 141 vuotta. Analogia Winchesteriin on lähes identtinen. Winchesterin tehdas New Havenissa suljettiin lopullisesti v. 2006 140 toimintavuoden jälkeen.

 

Savage

Savage 10 Snow- eli lumicamouflagessa. Kuva: Savage

Arthur Savage (1857-1938) perusti asetehtaan Uticaan, upstate New Yorkiin v. 1894. Hän esitteli maailman ensimmäisen hanattoman vipulukkokiväärin v. 1895, josta kehittyi neljän vuoden sisällä kuuluisa Savage 99. Hän loi kivääriin myös oman kaliiperin 303 Savage. Kiväärissä oli pyörölipas, jonka vuoksi aseessa voitiin käyttää teräväkärkisiä luoteja. Lippaassa oli patruunalaskuri. Vipulukon valmistusta kesti vuotta vaille sata vuotta. Malli 99 lopetettiin vasta 1998. Monet pitivät Savage 99:ää edistyksellisempänä konstruktiona kuin kilpailijoita Winchesteriä ja Marlinia.

Vuosituhannen alussa Savage kehitti useita itselataavia pistooleita ja 22-kaliiperin pulttilukkokivääreitä. V. 1920 Savage hankki omistukseensa Joshua Stevensin v. 1864 perustaman Stevens Arms-yhtiön Chicopee Falls, Massachusettsista. Tämä oli kuuluisa maailman ensimmäisestä 22 LR-patruunaa ampuvasta kivääristä. Stevensin mukana tuli kapasiteettia ja asekonstruktioita, mm. haulikoita. V. 1929 Savage osti Philadelphiasta A.H.Foxin, jonka mukana tuli USA:ssa kuuluisia ja arvostettuja rinnakkaispiippuisia haulikoita. 1930 Savage osti Crescent Arms Co.:n ja sai lisää haulikoita.

Savage oli maailmansotien aikaan täystyöllistetty niin kuin muutkin asetehtaat. 1. maailmansodan aikana tehdas valmisti Lewis-konekivääreitä, 2. maailmansodan kestäessä Thompson-konepistooleita ja BAR:eja USA:n sotaväelle ja Lee-Enfield-kivääreitä Englannille.

Sodan jälkeen Savage oli huonoissa kantimissa (niin kuin monet muutkin asetehtaat). Se muutti Westfield, Massachusettsiin, perusti satelliittitehtaan Kanadaan (Lakefield) ja meni konkurssiinkin. Savagen historia sivuaa Suomen aseteollisuutta siten, että se osti Valmetilta piippuja ja kokonaisia aseita, 200- ja 300-sarjan haulikoita ja haulirihloja.

Savagen pelastajaksi tuli Ron Coburn, joka osti tehtaan konkurssipesältä v. 1988. Hän erotti ylimmän johdon, karsi työvoiman 600:sta 100:aan ja saneerasi tuotevalikoiman 11 mallista yhteen. Jäljelle jäänyt tuote oli kivääri, joka on nykyisin malli 10.

Tänä päivänä Savage valmistaa keskisytytteisiä pulttilukkokivääreitä, 22-kivääreitä, haulikoita ja haulirihlaa malli 24, joka syntyi jo ennen 2. maailmansotaa. Työvoimaa on Massachusettsissa ja Kanadassa yhteensä 270.

 

Harrington & Richardson

H&R 1871:n Pardner on eräs maailman eniten valmistettuja haulikoita. kuva: H&R 1871

Gilbert Harrington (1845-1897) ja Frank Wesson (revolveri- Daniel B. Wessonin veli) perustivat v. 1871Worcester, Massachusettsiin asetehtaan nimeltä Wesson & Harrington. Tuotteet olivat pistooleita. V. 1874 Wesson jätti yhtiön ja tilalle tuli William Richardson. Yhtiön nimeksi tuli Harrington & Richardson. Se kertoo synnyinvuodekseen 1871, ja yrityksen nimi onkin nykyään H & R 1871.

Harrington & Richardsonin tuotteet olivat alkuun edullisia break-top-revolvereita. Joidenkin mielestä nämä täyttävät erinomaisesti ”Saturday Night Specialin” tunnusmerkit. Break-top-konstruktion etuna pidetään nopeaa hylsynpoistoa ja ladattavuutta, mutta rakenne ei kestä tuhteja kaliipereita.

V. 1893 syntyi yksipiippuinen H & R Topper-haulikko. Se oli hanallinen, taittopiippuinen ja erittäin edullinen. Siitä tuli työtätekevien ”maataloushaulikoiden” esikuva ja se löysi paljon jäljittelijöitä. Haulikosta tehtiin myös kivääriversio. Topper on yhä elossa. Valmistaja kertoo, että Topper on maailman eniten valmistettu yksipiippuinen haulikko/kivääri-konstruktio. Siitä on myös samaan lukkorunkoon tehty rinnakkaismalli Pardner.

1930-luvulla Harrington & Richardson kehitti tarkkuuspistooleita. 2. maailmansodan aikana valmistettiin M1 Garand itselataavia sotilaskivääreitä. Sodan jälkeen tehdas valmisti edullisia metsästysaseita suurille amerikkalaisille kauppaketjuille näiden omilla tavaramerkeillä.

H & R 1871:n kylmän tehtaan seinällä on jäljellä vain logot. Kuva: Pekka Suuronen Harrington & Richardson meni konkurssiin v. 1986 ja sen rakennus Worcesterissa purettiin myöhemmin. V. 1991 perustettiin Gardner, Massachusettsiin uusi yritys H & R 1871, joka jatkoi revolverien, yksipiippuisten haulikoiden ja kiväärien valmistusta vanhojen mallien ja perinteiden mukaisesti. Marlin osti yrityksen v. 2000. Remington osti Marlinin v. 2007 ja ilmoitti lopettavansa Gardnerin tehtaan v. 2008. 200 työpaikkaa menetettiin. V. 2010 tuotanto siirrettiin edelleen Ilioniin.

Harrington & Richardsonin ja H & R 1871:n väliin mahtuu NEF:in perustaminen. New England Firearms (NEF) perustettiin Harrington & Richardsonin konkurssipesän raunioille valmistamaan käytännössä samanlaisia aseita. Tänään NEF on vain brändi. Nyt sen nimen alla myydään Turkissa valmistettuja itselataavia ja pumppuhaulikoita.

Gardnerissa seisovat tyhjillään H & R 1871:n ja NEF:in entiset tuotantotilat kertomassa Uuden Englannin aseteollisuuden alasajosta – tai niin kuin hienosti nykyään sanotaan – ”rakennemuutoksesta”.

 

H & R 1871:n tehdas Gardnerissa on ollyt kylmänä vuodesta 2008. Kuva: Pekka Suuronen

H & R 1871:n suuri asetehdas Gardner, Massachusettsissa on seisonut kylmillään vuodesta 2008.