Suomen Metsästäjäliiton (per. 1921) tehtävänä on toimia 2500 metsästysseuran ja niiden 150.000 metsästäjän kattojärjestönä ja edunvalvojana. Erääksi tehtäväksi on kirjattu nuorisotoiminta ja metsästäjien koulutus.

"8 askelta metsälle" on napakka koulutuspaketti aloittelevalle metsästäjälle.

 

SML ja Suomen Riistakeskus ovat yhteistyönä julkaisseet 32-sivuisen vihkosen ”8 askelta metsälle – Aloittelevan metsästäjän ABC”. Tämä koulutusjulkaisu on vuodelta 2012. Wannabe-metsästäjälle annetaan tietoa kahdeksan kohdan ohjelmalla step-by-step-malliin. Kahdeksan alan asiantuntijaa neuvoo, miten metsästäjäksi tullaan.

• 1. Suorita tutkinto ja hanki aselupa
• 2. Hanki metsästysoikeus
• 3. Kysy neuvoa
• 4. Etsi tietoa
• 5. Kouluttaudu
• 6. Opiskele lajit ja pyyntiajat
• 7. Tee töitä riistan eteen
• 8. Lähde metsälle

”8 askelta metsälle” kirjasta myy SML:n oma myymälä Eräkontti Riihimäellä. Sen voi tilata myös postitse tästä. Kirjasella on subventoitu hinta 2 euroa.

Wannabe-metsästäjä saattaa ihmetellä, että mistä yllä olevassa listassa löytyy ampuminen? Se löytyy kohdasta 7 kahdelta sivulta. Metsästäminen on paljon muutakin kuin ampumista, mutta toki ampumataitokin on tärkeä. Sitä on opiskeltava, harjoitettava ja ylläpidettävä.

Ammunnan saloja on käsitelty perusteellisemmin toisessa kirjasessa ”Metsästysammunnan ABC- opas parempiin riistalaukauksiin”. Tämän julkaisija on SML yksin ja kirjoittajina ovat liiton omat miehet Jussi Partanen ja Ere Grenfors. V. 2011 valmistuneessa kirjasessa on 64 sivua ja sitäkin myy Eräkontti hintaan 9,90 euroa. Tästä on olemassa myös ruotsinkielinen versio ”ABC för jaktskytte”.

Julkaisussa käsitellään metsästysaseet haulikko, kivääri ja yhdistelmäaseet, niiden tekniikka, niillä ampuminen ja harjoittelu. Tähtäinlaitteille on oma lukunsa. Metsästystä käsitellään ainoastaan haavakkojahdin osalta neljän sivun verran. SML:n omat kilpailulajit esitellään kuudella sivulla.

SML:n ampumakipailuissa on nykyään paljon enemmän osallistujia kuin SAL:n ja ISSF:n disipliinilajeissa. Suomalaisten menestyminen metsästysammunnan kansainvälisellä tasolla on ollut merkittävämpää. Mutta metsästysammunta ei ole olympialaji, ja niinpä taas v. 2012 yleismedian mielenkiinto kohdistuu ISSF-ampujiin Lontoossa. Metsästysammunta ja saavutukset tässä lajissa jäävät vähemmälle huomiolle.

Molemmat julkaisut ovat luonnollisesti mannaa aloittelevalle metsästäjälle, mutta uskon kokeneempienkin konkareiden löytävän niistä uutta. Molempiin kirjasiin on nimittäin ripoteltu pikku vinkkejä sinne tänne. Julkaisut ovat värillisiä. Niiden kuvitus, ulkoasu ja taitto ovat korkealuokkaiset.

Olen nähnyt USA:ssa ikkunatarran, joka vapaasti käännettynä kuuluu seuraavasti: KASVISSYÖJÄ: Muinainen intiaanikielen sana, joka tarkoittaa kurjaa metsästäjää.

 

Metsästysammunnan ABC on tiivis opetuspaketti ruutiaseilla metsästämiseen.